FOTO Şase elevi de la Şcoala Gimnazială ”Avram Iancu” din Alba Iulia au dezbătut marile probleme ale lumii la conferinţa model ONU din Bosnia Herţegovina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şase elevi şi doi profesori de la Şcoala Gimnazială ”Avram Iancu” din Alba Iulia au participat la sfârşitul lunii aprilie, în Bosnia Herţegovina, la Conferinţa Internaţională model ONU - BaLMUN. Adunarea aflată la a treia ediţie reprezintă o simulare academică a comitetelor Organizaţiei Naţiunilor Unite. Elevii români au dezbătut alături de colegi din alte şase ţări probleme importante cu care se confruntă lumea modernă.

Denumirea BaLMUN este prescurtarea de la Banja Luka International Model United Nations. Banja Luka este al doilea oraş ca mărime din Bosnia Herţegovina.

Cei şase elevi de la Şcoala Gimnazială ”Avram Iancu”, care au participat la conferinţă sunt Tudor Jinga, Daria Radu, Anastasia Covaciu, Maria Ignat, Daria Avram şi Paula Popa. Aceştia au fost însoţiţi de profesorii Ioana Toma (limba engleză) şi Ioan Roman Negoi (istorie). Întâlnirea s-a desfăşurat în perioada 23 – 26 aprilie şi a reunit 290 de tineri cu vârsta între 14 şi 19 ani, elevi la 20 de şcoli din şapte ţări: Slovacia, Slovenia, Macedonia, Bosnia Herţegovina, Croaţia, Serbia şi România. Întreaga conferinţă s-a desfăşurat în engleză, motiv pentru care fiecare elev participant trebuia să cunoască foarte bine această limbă. De altfel, trei dintre elevii români participanţi sunt olimpici la engleză: Daria Radu şi Anastasia Covaciu au obţinut în acest an locul I iar Tudor Jinga - locul II pe judeţ.

Cea mai tânără delegaţie

”La o astfel de conferinţă, fiecare participant joacă rolul unui diplomat al unei ţări (alta decât cea de origine) şi susţine poziţia ţării reprezentate în conformitate cu probleme internaţionale dezbătute. Acestea sunt de actualitate, pe masa de lucru a comisiilor aflându-se probleme cum ar fi îmbunătăţirea sistemului sanitar pentru copii, protecţia drepturilor imigranţilor, reducerea utilizării de pesticide în agricultură, problema defrişărilor, adoptarea de măsuri pentru combaterea mortalităţii infantile, măsuri de combatere a SIDA, Ebola şi alte boli, situaţia în Africa Centrală, problema ISIS, vânătoarea balenelor în Antarctica”, a spus prof. Ioana Toma.

image

Fiecare echipaj ce reprezintă o ţară are 5 – 6 membri, care se numesc delegaţi. Conferinţa din 2015 a avut cinci comitete de dezbateri: Mediu, Dezvoltare, Socio-Umanitar, Securitate şi Curtea de Justiţie. ”Anterior acestui moment, elevii s-au pregatit pentru conferinţă căutând pe internet şi documentându-se cu privire la ţările pe care le reprezintă, temele de dezbatere din comisii şi la final au redactat şi o propunere de rezoluţie ONU pentru una din problemele aflate în dezbatere”, a afirmat prof. Ioan Roman Negoi. În lume, există mai multe conferinţe pe model ONU, mai ales în Statele Unite, dar sunt foarte puţine care se adresează acestui segment de vârstă, majoritatea având ca participanţi studenţi. ”Delegaţia de la Şcoala Avram Iancu a fost cea mai tânără, având în componenţă elevi de 14 şi 15 ani, dar cu toate aceste au fost deosebit de apreciaţi în cadrul comitetelor în care au lucrat pentru ideile foarte bune şi pentru fluenţa cu care s-au exprimat în limba engleză”, a completat Ioana Toma.

Elevii au participat şi la două seri distractive, una de ”Talent Show”, în care au pregătit dansuri, cântece vocale sau instrumentale, piese de teatru şi cealaltă de ”Sports and Fun”, în cadrul căreia s-au întrecut în diverse probe sportive şi distractive. În ultima zi, tinerii participanţi la conferinţă au fost invitaţi în sediul Adunării Generale a Republicii Srpska, unde au fost primiţi de preşedintele Nedeljko Cubrilovic. Banja Luka este şi capitala Republicii Srpska, una dintre cele două entităţi care compun Bosnia Herţegovina modernă. Cealaltă este Federaţia Bosniei şi Herţegovinei.

Ce spun elevii despre experienţa din Bosnia Herţegovina

image

Delegaţia Şcolii Avram Iancu. De al stânga la dreapta: Tudor Jinga, Daria Radu, Anastasia Covaciu, Paula Popa, Daria Avram şi Maria Ignat

Daria Avram: ”Experienţa BaLMUN a fost ceva de neuitat. A fost foarte interesant să descoperim modul de gândire al altor adolescenţi ca şi noi. De câteva ori am împărţit aceleaşi păreri pe diferite subiecte de discuţie, alteori a trebuit să ne susţinem în cel mai diplomatic mod punctul de vedere. A fost diferit să fim «delegaţi» şi să ne gândim la faptul că am putea fi auziţi şi că am putea ajuta şi schimba lumea. Am încercat să ne facem înţeleşi discutând doar în limba engleză şi folosind un limbaj formal. Pot să afirm că am învăţat să gândesc altfel. Am învăţat să apreciez altfel tot ce am deoarece sunt persoane în lume care nu au parte de luxul de a spune: «eu am..». În final, această experienţă a fost ceva nou şi ne-a schimbat vieţile şi sperăm că le vom putea schimba şi noi soarta celor despre care am discutat şi pe care am încercat să îi ajutăm.”

Daria Radu: ”Dupa părerea mea, participarea la această conferinţă a fost o experienţă inedită. Am avut prilejul de a întâlni oameni noi, cu tradiţii, obiceiuri şi raţiuni diferite, cu care am legat prietenii strânse. Am dezbătut subiecte actuale (Situaţia din Africa Centrală, Problema ISIS) şi am înţeles cât de importantă este opinia noastră în schimbarea lumii. De asemenea, comunicarea în limba engleză m-a ajutat în aprofundarea cunoştinţelor lingvistice şi de a-mi lărgi orizontul cultural. Sunt onorată că am luat parte la un asemenea eveniment. Educaţia este cea mai puternică armă care poate fi folosită să schimbăm lumea.”

image

Tudor Jinga: ”A fost o experienţă uimitoare pentru noi, fiindcă am trăit ca nişte adevăraţi delegaţi ONU. Misiunea a fost de a dezbate liber cât mai multe din problemele cu care se confruntă ţările membre, în scopul adoptării celor mai bune rezoluţii din perspectiva ţării pe care o reprezintă fiecare delegat. A fost o plăcere pentru noi conversarea în limba engleză cu ceilalţi «delegaţi». De asemenea, a fost o plăcere să cunoaştem elevi de vârste şi naţionalităţi diferite din diverse ţări ale Europei. Ne-am făcut mulţi prieteni străini, nu doar dintre «delegaţii ONU», ci şi alţi elevi apropiaţi de vârsta noastră pe care i-am cunoscut. Cu siguranţă ne vom întoarce şi la anul, având deja experienţa primei participări la o conferinţă de acest fel, pregătiţi cu adevărat să schimbăm lumea în care trăim, pentru că «Vocea noastră contează!»”.

Maria Ignat: ”Conferinţa BaLMUN a fost o experienţă unică şi valoroasă pentru mine. În primul rând, fiind la Environmental Commission am avut ocazia de a vorbi despre cele mai importante subiecte care afectează întreaga lume şi anume defrişările ilegale ale pădurilor şi despre pesticidele din agricultură care reprezintă un risc pentru sănătatea omului. În timpul lucrărilor acestui comitet noi ne-am exprimat opiniile despre subiectele dezbătute, am format alianţe şi am scris rezoluţii care ar ajuta la conştientizarea sau chiar la rezolvarea acestor probleme. Banja Luka este un oraş frumos, chiar dacă din cauza programului cam aglomerat nu am putut vizita prea mult”.

image

Anastasia Covaciu: ”Am făcut parte din Curtea de Justiţie, unde fiecare am jucat rolul unui judecător. Am asistat la un proces în care s-a aflat pe rol problema vânătorii balenelor în Antarctica. Cele două ţări care s-au aflat în mijlocul procesului au fost Australia şi Japonia. În finalul acestui proces verdictul dat în unanimitate a fost de a interzice în continuare vânătoarea balenelor pentru că sunt o specie care trebuie protejată. În opinia mea această experienţă m-a ajutat să înţeleg mai bine cum funcţionează lumea. Am învăţat să interacţionez cu copii din ţări diferite şi am aflat că nu suntem foarte diferiţi. Avem aceleaşi gânduri, aceleaşi speranţe, aceleaşi vise. Mi-a placut această experienţă şi sper să se mai repete şi anul viitor.”

Paula Popa: ”Am făcut parte din Comitetul pentru Dezvoltare şi am avut de dezbătut probleme importante cum ar fi soluţii pentru combaterea mortalităţii infantile, dar şi Ebola şi HIV. Am avut de învăţat multe lucruri noi şi am realizat că există probleme importante cu care se confruntă oamenii din alte părţi ale lumii şi pe care noi nu le percepem ca fiind o ameninţare pentru că nu ne afectează direct. Dar asta nu înseamnă că noi trebuie să ne facem că aceste probleme nu există şi să nu ne implicăm în rezolvarea lor. Am călătorit în multe alte ţări ale lumii, dar a fost prima mea experienţă în Bosnia Herţegovina. Baja Luka este un oraş frumos, cu foarte multă verdeaţă. M-au uimit oamenii care s-au străduit să ne simţim cât mai bine”.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite