Drumeție de o zi în natura sălbatică a Munților Trascău. Cum se ajunge la Băile Romane de la Cetea FOTO

0
Publicat:

Băile Romane de la Cetea, județul Alba, reprezintă un traseu perfect pentru o drumeție de o zi împreună cu familia în orice anotimp. Destinația turistică se află la o distanţă de aproximativ 30 de kilometri de Alba Iulia.

Cascada la care se poate ajunge fără echipament de protecție FOTO Facebook/ Băile Romane Cetea
Cascada la care se poate ajunge fără echipament de protecție FOTO Facebook/ Băile Romane Cetea

Denumirea populară a fost dată de localnici şi reprezintă o succesiune de patru cascade de mărimi diferite care au format la bază mici lacuri din apa curgătoare. Obiectivul turistic se află în sudul Munților Trascău.

Farmecul specific Trascăului este dat de îmbinarea armonioasă între cătunele risipite pe culmile domoale și crestele sau blocurile izolate de calcar, întrerupte neaşteptat de chei prăpăstioase.

Băile Romane se află în Cheile Cetii și sunt reprezentate de un șir de cascade străbat un canion ascuns privirilor turiștilor. Doar ultima cascadă, din cele patru, poate fi văzută de turiști, accesul fiind facil și simplu. Marmitele formate de aceste cascade au dus și la denumirea de „Băile Romane de la Cetea”.

Cu echipament se poate parcurge tot traseul  FOTO Facebook/ Băile Romane Cetea
Cu echipament se poate parcurge tot traseul FOTO Facebook/ Băile Romane Cetea

Marmitele de eroziune sunt o excavație circulară - de dimensiuni variabile de la câțiva centimetri până la câțiva metri diametru - situată de obicei în podeaua galeriilor, peșterilor sau în aer liber, în zona de vărsare a unei cascade.

În profil longitudinal, căderea de apă are o diferenţă de nivel de 35 de metri pe o lungime de circa 50 de metri şi cuprinde patru cascade cu înălţimi între 3 şi 10 metri. Cea mai mare este abordabilă doar cu tehnică şi echipament de caţărare.

Peisajele din zonă sunt frumoase, pitorești chiar și numai bune de străbătut la picior. Este un traseu foarte ușor, perfect pentru oricine. Este o plimbare de fapt. Cărarea te poartă pe marginea apei, printre copaci și arbuști. Pe alocuri sunt porțiuni cu grohotiș, iar chiar la final este o porțiune prevăzută cu cablu. E o cățărare banală, dar cablul are rolul de a preveni alunecarea accidentală.

Durata din satul Cetea până la chei e undeva la maximum 30 de minute. Marcajul de pe traseu este triunghi roșu. Cheile sunt foarte strâmte pe alocuri și acest aspect, împreună cu debitul apei, dau formă cascadei care sapă în permanență în stâncă.

Cheile Cetii, în interiorul cărora sunt cascadele, s-au format prin interceptarea de către valea Cetii a unei formaţiuni calcaroase care a fost fragmentată de eroziune în patru „pietre" denumite popular de către localnici: Sandiţău pe stânga iar pe dreapta sunt grupate „Piatra Saşa” cu vârful retezat parcă de un uriaş din poveşti, apoi „Ţicuiata” ce poartă în vârf un „cucui” mai răsărit şi „Măriuţa”.

Unul din vârfurile din apropierea cascadei  FOTO Facebook/ Băile Romane Cetea
Unul din vârfurile din apropierea cascadei FOTO Facebook/ Băile Romane Cetea

Pentru cei care doresc un traseu mai lung, se poate continua timp de aproximativ 2 ore până la Piatra Cetii, un masiv calcaros alcătuit din două părți: „Piatra Înaltă” unde se găsește punctul cel mai înalt, respectiv „Vârful Piatra Cetii” de 1233m și „La Călugări” compusă din mai multe turnuri separate de strungi adânci și foarte pitorești.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite