Decizie surprinzătoare. Bărbat achitat pentru uciderea mamei sale, după ce prima instanță îl condamnase la nouă ani de detenție

0
Publicat:

Un bărbat din Alba, judecat pentru omor, victima fiind mama sa în vârstă de 79 de ani, a fost achitat, definitiv, pentru fapta de violență în familie care ar fi determinat decesul mamei sale. La instanța de fond, bărbatul primise nouă ani de închisoare.

Bărbatul a fost căutat cu mandat european de arestare FOTO Poliția Română
Bărbatul a fost căutat cu mandat european de arestare FOTO Poliția Română

Curtea de Apel Alba Iulia a stabilit că femeia a murit în urma unui infarct. Cazul datează din luna martie 2019. Cadavrul femeii a fost găsit după aproape două luni, după ce fiica femeii nu a mai reușit să ia legătura cu aceasta. Autoritățile judiciare au obținut un mandat de arest preventiv pe numele fiului femeii, Paul Oțoiu Gerhard (50 de ani). Bărbatul a fost reținut în 2021, în Austria, de unde a fost trimis în România. Ulterior, a fost trimis în judecată pentru două fapte de violență în familie, una soldată cu decesul victimei.

Procurorii au stabilit că, în 19 martie 2019, bărbatul a lovit victima cu un corp dur, femeia decedând ca urmare a agresiunii. După ce a îmbrăcat-o în alte haine şi a aşezat-o în pat, şi-a făcut bagajul și a părăsit țara.

A lăsat bijuterii din aur pentru cheltuielile de înmormântare

A lăsat acasă mai multe bijuterii de aur, aparţinând mamei sale, în poşeta acesteia, cu scopul de a fi folosite pentru cheltuielile de înmormântare. Ulterior, a călătorit prin mai multe ţări europene cu scopul de a se ascunde.

În urma cercetărilor au rezultat probe care, coroborate, au condus la presupunerea rezonabilă că fiul femeii a săvârşit infracţiunea de omor asupra unui membru de familie. După o perioadă de stat în arest preventiv și în arest la domiciliu, în septembrie 2022, bărbatul a fost eliberat sub control judiciar.

În dosar s-au efectuat cinci expertize medicale, unele având concluzii contradictorii. Magistrații de la Tribunalul Alba au considerat că probele procurorilor indică vinovăția bărbatului. Curtea de Apel, în schimb, a considerat că fiul femeii nu este vinovat de decesul acesteia. Au luat în considerare faptul că un raport de expertiză medicală, realizat de Institutul Mina Minovici a concluzionat că femeia nu mai era în viață, când bărbatul efectua manevre de resuscitare.

Condamnat doar la 3 luni pentru o altă faptă de violență în familie

 „Nu am identificat în considerentele sentinței motivele pentru care prima instanță a înlăturat concluziile raportului de nouă expertiză medico – legală întocmit de INML. Noi considerăm acest raport de nouă expertiză, avizat corespunzător, ca fiind complet și elocvent în cauză, concluzia fiind aceea că moartea s-a datorat infarctului miocardic și nu acțiunii inculpatului. Nu am înțeles cum se poate concluziona categoric că moartea a fost violentă, cât timp varianta prezentată de inculpat nu a fost exclusă, iar explicațiile comisiilor care au întocmit rapoartele de noi expertize (Alba și, mai ales, București) le-am găsit extrem de convingătoare”, au concluzionat magistrații de la Curtea de Apel Alba Iulia.

Bărbatul nu a recunoscut în niciun moment că a ucis-o pe mama sa, susţinând că a dorit să îi acorde primul ajutor prin efectuarea de manevre toracice după ce a văzut că „nu mai are puls”.

„La momentul efectuării manevrelor de resuscitare, când s-au produs leziunile/rupturile (este vorba despre rupturi de cord cu hemopericard, explicate prin pierderea elasticității coastelor din cauza vârstei și a unei forțe reduse necesare producerii fracturilor costale/rupturilor de cord) victima nu se mai afla în viață. Practic, acuzarea nu a putut să probeze dincolo de orice îndoială rezonabilă că victima se mai afla în viață la momentul la care inculpatul a exercitat manevrele de resuscitare sau că, la data de 19.03.2019, acesta ar fi exercitat acte de lovire a victimei care să fi produs leziuni în legătură cauzală cu decesul”, a fost concluzia finală a magistraților.

Paul Oțoiu Gerhard a fost condamnat doar la 3 luni de închisoare pentru o altă faptă de violență în familie, perioadă executată în arest preventiv.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite