Doi tineri din Alba Iulia inculpaţi la Timişoara într-un dosar de trafic de migranţi. Unul a primit arest preventiv iar celălalt arest la domiciliu

0
0

Doi tineri din Alba Iulia, Radu Iacob Mihai, 28 de ani şi Moldovan Bogdan – 25 de ani, au primit mandate de arestare pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, infracţiuni de trafic de migranţi şi infracţiuni de complicitate la tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat. Hotârârea a fost luată de Tribunalul Timişoara iar dosarul a fost instrumentat de DIICOT.

Pentru Bogdan Moldobvan, instanţa a decis arest la domiciliu, acesta îndeplinind în cadrul grupului rolul de transportator, se arată într-un comunicat  DIICOT. Reţeaua era foarte cunoscută, astfel încât sute de cetăţeni din Afganistan, Pakistan, Bangladesh, Siria, Camerun sau Somalia apelau la serviciile ei. Migranţii erau puşi în legătură cu membrii grupării din Bucureşti. Aceştia îi adăposteau câteva zile în România şi le pregăteau ieşirea din ţară.

Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Timişoara au dispus în datele de 31 august şi 01 septembrie 2014 reţinerea pentru 24 de ore a nouă inculpaţi, aceştia fiind prezentaţi instanţei de judecată cu propunerea de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile. Judecătorul de drepturi şi libertăţi al Tribunalului Timiş a admis astăzi parţial solicitarea procurorilor DIICOT, dispunând arestarea preventivă faţă de cinci inculpaţi (trei pakistanezi şi doi români) care constituie nucleul grupării din Bucureşti:

1) Gondal Tasadaq Hussain – zis „Giani”, în vârstă de 18 de ani, cetăţean pakistanez cu reşedinţa în Bucureşti, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire de grup infracţional organizat, trafic de migranţi (12 infracţiuni), complicitate la trecerea ilegală a frontierei de stat (cinci infracţiuni) şi complicitate la tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat (şapte infracţiuni);
2) Ali Mohsin, zis „Sanna Ullah”, 26 de ani,
3) Muhammad Faisal Nazir, 35 de ani, ambii cetăţeni pakistanezi cu reşedinţa în Bucureşti,
4) Onişcu Mădălin Cristian, 28 de ani, din Bucureşti, toţi trei arestaţi preventiv pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de migranţi(câte patru infracţiuni), complicitate la trecere ilegală a frontierei de stat(câte o infracţiune), complicitate la tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat (câte trei infracţiuni);
5) Radu Iacob Mihai, 28 de ani, din Alba Iulia, arestat preventiv pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trei infracţiuni de trafic de migranţi şi trei infracţiuni de complicitate la tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat.

Pentru alţi trei inculpaţi care îndeplineau în cadrul grupului infracţional organizat rolul de transportatori, instanţa a dispus măsura arestului la domiciliu:

6) Moldovan Bogdan – 25 de ani, din Alba Iulia, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, patru infracţiuni de trafic de migranţi,  o infracţiune de complicitate la trecere ilegală a frontierei de stat; trei infracţiuni de complicitate la tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat;
7) Drăghici Mircea – 32 de ani din Bucureşti – pentru săvârşirea infracţiunilor de aderare la un grup infracţional organizat, trei infracţiuni de trafic de migranţi şi trei infracţiuni de complicitate la tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat;
8) Burleanu Octavian Mihai 23 de ani, din Bucureşti, – pentru săvârşirea infracţiunilor de aderare la un grup infracţional organizat, opt infracţiuni de trafic de migranţi; patru infracţiuni de complicitate la trecere ilegală a frontierei de stat şi patru infracţiuni de complicitate la tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat.
9) Faţă de inculpatul Peleanu Mircea, 24 de ani, domiciliat în Bucureşti (transportator în cadrul grupării), judecătorul de drepturi şi libertăţi a dispus măsura controlului judiciar. Acest inculpat este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de aderare la un grup infracţional organizat, patru infracţiuni de trafic de migranţi şi patru infracţiuni de complicitate la tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat.

Astfel, după o monitorizare de cinci luni de zile, procurorii DIICOT au strâns probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă că suspecţii au constituit un grup infracţional organizat, care avea ca scop racolarea, adăpostirea, îndrumarea, călăuzirea şi transportul mai multor cetăţeni străini, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a României către alte ţări din spaţiul comunitar. Pentru aceste servicii migranţii plăteau de regulă sume de circa 1400-1600 de euro de persoană, veniturile obţinute de membrii grupării în urma activităţii infracţionale pe această linie fiind în acest mod considerabile.

Din probatoriu rezultă ca şi mod de operare că membrii grupării se ocupau cu racolarea unor tineri afro-asiatici din Centrele de cazare a Imigranţilor din Timişoara, Giurgiu şi Bucureşti, pe care apoi intenţionau să-i transporte până la frontiera româno-ungară. Scopul membrilor reţelei era să îi treacă frontiera fie ascunşi în mijloace de transport, fie mergând pe jos, pe fâşia verde, urmând să îi preia apoi din Ungaria, destinaţia finală fiind ţări din Spaţiul Schengen. Grupul infracţional era extrem de bine organizat, pe raza judeţelor Timiş, Alba şi municipiul Bucureşti, cu atribuţii precis delimitate pentru membrii grupării. Suspectii de origine pakistaneză, stabiliţi în Bucureşti, se ocupau de coordonarea întregii activităţi, aceştia asigurând recrutarea migranţilor, preocupându-se de cazarea acestora, atunci când era cazul, de stabilirea locaţiilor unde trebuiau să se deplaseze migranţii în Bucureşti pentru a fi preluaţi de ceilalţi membri ai grupării etc.

Într-un alt palier al grupării acţionau cei care se ocupau de transportul propriu zis al migranţilor, aceste sarcini revenind în principal membrilor cetăţeni români. Detaliile fiecărui transport erau stabilite între membrii grupării de etnie pakistaneză şi transportatorii din ţară, prin intermediul a doi cetăţeni români care încasau şi comisionul aferent transportării fiecărui migrant, pe care îl împărţeau cu ceilalţi membri ai grupării care se ocupau de partea de transport. Procurorii DIICOT şi poliţiştii de frontieră au organizat ieri, 31 august 2014, prinderea în flagrant a unuia dintre membrii grupării în timp ce încerca să scoată ilegal din România patru persoane, cetăţeni din Congo, Camerun şi Pakistan. Un alt grup de migranţi format din alte patru persoane aştepta într-o locaţie din Timişoara să fie preluat şi trecut ilegal peste graniţă.

În urma acţiunilor întreprinse în judeţele Timiş, Alba şi municipiul Bucureşti, în cursul zilei de 31.08.2014 şi în această dimineaţă, au fost reţinute 22 de persoane din Pakistan, Romania, Camerun, Congo şi Afganistan, dintre care unsprezece persoane sunt suspectate a fi membri ai grupului infracţional organizat specializat în trafic de migranţi. Decizia Tribunalului Timiş poate fi contestată la Curtea de Apel Timişoara.

Tânăr din Alba arestat pentru tentativă de omor. A înjunghiat doi bărbaţi, după un conflict spontan şi mult alcool

Închisoare cu suspendare la Judecătoria Sebeş pentru un fals notar din Prahova care a înşelat peste 150 de oameni

Alba Iulia


Ultimele știri
Cele mai citite