Cum a câștigat un șofer procesul pentru o amendă primită pentru foliile fumurii la mașină. Abuzul polițistului rutier

0
Publicat:

Un șofer a fost sancționat cu amendă și lăsat fără certificatul de înmatriculare al autoturismului de un polițist rutier care a considerat că foliile fumurii aplicate pe geamurile mașinii nu sunt legale.

Polițistul a constatat fapta cu „propriile simțuri” FOTO IPJ Alba
Polițistul a constatat fapta cu „propriile simțuri” FOTO IPJ Alba

Polițistul a tratat situația după regula „propriului simț”, fără a mai verifica dacă proprietarul autoturismului deâine documente legale cu privire la foliile aplicate pe geamuri. Potrivit legislației, folia care se aplica trebuie să fie certificată de RAR și să fie aplicată de un agent economic autorizat de RAR pentru aceasta activitate, cu respectarea condiției de vizibilitate stabilită de actul normativ. În acest caz, șoferul (Paul G.) a primit o amendă de 1.350 de lei și i s-a reținut certificatul de înmatriculare al mașinii.

Șoferul susține că i-a menţionat agentului că este proprietarul unui atelier auto şi că personal s-a ocupat de montarea acestor folii, în urmă cu câţiva ani, apelând la o firmă specializată şi obţinând inclusiv certificatul de omologare aferent.

„Am solicitat să se efectueze o testare a gradului de opacitate pentru a se verifica dacă se încadrează în condiţiile de legalitate, dar răspunsul primit a fost că nu este nevoie de un aparat de specialitate omologat pentru a face o astfel de verificare, agentul apreciind personal asupra gradului de opacitate”,  a susținut petentul în plângerea depusă la instanța de judecată.

Foile sau tratamentele chimice care vizează opacitatea şi creează efectul de geamuri fumurii, sunt reglementate prin lege de teste speciale. Bărbatul a mai afirmat că agenţii de poliţie nu au competenţa să constate dacă foliile corespund sau nu reglementărilor legale, pentru că gradul de transparenţă/opacitate a geamului trebuie măsurat cu un aparat special. „Simpla constatare a agentului constatator nu este suficientă pentru a genera elementele materiale ale contravenţiei”, a completat șoferul sancționat.

Constatări personale ale agentului rutier

De cealaltă parte, reprezentanții IPJ Alba au precizat că fapta reținută în procesul-verbal de contravenție este rezultatul unor constatări personale a unui polițist aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, „acesta fiind învestit de către stat cu puterea de a constata și sancționa faptele antisociale, având ca scop respectarea legilor și apărarea statului de drept”.

Și magistratul de la Judecătoria Blaj, care a judecat plângerea, a constatat că sancțiunea a fost aplicată în urma constatărilor efectuate „cu propriile simţuri”, de către agentul rutier. Judecătorul a completat că documentul se bucură de prezumţia de legalitate şi temeinicie, deoarece polițistul „consemnează cu exactitate şi în mod obiectiv faptele pe care le constată, fără a denatura realitatea prin consemnarea părtinitoare sau neconformă a unor fapte”.

Pe de altă parte, însă, magistratul a constatat că șoferul a avut posibilitatea efectivă să facă dovada existenţei unei alte situaţii de fapt decât cea reţinută de agentul constatator.

„Prin înscrisurile depuse, acesta a reuşit să răstoarne prezumţia de temeinicie a procesului-verbal de contravenţie. Astfel, având în vedere că petentul a depus documentele aferente foliilor aplicate, care atestă conformitatea cu normele RAR, instanţa apreciază că petentul a reușit să răstoarne prezumția de veridicitate de care se bucură actul de constatare și va admite plângerea contravențională formulată, cu consecința anulării procesului-verbal contestat”, a stabilit judecătorul, prin decizia propunțată în 16 februarie 2023.

Hotărârea nu a fost contestată de IPJ Alba.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite