Dosarul căutătorilor de aur: un consilier judeţean PMP, patronul clubului Yax din Cîmpeni şi rude ale primarului din Roşia Montană, vizaţi de anchetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Instalaţie artizanală folosită la extracţia aurului
Instalaţie artizanală folosită la extracţia aurului

Printre zecile de persoane audiate marţi, 27 octombrie, la IPJ Alba în dosarul căutătorilor ilegali de aur din Apuseni se află şi câteva persoanaje ceva mai importante. Este vorba despre un consilier judeţean, un patron de club şi rude ale primarului din Roşia Montană. Gruparea a extras ilegal cel puţin 5 kilograme de aur, care era vândut prin bijuterii şi case de amant.

Poliţiştii au descoperit la percheziţiile desfăşurate unelte şi instalaţii artizanale folosite pentru extragerea aurului, nisip aurifer, aur, sume de bani şi şi documente. Potrivit, IPJ Alba, în urma percheziţiilor, au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor peste 8.000 de euro, 16.000 de lei, înscrisuri, documente din care rezultă comercializarea ilegală a 4.969 grame de aur, alte documente de evidenţă şi contabile, unelte şi instalaţii folosite pentru extragerea aurului, 480 de kilograme de nisip aurifer şi aur.

De asemenea, au fost ridicate şi o armă neletală, deţinută în mod ilegal, aproape două kilograme de geluri explozive/dinamită, din categoria explozivilor civili, capse detonatoare electrice, detectoare de metale şi diverse scule folosite în activitatea infracţională.   

Cu ocazia activităţilor de cercetare desfăşurate anterior în cauză, poliţiştii au confiscat peste 1.500 de grame de aur rezultat în urma extragerilor şi prelucrărilor ilegale. ”În fapt, din cercetări a reieşit că, în perioada 2013 – 2015, 48 de persoane ar fi exploatat, fără autorizaţie, zăcământ aurifer din galerii miniere sau halde aflate în conservare. Acestea ar fi sustras, prelucrat şi comercializat produse aurifere, introducându-le fără forme legale în circuitul economic sau plasându-le la case de amanet, sub forma unor garanţii, fără returnarea sumelor de bani împrumutate”, se afirmă în comunicatul instituţie.

45 de persoane au fost conduse la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, pentru audieri, 3 dintre persoanele vizate nefiind găsite la domicilii, urmând ca acestea să fie audiate ulterior. Printre cei audiaţi se află şi consilierul judeţean PMP Marin Cenuşa şi două rude (nepoţi) ale primarului din Roşia Montană, Eugen Furdui (PNL). De asemenea, este vizat de anchetă patronul clubului Yax din Cîmpeni, acesta fiind unul dintre cei trei suspecţi care nu au fost găsite la domiciliu. Printre cei ridicaţi pentru audieri este şi liderul romilor din Roşia Montană.

În cauză se efectuează cercetări sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală, executarea de activităţi miniere fără permis sau licenţă, furt calificat şi spălare de bani. Majoritatea suspecţilor sunt romi din cartierul Dăroaia al comunei Roşia Montană, iar aurul sustras provine în majoritate de la resturile tehnologice rămase în incinta fostei uzine de preparare de la Gura Roşiei. 

Percheziţii IPJ Alba la Roşia Montană, la căutători ilegali de aur. Poliţiştii au descins şi în Bihor, Cluj şi Mureş

 

Cum opera reţeaua căutătorilor ilegali de aur de la Roşia Montană. Zeci de suspecţi, conduşi la IPJ Alba pentru audieri

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite