Două de firme din Cluj investesc 70 de milioane de euro în parcuri fotovoltaice la Teiuş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parcurile fotovoltaice se vor întinde pe 100 de hectare. Foto Arhivă
Parcurile fotovoltaice se vor întinde pe 100 de hectare. Foto Arhivă

Consiliul local Teiuş a aprobat două planuri urbanistice zonale pentru amplasarea unor parcuri fotovoltaice pe teritoriul oraşului. Suprafaţa destinată este de peste 100 de hectare, iar valoarea investiţiilor este estimată la 70 de milioane de euro.

Consilierii locali din Teiuş au aprobat  PUZ-urile pentru contruirea celor două parcuri, pe suprafeţe aflate în extravilanul localităţii. Cele două parcuri fotovoltaice ar urma să fie construite în Teiuş de firmele SC ECG Solar SRL şi SC Energon Power & Gas SRL din Cluj-Napoca.

Construirea parcurilor fotovoltaice ar dura câteva luni din momentul începerii lucrărilor, moment care va fi determinat în funcţie de obţinerea autorizaţiilor şi a altor documente necesare construcţiei. „Nu pot estima termenul până la care va fi gata construcţia, însă din discuţiile pe care le-am avut cu reprezentanţii firmelor, se doreşte ca lucrările să fie finalizate cât mai rapid”, a delcarat primarul Mirel Hălălai. Valoarea totală a investiţiei se ridică la 72 milioane de euro, bani proveniţi din capitalul social al firmelor, credite bancare, metode proprii de obţinere de finanţări. Energia electrică va fi furnizată în sistemul energetic, pe baza unor contracte economice încheiate cu furnizorul naţional de energie.

„Beneficiile oraşului sunt cel puţin de două feluri: direct, prin edificarea contrucţiei care are o valoare substanţială, din care o parte va reveni oraşului, iar indirect prin faptul că va crea locuri de muncă, ceea ce contează foarte mult în condiţiile actuale. Mai mult, discutăm despre o viitoare colaborare, pe domeniul furnizării de energie, a administraţiei locale cu firmele”, a completatprimarul Hălălai.

Condiţiile tehnice ale investiţiilor

„Terenul pe care se vor desfăşura lucrările proiectate are folosinţa actuală păşune şi este situat în oraşul Teiuş, extravilan, jud. Alba şi are o suprafaţă de 869.400 metri pătraţi. În acest scop s-a cerut firmei S.C. ECG Solar S.R.L., prin certificatul de urbanism, întocmirea unui Plan Urbanistic Zonal pentru Construire Parc Fotovoltaic- Putere instalată 45 MW- şi Realizarea împrejmuirii aferente. Amplasarea unei Centrale fotovoltaice de 45MW, pe o suprafaţă 869.400 mp, Număr panouri 187.500”.

Cel de-al doilea parc fotovoltaic va fi construit de SC Energon Power & Gas SRL pe un teren în suprafaţă de 110.370 metri pătraţi. Ambele societăţi au demarat procedurile privind obţinerea autorizaţiilor de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Alba.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite