UPDATE Protest la Roşia Montană: minerii au intrat din nou în subteran şi cer locuri de muncă şi aprobarea proiectului minier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Minerii din Roşia Montană în subteranul galeriei Cătălina Monuleşti
Minerii din Roşia Montană în subteranul galeriei Cătălina Monuleşti

Minerii care s-au blocat timp de cinci zile în galeria Cătălina-Monuleşti de la Roşia Montană au intrat din nou în subteran, sâmbătă, pentru două ore, cerând aprobarea proiectului minier de extragere a aurului şi locuri de muncă.

UPDATE Sindicatul Viitorul Mineritului va organiza duminică, 20 octombrie, un miting şi un marş de protest în oraşul Abrud. "Mâine, începând cu ora 16:00, vă aşteptăm în număr mare la Abrud, la fosta unitate militară! Haideţi să arătăm României că noi suntem mineri! Colegilor de la Cuprumin, veniţi alături de noi! Cei care au fost azi în Câmpeni, protestatari de profesie împotriva bunăstării noastre, nu s-au săturat să-şi bată joc de noi, de cei de la Roşia, acum încep să-şi bată joc de tot mineritul din zonă! Dacă nu ne mobilizăm cu toţii, o să ne pierdem locurile de muncă şi şansa la un viitor mai bun. Vă aştept aşadar mâine, în număr mare, paşnici, uniţi şi fermi! Să aparăm locurile de muncă şi bunăstarea! Dumnezeu să fie cu noi!", a declarat liderul sindical Cristian Albu.

În paralel, la intrarea în galerie, aproximativ 300 de oameni, angajaţi ai companiei miniere, rude ale minerilor şi localnici, protestează cerând aprobarea proiectului de la Roşia Montană. Preşedintele Sindicatului Viitorul Mineritului Roşia Montană, Cristian Albu, a declarat că minerii intraţi în subteran în jurul orei 15.30 vor rămâne acolo aproximativ două ore, acesta fiind un gest simbolic şi un protest paşnic prin care solicită aprobarea proiectului minier şi locuri de muncă. Oamenii au afişat pancarte pe care se putea citi: "Vrem să muncim, nu să cerşim", "Ne-am săturat de atâta aşteptat", "Vrem locuri de muncă acum", "Vrem să muncim acasă" sau "Jos şomajul".

"Condamnăm acţiunile anti-sociale şi anti-româneşti ale ONG-urilor protestatare împotriva locurilor de muncă în minerit. Cerem acestor ONG-uri să înceteze cu provocările şi violenţa. Este inadmisibil ca un cetăţean al statului român, care este şi demnitar, să fie atacat cu pietre de protestatari. Condamnăm atitudinea protestatarilor care instigă la violenţă în protestele anti-Roşia Montană", a spus Cristian Albu, referindu-se la ministrul Culturii Daniel Barbu.

Cristian Albu a adăugat că oamenii din Roşia Montană vor să transmită faptul că în Munţii Apuseni moţii susţin mineritul. "Vom lupta pentru dreptul nostru la locuri de muncă şi la o viaţă decentă, la noi acasă, din minerit. Cerem românilor solidaritate cu soarta noastră! Avem nevoie de locuri de muncă, avem nevoie de dezvoltarea zonei, avem nevoie de pace şi linişte", a afirmat liderul sindical.

În 11 septembrie, 22 de mineri s-au blocat în subteranul galeriei Cătălina-Monuleşti de la Roşia Montană, alţi 11 angajaţi ai companiei RMGC alăturându-li-se două zile mai târziu. În seara de 15 septembrie, toţi cei 33 de angajaţi ai RMGC au ieşit din galerie după o vizită a premierului Victor Ponta, care le-a promis că le va aduce Comisia parlamentară. În după-amiaza aceleiaşi zile, aproape două mii de persoane din ţară au mers la Roşia Montană pentru a-şi manifesta solidaritatea cu cei 33 de angajaţi ai RMGC blocaţi în subteran. Legea privind proiectul minier de la Roşia Montană este, în prezent, în dezbatere la comisia special a Parlamentului.

Compania Roşia Montană Gold Corporation deţine la Roşia Montană, prin concesionare în vederea exploatării, cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint. Investiţia Roşia Montană, blocată de mai mulţi ani din cauza disputelor privind protecţia mediului, a fost inclusă în Planul naţional de investiţii şi locuri de muncă lansat, în urmă cu o lună, de Guvern şi prezentată ca proiect de "exploatare cu noi standarde de mediu" de unde statul estimează beneficii de 78% din ceea ce generează proiectul.

Tot sâmbătă, la Cîmpeni, oraş aflat la 15 kilometri de Roşia Montană, circa 2.000 de persoane participă la un protest împotriva proiectului minier iniţiat de RMGC.

Citiţi şi:

Marea Adunare de la Cîmpeni: mii de oameni din Apuseni au ieşit în stradă împotriva proiectului Roşia Montană

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite