Video FOTO VIDEO Incendiul devastator de la fabrica de condimente din Alba Iulia: o comisie mixtă a început să cerceteze cauzele izbucnirii focului
0În a patra zi de la izbucnirea incendiului de la fabrica de condimente din Alba Iulia, intervenţia pompierilor prezenţi la faţa locului continuă pentru stingerea focarelor ascunse.
În cursul zilei de marţi, 5 februarie, pompierii au început să acţioneze ajutati de utilaje grele (puse la dispozitie de un operator economic contractat de Solina) care au rolul de a facilita accesul spre focarele de incendiu ascunse.
“La momentul de faţă acţionăm cu număr redus de forţe, acţinea noastră fiind conjugată cu cea a operatorului economic şi de prezenţa asiguratorului în zonă care doreşte să monitorizeze fiecare metru pătrat din suprafaţă. Mai sunt focare ascunse la care nu putem ajunge datortă elementelor de construcţie prăbuşite. Pe măsură ce decopertăm zonă o să lichidăm şi ultimele focare. Pericol pentru vecinătăţi nu mai există, la momentul de faţă acţionăm doar pentru protejarea factorilor de mediu. Hala era prevăzută cu sistemne de detectare şi stingere a incendiului, acesta producându-se, însă, deasupra acestor elemente”, a declarat colonelul Adrian Guia, şeful ISU Alba.
O comisie formată din reprezentanţi ai proprietarului fabricii, pompierilor, poliţiei şi firmei asigurătoare a început marţi cercetarea cauzelor care au dus la izbucnirea incendiului. Rezultatele vor fi aflate cel mai devreme la sfârşitul săptămânii viitoare. ”La momentul de faţă o echipă formată din reprezentanţii ISU Alba, reprezentanţii proprietarului şi reprezentanţii instituţiilor statului, respectiv Poliţia, sunt la faţa locului pentru a face o evaluare pentru a descoperi efectiv ceea ce sa întâmplat la nivelul acestei intreprinderi. Pot să vă informez că la momentul de faţă populaţia oraşului Alba Iulia este pusă la adăpost. Chiar dacă mai există abur care se ridică, nu există substanţe periculoase care să pună în pericol viaţa şi sănătatea populaţiei”, a declarat prefectul judeţului Alba, Dănuţ Emil Hălălai.
Incendiul a izbucnit sâmbătă dimineaţa, la ora 6.00, şi a fost sesizat de un paznic al clădirii. El a cerut ajutor, prin numărul de urgenţă 112 şi, iniţial, la locul incendiului s-au deplasat două autospeciale şi o ambulanţă de la Detaşamentul Alba Iulia. Foarte repede, pompierii şi-au dat seama că nu vor reuşi să stingă flăcările care deja aveau o înălţime de zeci de metri şi au cuprins întreaga clădire, astfel că forţele au fost suplimentate cu încă două autospeciale şi pompieri de la Garda de intervenţie Sebeş şi apoi cu alte maşini de stingere, autoscări şi pompieri din Hunedoara, Sibiu şi Cluj, ajungându-se la 100 de salvatori şi 11 autovehicule speciale. Pe parcursul zilei de sâmbătă au fost transmise şi două mesaje RO-Alert către populaţia din zonă, care a fost îndemnată să nu părăsească locuinţele din cauza fumului.
Managementul companiei a transmis duminică un comunicat prin care lasă să se înţeleagă că nu vor renunţa la afacerea din Alba Iulia. Se susţine că fabrica era autorizată ISU şi că, în aceste momente, siguranţa oamenilor, a bazelor de date şi reluarea business-ului, sunt cele mai importante aspecte pentru companie. ”În ceea ce priveste responsabilitatea faţă de angajaţii nostri, vom face toate eforturile necesare pentru a le asigura continuitate, siguranţa locului de muncă şi perspectiva viitorului. Imediat după evenimentul nefericit, echipa locală de management a demarat un plan de criză împreună cu managementul grupului SOLINA şi vor fi implementate acţiuni imediate pentru a garanta continuitatea business-ului pe piaţa româneasca şi est-europeană. Conducatorii grupului francez Solina au declarat ferm că nu vor renunţa la activităţile de producţie din România. În perioada imediat următoare, activităţile de producţie vor fi transferate către alte fabrici ale Solina Group din Europa, temporar, până la remedierea situaţiei din România”, a afirmat Ciprian Grădinariu, Country Manager Solina Romania.