Hoție „de foame” din magazine. A crescut numărul furturilor de alimente provocate de scăderea nivelului de trai

0
Publicat:

Furturile unor produse de pe rafturile supermarket-urilor au înregistrat în Alba o creştere în ultimii doi ani. În ultima perioadă au apărut şi furturi de alimente, unii dintre autori susţinând că ar fi furat „de foame”.

Porduse alimentare cu sisteme antifurt FOTO 10tv.ro & realitatea.net
Porduse alimentare cu sisteme antifurt FOTO 10tv.ro & realitatea.net

Dacă până de curând cele mai multe furturi înregistrate în supermarket-uri și magazine alimentare erau cele de băuturi alcoolice, anul 2022 a adus un nou fenomen: cel al furtului de produse alimentare.

Polițiștii au admis faptul că furtul de alimente este strâns legat de situația economică a populației care s-a înrăutățit, iar prețurile la alimentele de bază aproape s-au dublat. Unele magazine au început să protejeze cele mai sustrase alimente cu sisteme antifurt.

Predomină furturile de, să spun aşa, lucruri mărunte. Într-adevăr, avem o creştere la furturile din societăţi comerciale, în special aici sunt furturile de pe rafturi. În ultima perioadă, înregistrăm şi furturi de bunuri de consum, adică alimente. Dacă până în urmă cu un an-doi predominau furturile de băuturi alcoolice sau de ţigări, în ultima perioadă înregistrăm şi furturi, cu prejudicii mici, e adevărat, de 10, 15, 20, 25 de lei, de bunuri de consum. Adică alimente”, a spus comisarul şef Mihai Rus, adjunctul comandantului IPJ Alba.

Reprezentantul IPJ Alba a subliniat că ponderea identificării acestor autori este foarte mare din totalul faptelor semnalate. Cele mai multe astfel de furturi au fost înregistrate în zona municipiilor şi oraşelor mai mari din judeţ, mai puţin în zona rurală.

Întrebat dacă unii dintre autorii depistaţi au încercat să-şi justifice gestul prin acela că „au furat de foame”, poliţistul a răspuns că au fost şi „situaţii de genul acesta”. Pe rolul instanțelor din Alba sunt judecate multe dosare de furt din magazine.

Prejudiciul este în general redus, de câteva zeci sau sute de lei. Se fură produse alimentare ce pot fi ascunse în haine: unt, salam, cașcaval, brânză și alte produse alimentare de acest gen.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite