Cum înşela un deţinut aflat în închisoare prin metoda „Accidentul”. Cinci persoane au pierdut peste 70.000 de lei
0
Un fost deţinut care devenise un specialist în infracţiuni de înşelăciune prin metoda „Accidentul” a fost condamnat la închisoare cu executare după 7 ani de la comiterea faptelor.
Cernat Dănuţ era deţinut în Penitenciarul Giurgiu atunci când a săvârşit faptele. La momentul săvârşirii infracţiunilor, în 2013, avea 27 de ani şi era încarcerat din 2008, după o condamnare de 7 ani de închisoare,
Potrivit rechizitoriului, în perioada ianuarie-februarie 2013, ajutat de complici din exterior, a indus în eroare mai multe persoane vătămate prin metoda accidentul. În concret, acesta apela diverse persoane găsite în cartea de telefoane Pagini Aurii şi le aducea la cunoştinţă că fiul/fiica sa a avut un accident rutier soldat cu moartea unei persoane.
Pretinzând că este avocat, folosea numele complicilor care ulterior ridicau banii şi le solicita persoanelor vatamate diverse sume de bani pentru a-i reprezenta pe copiii lor în faţa organelor judiciare sau pentru a rezolva să nu fie arestaţi sau condamnaţi.
După depunerea sumei de bani, inculpatul le solicita persoanelor vatamate să-i comunice codul transferului, pe care ulterior îl comunica complicilor care ridicau sumele depuse pe numele lor şi le predau acestuia. Modalitatea de comitere a faptei rezultă din declaraţiile a doi complici care l-au ajutat, precum şi din declaraţiile a doi suspecţi. De asemenea, preocupările infracţionale ale inculpatului au rezultat şi din declaraţia unui colegului de celulă şi a unui alt martor încarcerat, de asemenea, în Penitenciarul Giurgiu, la momentul comiterii faptei.
În ceea ce priveşte faptele complicilor, instanţa a reţinut că au achitat o parte din prejudiciul cauzat persoanelor vatamate şi s-au împăcat cu acestea, excepţie făcând fostul deţinut, care, în pofida numeroaselor căutări efectuate, în cursul urmăririi penale, nu a fost găsit pentru a fi audiat. Astfel, în 12 noiembrie 2020, Cernat Dănuţ a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare pentru înfracţiunea de înşelăciune în formă continuată. Instanţa a adăugat la pedeapsă şi restul de 710 zile de închisoare rămase de executat din pedeapsa anterioară.
În 24 ianaurie 2013 a apelat telephonic o persoană din Alba Iulia şi pretinzând că este avocat i-a adus la cunostinţă că fiul său a provocat un accident rutier în oraşul Teiuş soldat cu moartea unui copil şi este nevoie să-i expedieze suma de 2.500 euro pentru a-l reprezenta în faţa organelor judiare. Victima a predat ulterior suma de 7.500 lei, care a fost ridicată de unul dintre complicii deţinutului. Peste câteva zile, a sunat o altă persoană căreia i-a adus la cunostinţă că fiica sa a provocat un accident rutier în oraşul Braşov soldat cu moartea unui copil şi este nevoie să-i expedieze suma de 2.500 euro pentru a o reprezenta în faţa organelor judiare. Şi în acest caz, victima a fost convinsă să predea 3.000 lei. În februarie 2013 au urmat alte trei infracţiuni, victimele fiind înşelate cu 3.000 de euro, 30.000 lei şi 3.500 de euro.