FOTO VIDEO Lanţ viu în Parcul Custozza din Alba Iulia: „Pavelele aduc bani, copacii aduc sănătate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de tineri şi vârstnici din Alba Iulia au venit vineri să îşi apere parcul de drujbe şi buldozere. Participanţii s-au „înarmat“ cu pancarde şi baloane verzi prin care cereau menţinerea copacilor „în viaţă“.

Locuitorii oraşului Alba Iulia au venit astăzi, între orele 12.00 – 14.00, să îşi apere parcul Custozza din Cetate de drujbele şi buldozerele pregătite să îl distrugă. Aproape 700 de persoane au participat la protest şi au format un „lanţ viu“ în jurul celor 158 de copaci din parc.

Tineri şi vârstnici au venit „înarmaţi“ cu pancarde, baloane verzi şi manifeste prin care cereau menţinerea copacilor „în viaţă“. „Vrem un parc nou, dar nu cu preţul copacilor“, „Vrem proiecte pentru oameni nu pentru maşini“, „Noi nu respirăm pavaje“, „Pavelele aduc bani, copacii aduc sănătate“, „Noi apărăm Cetatea de lăcomia voastră“, „Copacii mor pentru că nu pot pleca din România“, „Nu vrem roci, vrem aer“ au fost câteva dintre mesajele transmise de participanţii la manifestare.

image

La ora 13.00, tinerii şi vârstnicii s-au unit în lanţul uman, moment simbolic pentru viitorul parcului. Persoanele în vârstă şi-au amintit de tinereţile lor petrecute în acest loc, în timp ce tinerii au cerut dreptul la spaţii verzi în Cetate.

„În acest parc fugeam de la ore, în liceu“

„Am venit ca să îmi exprim indignarea pentru tăierea parcului şi dispariţia lui. Aici am avut primul sărut. Aici fugeam de la liceu. Mi-e teamă să nu fie, însă, degeaba. Am rămas şocată când am văzut ce se întâmplă. Dacă tot îmbinăm vechiul cu noul nu trebuiau tăiaţi copacii. Aceasta este o crimă“, a spus Florica Petraşcu (62 de ani).

image

„Vin cu prietenii aici şi era singurul loc din Alba Iulia în care mai sunt copaci şi spaţiu verde. Parcul din faţa Catedralei a fost amenajat cu dale şi nu arată bine“, a afirmat Ana Maria Salcu (15 ani). „În timpul copilăriei mele era tot aşa ca acum şi arăta foarte bine. Se pot aranja pomii şi se poate face un lucru frumos fără să distrugă tot“, a precizat Albu Constantin (63 ani).



4.000 de semnături scrise şi 2.000 online

image

Participanţii au semnat pe listele pregătite de organizatori, pe care s-au adunat până acum aproximativ 4.000 de semnături împotriva proiectului de transformare a parcului în piaţetă publică.

image

De asemenea, petiţia online lansată de Simona Branişte Zărnescu, reprezentantul Asociaţiei „Alba Verde“, a adunat 2.000 de semnături. Toate listele vor fi înaintate Primăriei Alba Iulia.

image

Reprezentanţii administraţiei au declarat că proiectul privind Parcul Custozza nu este definitiv şi că mai poate suferi modificări, în funcţie de cercetarea istorică care se va realiza în perioada următoare.

image
image
image
image
image
image
image
Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite