Cum au încercat să facă planul de amenzi trei comisari de mediu: au mers în Apuseni şi au dat sancţiuni ilegale. Ce pedepse penale au primit în instanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Persoanele amendate ilegal deţineau instalaţii de debitat lemnul
Persoanele amendate ilegal deţineau instalaţii de debitat lemnul

Trei comisari ai Gărzii de Mediu din cadrul Comisariatului General Bucureşti au fost condamnaţi la închisoare cu amânarea aplicării pedepsei după ce au falsificat note de constatare şi, în baza acestora, au aplicat zeci de amenzi unor proprietari de instalaţii de debitat lemnul din Munţii Apuseni.

Activitatea infracţională a acestora s-a desfăşurat în martie şi iunie 2013, când s-au deplasat la Primăria comunei Scărişoara şi au cerut ca toţi cei care deţin astfel de instalaţii să se prezinte în faţa lor. După patru ani, acţiunile lor ilegale au ajuns în instanţa de judecată. Cei trei inculpaţi sunt acuzaţi că au aplicat 19 de amenzi unor pesoane fizice din Scărişoara, întocmind în fals note de constatare prin care au atestat fapte şi împrejurări necorespunzătoare adevărului. Au fost trimişi în judecată pentru fals intelectual.

După mai bine de doi ani de proces, Judecătoria Câmpeni a pronunţat prima decizie. Astfel, C. Horia a fost condamnat la 2 ani de închisoare acesta find acuzat de săvârşirea a 38 de acte materiale. M. Emil a primit 1 an şi 6 luni pentru 19 acte materiale de fals intelectual, iar E. Ion s-a ales cu pedeapsa de 1 an de închisoare pentru 10 acte materiale. Toate cele trei condamnări au fost amânate din punct de vedere a executării pe un termen de 2 ani. Instanţa a admis şi despăgubirile civile solicitate de persoanele păgubite, cei trei comisari fiind obligaţi să le plătească. Condamnarea cu amânarea alicării pedepsei reprezintă, în realitate, o perioadă de încercare, inculpaţii păstrându-şi locul de muncă. După cei 2 ani, pedeapsa se va anula dacă nu se mai comit alte infracţiuni.

Procurorii susţin în rechizitoriu că cei trei au săvârşit infracţiunea de fals intelectual în condiţiile circumstanţei agravante, respectiv în coautorat. ”Comisarii Gărzii Naţionale de Mediu au întocmit notele de constatare la sediul şcolii generale din comuna Scărişoara, unde îşi desfăşurau activitatea angajaţii Primăriei, clădirea instituţiei fiind în construcţie. Deţinătorii de instalaţii de debitat material lemnos au fost convocaţi la sediul Primăriei Scărişoara, de reprezentanţii instituţiei, fiind înştiinţaţi că urmează să se întâlnească cu comisarii Gărzii Naţionale de Mediu, pentru a fi informaţi cu privire la demersurile şi actele necesare obţinerii autorizaţiei de mediu, în vederea intrării în legalitate. În data de 20.03.2013, doar inculpaţii C. Horia şi M. Emil s-au întâlnit cu 9 dintre persoanele vătămate şi au încheiat note de constatare. În 26.03.2013 şi 27.03.2013, toţi inculpaţii s-au întâlnit, în aceeaşi locaţie, cu alte 10 părţi vătămate, cărora le-au încheiat note de constatare, pe baza informaţiilor furnizate de către aceste persoane. 

Contrar menţiunilor înscrise în notele de constatare şi a susţinerii inculpaţilor, că ar fi efectuat verificări în teren în zilele anterioare întocmirii acestor acte, din probele administrate a rezultat că aceştia nu au fost la faţa locului şi nu au identificat în mod direct instalaţiile de debitat, au aflat de existenţa banzicelor de la reprezentanţii primăriei şi, la sediul instituţiei, au indus în eroare persoanele vătămate, determinându-le să semneze notele de constatare, după ce şi-au prezentat dispoziţia de a-i susţine şi ajuta să obţină autorizaţia de mediu, în situaţia în care vor avea nevoie”, se afirmă în rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cîmpeni. 

Inculpatul C. Horia a întocmit, la sediul Gărzii Naţionale de Mediu unde şi-a desfăşurat activitatea, celor 19 peraoane vătămate, procese verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor în care a consemnat următoarele: ”în urma verificărilor în teren, la domiciliul numitului (...) a fost identificată o instalaţie de debitare primară masă lemnoasă, care funcţionează cu încălcarea obligaţiei de solicitare şi obţinere a actelor de reglementare din punct de vedere a Protecţiei Mediului”. 

Toţi cei 19 proprietari de instalaţii de debitat au fost sancţionaţi contravenţional cu amendă în valoare de 10.000 de lei, cu posibilitatea de a plăti jumătate din minumul amenzii prevăzut de lege (2.500 lei) în termen de 48 de ore de la data comunicării. De asemenea, s-a mai dispus sancţiunea de suspendare a activităţii până la obţinerea actelor de reglementare. După primirea prin poştă a proceselor-verbale de sancţionare, o parte dintre persoanele vătămate au achitat suma de 2.500 de lei în termenul legal de 48 de ore. Alţii au depus plângere şi astfel a rezultat dosarul penal. Decizia Judecătoriei Câmpeni poate fi contestată la Curtea de Apel.

Citiţi şi:

 

FOTO Impact mortal între un Porsche şi un Touareg. Un bărbat de 47 de ani a decedat pe loc

 

Patru persoane venite din Italia, amendate de DSP Alba cu 80.000 de lei pentru că nu au respectat măsurile de izolare la domiciliu

 

Afacerea telefoanelor mobile ieftine vândute în magazine sub carcase celebre. „Tunul“ calculat - peste 1 milion de euro

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite