FOTO VIDEO Voluntar român în ţara copiilor orfani. Experienţa trăită de un tânăr din Alba Iulia într-o campanie umanitară în Kenya

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Achim a petrecut 3 săptămâni cu copii orfani din Kenya
Cristian Achim a petrecut 3 săptămâni cu copii orfani din Kenya

Un tânăr din Alba Iulia a trăit experienţa vieţii lui după ce a participat, alături de un grup internaţional de voluntari, la o campanie umanitară în Kenya, supranumită şi ”ţara copiilor orfani”

Cristian Achim a decis să se alăture unui grup internaţional de voluntari, împreună cu care a plecat acolo pentru trei săptămâni. O experienţă care i-a arătat că viaţa poate fi mai dură decât şi-a imaginat, dar şi că fericirea poate sta în lucruri mărunte. Alături de ceilalţi voluntari, tânărul de 22 de ani din Alba Iulia a ajutat la finisarea unei case de copii şi a petrecut timp cu aceştia, dedicându-şi trei săptămâni din viaţă unei cauze care, pentru mulţi, pare pierdută.

”Am fost într-un proiect umanitar de 3 săptămâni în Kenya, oraşul Voi, împreună cu alţi 10 tineri şi cu organizatorul nostru Tom, din America, Missouri. Ţintă noastră principală au fost două case de copii unde am mers în fiecare zi să petrecem timp cu cei mici, să avem diferite activităţi, workshopuri, jocuri, povestiri şi cântece, toate pentru a oferi o fundaţie bunăstarii fizice, sociale, emoţionale şi spirituale a orfanilor şi copiilor dezavantajaţi. Cele două case de copii, fiecare cu aproximativ 30 de copii cu vârste până la 18 ani, se află în oraşele Voi şi Mwatate. Anul trecut, Tom a iniţiat construirea unui nou centru pentru cei din Mwatate, iar noi am ajutat la finisarea acestuia, fiind cel mai mare din regiunea respectivă, după care am avut o zi de inaugurare şi celebrare. Am pornit dimineaţă de la vechea casă împreună cu copiii, localnici, o fanfară, copii de la alte centre şi şcoli care au venit în sprijinul lor, şi am mers 3 kilometri în bucurie şi cântece africane spre noua casă. Inaugurarea acestui nou cămin a fost o experienţă extraordinară, culminând cu fericirea copiilor, sentiment care a continuat şi în zilele următoare în care am fost la ei”, astfel povesteşte tânărul din Alba despre experienţa trăită în Kenya.

În Kenya, în prezent, se estimează că există peste 2.5 milioane de orfani în ţara, 47% sunt orfani că rezultat al HIV şi SIDA şi mulţi alţii rămân vulnerabili din cauza altor factori. ”Când ajungi în Kenya la o casă de copii, te loveşte condiţia materială în care trăiesc – clădiri cât se poate de simple, o viaţă fără internet, telefon, utilităţile de bază precum apa curentă sau chiar mâncare din belşug – dar în acelaşi timp te loveşte şi gratitudinea şi bucuria cu care trăiesc acolo, chiar şi pentru puţinul pe care-l au. Şi asta ne învaţă aşa multe pe noi, cei care avem atâtea şi totuşi găsim cu uşurinţă motive să fim nemulţumiţi, multe lucruri care noi credem că ni se cuvin şi vin de-a gata”, spune voluntarul.

voluntar kenya alba

Din tot timpul pe care l-a petrecut acolo, Cristian Achim consideră că cele mai importante lucruri pe care le-a făcut sunt cele legate de implicarea alături de copii, dar şi de exemplu dat comunităţii locale.

”Timpul efectiv pe care l-am petrecut cu copiii, este un lucru important. Indiferent de activitatea desfăşurată, atenţia, dragostea şi compasiunea arătate acestor suflete a contat mult pentru ei, ne-au arătat asta în fiecare clipă printr-o ataşarea rapidă. Încurajarea unui sentiment de familie şi comunitate acolo este extrem de importantă-unora le-a lipsit aceasta toată viaţa. Pe lângă ceea ce i-am învăţat şi ce am făcut fizic şi material pentru ei, am putut să le arătăm că sunt iubiţi, apreciaţi şi susţinuţi, noi fiind singurul grup care vine la aceşti copii să petreacă un astfel de timp cu ei”, afirmă Cristian. Acesta mai spune că activitatea volunarilor strini a fost un exemplu pentru oamenii din acele oraşe.

voluntar kenya alba

”Prin faptul că am străbătut atâta drum, 33 de ore cu avioane, trenuri şi maşini, am arătat cât de mult ţinem la aceşti copii şi la timpul petrecut cu ei în fiecare an. La îndemnul şi încurajarea noastră, încă din primul an, oamenii au început să privească către aceste case de copii, să viziteze mai mult, să ajute, să doneze şi să devină o inspiraţie şi un exemplu la rândul lor”, a adăugat tânărul din Alba Iulia. (Sursa foto: Cristian Achim)

voluntar kenya alba
voluntar kenya alba
voluntar kenya alba

   

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite