Hidroelectrica va cheltui peste 160.000 de lei pentru a curăţa de gunoaie două lacuri de acumulare de pe Valea Sebeşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hidroelectrica SA va cheltui circa 166.000 de lei pentru a curăţa de gunoaie lacurile Obrejii de Căpâlna şi Petreşti de pe Valea Sebeşului, aparţinând de Sucursala Hidrocentrale Sebeş.

O licitaţie în acest scop a fost lansată în SEAP pentru servicii de ecologizare front de retenţie baraj, constând în colectare, preluare, transport şi depozitare deşeuri de pe malurile şi luciul de apă a celor două acumulări aferente amenajărilor hidroenergetice. Este vorba despre PET-uri, lemne şi alte deşeuri plutitoare aduse de ape şi adunate pe luciul apei.

Potrivit caietului de sarcini, amenajările din cadrul SH Sebeş sunt afectate periodic de poluarea cu deşeuri nemenajere (în special PET-uri), deşeuri lemnoase, etc. din cauza viiturilor generate de topirea zăpezilor, ploi torenţiale, etc.

Aceste categorii de deşeuri plutitoare sunt dirijate de curenţii de aer spre maluri, sau plutesc în derivă pe suprafaţa lacului de acumulare generând aglomerări în zona frontului de retenţie. Având în vedere dreptul de folosinţă a apelor de suprafaţă stabilit prin autorizaţia de gospodărire a apelor, SH Sebeş ca deţinător de baraje şi lacuri de acumulare va asigura întreţinerea cuvetei lacului prin igienizarea luciului de apă şi a malurilor, curăţirea de plutitori, colectarea şi transportul în locuri special amenajate potrivit legii.

Se estimează a se colecta anual  269 mc – 79 tone de pe acumularea Obrejii de Căpâlna şi 52 mc – 15 tone d epe acumulare CHE Petreşti. Frecvenţa cu care se solicită colectarea, preluarea, transportul deşeurilor nu respectă un tipar, ci depinde strict de amploarea viiturilor, modul de gestionare a deşeurilor din bazinele hidrografice, etc. 

Vă mai recomandăm:

 

Candidatul Pro România care le cere oamenilor să voteze cu PNL. Se întâmplă în Capitala Ţării Moţilor

 

Detalii şocante din dosarul crimei de la Blaj. Doi tineri de 16 şi 18 ani, arestaţi pentru violenţe greu de imaginat

 

Primul mesaj al senatorului Daniel Breaz după demisia din PSD: atacă fostul partid, critică USR PLUS şi laudă PNL

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite