Eroul american Buffalo Bill, în turneu în Transilvania acum 112 ani. Ce se întâmpla la un astfel de show care aduna zeci de mii de spectatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de la unul dintre spectacolele susţinute de trupa lui Buffalo Bill
Imagine de la unul dintre spectacolele susţinute de trupa lui Buffalo Bill

Unul dintre cei mai faimoşi americani din câţi au existat vreodată, legendarul Buffalo Bill, eroul Vestului, a performat în urmă cu mai bine de un secol împreună cu trupa sa, ”Buffalo Bill’s Wild West and Congress of Rough Riders”, în mai multe oraşe din Transilvania.

Pe numele său real William Frederick Cody, Buffalo Bill a încântat publicul din această parte a Europei cu spectacole care au rămas zeci de ani în memoria publicului. Istoricul Tudor Roşu, de la Muzeul Unirii din Alba Iulia, a realizat şi publicat un studiu în legătură cu prezenţa marelui ”showman” american în Transilvania.

În mijlocul verii anului 1906, agenţii trupei au vizitat oraşe importante din Ungaria, oprindu-se în 25 dintre acestea, astfel că, implicit, spectacolul a ajuns, din 9 iulie până în 25 iulie, în Timişoara, Arad, Alba Iulia, Sibiu, Braşov, Sighişoara, Târgu Mureş, Cluj, Oardea, Satu Mare, Sighetu Marmaţiei şi Cernăuţi. Sosirea trupei în fiecare oraş era precedată de o amplă campanie publicitară, cu afişe de mari proporţii în care se susţinea că este vorba despre ”800 de oameni şi 500 de cai”.

buffallo bill transilvania

Anunţ apărut în presa din Alba Iulia în iulie 1906

Trei garnituri de tren cu 47 de vagoane

”Întreaga trupă avea nevoie de trei garnituri de tren pentru a face deplasarea de la o localitate la alte, având 47 de vagoane şi peste 800 de metri lungime. Pe de altă parte şi costurile turneului erau imense, Numai iernarea

buffallo bill transilvania

înaintea turneului din 1906 costase trupa 150.000 de dolari”, afirmă Tudor Roşu, care a studiat mai multe articole publicate de-a lungul timpului pe tema spectacolelor gigantice susţinute de Buffalo Bill (foto dreapta). Legenda eroului american era destul de cunoscută chiar şi în Transilvania astfel că s-a ajuns la o audienţă record, numai în Sibiu estimându-se o cifră de 25.000 de spectatori. 

La Alba Iulia, spectacolul a avut loc în 12 iulie 1906. În general, în Transilvania, spectacolul a avut loc în spaţiile târgurilor de animale din proximitatea oraşelor, în condiţiile în care era nevoie de un teren mare pentru reprezentaţie. ”Buffalo Bill avea barbişonul alb şi era bătrân, dar călărea încă frumos şi nimerea din goana calului său porumbeii lăsaţi să zboare deasupra arenei”, astfel spunea scriitorul Sextil Puşcariu despre prestaţia acestuia la Braşov, scoâţând în evidenţă că persnajul principal al show-ului nu mai era tânărul aveturier de altădată.

   

buffallo bill transilvania

Preţurile biletelor erau diferite, în funcţie de sectorul destinat, de la 2 la 8 coroane, iar copiii sub 10 ani au beneficiat de preţ redus la jumătate. Numerele prezentate erau similare şi concideau cu ce vedeau spectatorii din Paris sau alte capitale mari ale Europei. Astfel, au fost tragerile lui Johnny Baker, un îndemânatic pistolar instruit încă de mic de Buffalo Bill, vânătoarea de bizoni, reprezentaţii cu bronchos (cai sălbatici), călăriţi sau prinşi cu lasso-ul, cu cowboys, cowgirls şi văcari mexicani, veterani de cavalerie, cu imagini cheie ale Vestului, precum Pony Express-ul, reconstituirea atacului diligenţei, scene ale Războiului Civil din SUA şi o reproducere a sistemului de apărare al căruţelor în cerc, pe care îl practicau pionierii Lumii Noi, în lungile lor marşuri. 

buffallo bill transilvania

Trăgătorul de elită Johnny Baker

Exotismul ”pieilor roşii” şi bătălia finală

”Cel mai însemnat aport de exotism l-au adus totuşi pieile roşii, cu 100 de călăreţi, ce au întruchipat războinici mai mult sau mai puţini celebri şi au prezentat apoi obiceiuri şi dansuri ale triburilor Sioux, Ogalala, Brule, Uncappappa, Cheyenne. Interesul crescut al publicului pentru pieile roşii era explicabil şi prin atenţia de care

buffallo bill transilvania

băştinaşii nord-americani au beneficiat în presa transilvană şi în diferite publicaţii autohtone, încă din veacul al XVIII-lea. Latura războinică a indienilor era bine reprezentată în cadrul spectacolului prin scalparea «feţelor palide» şi «strigătele de luptă ce făceau aerul să vibreze». Cel mai important act al spectacolului l-a constituit reproducerea faimoasei bătălii de la Little Big Horn (în estul statului Montana), din 25 iunie 1876, «drama militară» în urma căreia o uniune de triburi ale pieilor roşii, având în frunte căpetenii faimoase precum Crazy Horse, Sitting Bull şi Gall, a masacrat compania generalului Custer, acesta însuşi pierzându-şi viaţa”, mai afirmă istoricul Tudor Roşu. În fiecare spectacol, punctul final l-a reprezentat bătălia corp la corp, dintre Buffalo Bill, ce se interpreta pe el însuşi, şi căpetenia cheyenne ”Mână Galbenă”, un faimos episod al biografiei colonelului, care ieşea de fiecare dată ”biruitor”.

Cine a fost Buffalo Bill

Născut lângă LeClaire în Scott County, Iowa, în 1846, Buffalo Bill a devenit, la doar 14 ani, conducătorul al Pony Express, un serviciu poştal al vremii, care transporta cărţi, mesaje, scrisori şi ziare, pe un traseu de 3.000 de km, între St. Joseph şi Sacramento. A luptat în Războiului Civil American, a fost explorator şi conducător al cavaleriei şi a devenit celebru mai ales pentru uimitoarea manieră de a nimeri ţinta cu orice armă. În 1867, a fost angajat de către administraţia feroviară a Kansas Pacific Road, o societate care realiza calea ferată transcontinentală, care ar fi legat New-Yorkul de San Francisco în opt zile. Pentru a potoli foamea celor 1.200 de muncitori angajaţi să realizeze colosala investiţie, societatea s-a gândit să recurgă la numeroşii bizoni care păşteau liberi pe câmpii. În 17 luni, tânărul Cody a ucis peste 4.000 de bizoni, potrivit propriei sale evaluări. Astfel şi-a câştigat porecla ”Buffalo Bill” (în engleză, buffalo însemnă bizon - n.n), cu care a devenit cunoscut în întreaga lume. A intrat în lumea show-ului la sfârşitul anului 1872. (Sursa fotografiilor: Colecţia digitală „Western History”, Denver Public Library)

Te-ar putea interesa şi:

FOTO Fermierul din Aiud care are succes cu o cultură de mure: „Am pornit de la câteva plăntuţe cultivate pentru familie“

Dezvăluirea amară a unui bătrân de 73 de ani care şi-a pierdut banii depuşi la CEC: „Am pus 200.000 de lei şi mai am numa' 89 de bani în cont“

Motivarea unei decizii de condamnare la închisoare cu suspendare pentru un accident soldat cu doi morţi

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite