FOTO Oraşul Abrud, sub asediul protestelor pro şi contra proiectului „Roşia Montană“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Manifestanţi care susţin proiectul minier în centrul oraşului Abrud
Manifestanţi care susţin proiectul minier în centrul oraşului Abrud

Circa 1000 de persoane s-au strâns din nou duminică în Munţii Apuseni, în oraşul Abrud, pentru a participa la două manifestări de protest pro şi contra proiectului “Roşia Montană”. Cele două grupuri de protestatari s-au duelat verbal de la câteva zeci de metri distanţă. Jandarmii au format cordoane pentru a-i opri să nu se întâlnească.

Protestul pro-Roşia Montană a fost oragnizat de Sindicatul Viitorul Mineritului din cadrul companiei Roşia Montană Gold Corporatioan şi a adunat peste 500 de participanţi în zona fostei unităţi militare din oraş. De cealaltă parte, opozanţii au adunat mai mult de 300 de persoane în faţa sediului Primăriei Abrud, în apropierea bustului lui Avram Iancu.

La un moment dat susţinătorii proiectului au plecat în marş spre centrul oraşului, dar au fost opriţi de jandarmi la câteva zeci de metri distanţă de protestul opozanţilor. Cele două grupuri s-au duelat verbal prin sloganurile cunoscute. 

Sindicaliştii au cerut locuri de muncă prin pornirea proiectului minier, în timp ce opozanţii proiectului au solicitat respingerea investiţiei şi găsirea unor soluţii alternative de dezvoltare a zonei Munţilor Apuseni. Susţinătorii au pornit în marş spre Roşia Montană, aflată la 5 kilometri de Abrud, în timp ce oponenţii au mărşăluit pe străzile principale din Abrud.

”Oricine are dreptul la liberă exprimare în ţara asta. Noi îi respectăm pe toţi cei care sunt 

împotriva proiectului şi care manifestă în public acest lucru. Însă cerem protestatarilor să îşi spună punctul de vedere în mod civilizat, fără instigare la violenţe. Noi ne dorim pace socială şi locuri de muncă, dezvoltare şi prosperitate. Nu avem nevoie de scandaluri şi violenţe”, a declarat Cristian Albu, liderul sindicatului din RMGC.

Sâmbătă, la Cîmpeni, peste 2000 de persoane au participat la cel mai mare miting organizat împotriva proiectului minier în zona Munţilor Apuseni. 

În aceeaşi zi, minerii de la RMGC au protestat simbolic în subteran pentru a atrage din nou atenţia asupra dorinţei lor de a munci acasă, la Roşia Montană.

Pe aceeaşi temă:

Protest la Roşia Montană: minerii au intrat din nou în subteran şi cer locuri de muncă şi aprobarea proiectului minier

Marea Adunare de la Cîmpeni: mii de oameni din Apuseni au ieşit în stradă împotriva proiectului Roşia Montană

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite