Dezastrul de la Casa de Pensii Alba. Dosar de pensionare nesoluţionat de 16 ani. Ce alte nereguli au mai fost descoperite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Controlul realizat de Ministerul Muncii la Casa Judeţeană de Pensii Alba a identificat mai multe nereguli grave în funcţionarea instituţiei. Un dosar de pensie este nesoluţionat din anul 2004.

Pe lângă dosarul de pensionare vechi de 16 ani, echipa de control a Ministerului Muncii care a verificat activitatea instituţiei din Alba Iulia a mai descoperit un alt dosar nesoluţionat din 2013, 69 din 2016 şi peste 1.500 din 2017.

   

Secretarul de stat în Ministerul Muncii, Alin Ignat a prezentat vineri, într-o conferinţă de presă, rezultatele unui control efectuat la Casa Judeţeană de Pensii Alba. ”Situaţia este foarte foarte gravă. Există dosare nesoluţionate, unul este din 2004, deci există un caz care trebuia să intre din oficiu la pensie din 2004. Persoana mai trăieşte şi în toată această perioadă nu a beneficiat de pensie. Un alt caz este din 2013. Nu există niciun fel de justificare, este absolut inexplicabil şi pentru noi. Nu ne-a venit să credem că se poate întâmpla aşa ceva. Tocmai de aceea am considerat că trebuie să luăm măsuri imediate. Angajaţii nu au avut o explicaţie pentru acest lucru. Este o problemă gravă de manangement acolo”, a declarat Alin Ignat.

Instiuţia din Alba a peste 8.500 de dosare restante. ”Din punctul de vedere al lucrărilor restante la Casa de Pensii Alba vorbim de 8.504 total lucări restante. Aici vorbim de cereri de calculare nesoluţionate şi de treceri din oficiu la pensie pentru limită de vârstă. O situaţie pe ani, în 2016 vorbim de 69 de restanţe, din 2017 – 1.538 de restanţe, cele mai multe înregistrându-se în 2018 şi 2019, 3.251 şi 3.646. Din păcate Casa de Pensii Alba se află pe ultimul loc din punct de vedere al lucrărilor restante. Mai mult decât atât, nu există o evidenţă informatică a cererilor de recalculare soluţionate. Singura evidenţă care există e în bibliorafturi, în dosare, care sunt depozitate în biroul directorului executiv de la stabiliri pensii”, a completat secretarul de stat.

Alin Ignat mai afirmă că o altă neregulă se referă la neutilizarea la capacitate maximă a aplicaţiei informatice pe care o are la dispoziţie. ”Datele din adeverinţele de stadiu sunt introduse manual, deşi aplicaţia informatică permite preluarea şi importul acestor date. Acesta este unul din principalele motive pentru care activitatea este mult întârziată în soluţionarea dosarelor, atât în privinţa recalculărilor cât şi în privinţa trecerii din oficiu la pensia pentru limita de vârstă. La Serviciul Stabiliri Plăţi Pensii din cadrul Casei de Pensii Alba vorbim despre 7 funcţionari care au atribuţii de operare a dosarelor şi 4 funcţionari care au atribuţii de verificare a dosarelor. Un funcţionar care se ocupă de operare reuşeşte să soluţioneze 3 cereri de înscrieri noi pe zi şi 5 cereri de recalculare, în condiţiile în care la nivel naţional media este undeva la 14 astfel de dosare pe zi”, spune reprezentantul Ministerului Muncii

Ignat spune că au fost luate o serie de măsuri, care vor fi completate pe viitor prin identificarea unei conduceri care să readucă instituţia acolo unde trebuie. Directorul excutiv Alexandru Retegan şi-a dat demisia şi se va pensiona, începând cu 7 martie 2020. ”Sperăm că vom găsi o soluţie de conducere la Casa de Pensii Alba care să gestioneze toate aceste probleme şi să reuşim să aducem această instituţie la nivelul instituţiilor performante din cadrul Casei Naţionale de Pensii. Infirm orice zvonuri care induc ideea că cineva ar dori o schimbare politică acolo. Dezastrul de la Casa de Pensii Alba este evident. Nu mai punem la socoteală că la începutul mandatului doamnei ministru Violeta Alexandru, la prima videoconferinţă pe care a avut-o cu directorii caselor de pensii, raportarea de la Alba a fost una eronată. S-au raportat mult mai puţine dosare decât ce se întâmplă în realitate”, a mai spus secretarul de stat.

Citiţi şi:

 

Aproape 100 de persoane înşelate de o femeie care a întocmit contracte de credit false. Prejudiciul depăşeşte 200.000 lei

 

Au împuşcat un căprior la o vânătoare ilegală. Instanţa a respins acordul de recunoaştere încheiat cu parchetul

 

Ce este un blockchain şi de ce un astfel de sistem favorizează globalizarea

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite