Cel mai poluat loc din România, investiție importantă în Mediu. Linie de evacuare a apelor „limpezite“ din iazul de steril

0
Publicat:

Unul dintre cele mai poluate locuri din România, iazul de decantare a sterilului de la exploatarea minieră Cupru Min Abrud, va beneficia de o investiție pentru evacuarea apei „limpezite”.

Iazul de decantare de la Valea Șesii FOTO Facebook/ Județul Alba
Iazul de decantare de la Valea Șesii FOTO Facebook/ Județul Alba

Societatea Cupru Min SA propune realizarea unui nou sistem de evacuare, din iazul de decantare a sterilului, de la Valea Șesei. Proiectul a primit undă verde de la APM Alba. În iaz este depozitat, de peste 30 de ani, sterilul rezultat în urma procesului de prelucrare primară a concentratului de cupru în uzina societății din Dealul Piciorului.

Potrivit documentației, în vederea creșterii capacității de depozitare a iazului Valea Șesei este necesară proiectarea și construirea unui nou sistem de evacuare ape limpezite, la o cotă superioară celui existent. 

Sistemul va prelua apele „limpezite” din iazul de decantare captate prin sondele inverse de versant și le va evacua în canalul deversor de coastă. În prezent, evacuarea apei limpezite din iaz se realizează printr-un sistem de 4 linii independente de sonde inverse, care descarcă apa prin intermediul canalului deversor de coastă într-o galerie de evacuare.

Investiție de 4,5 milioane de lei

Realizarea liniei de evacuare cu numărul 5 va presupune o investiție de circa 4,5 milioane de lei. Sistemul este necesar pentru că, în timp, odată cu depunerile de steril rezultat din procesul de producție de la uzina minieră, a crescut și nivelul apei din iaz. 

Investiția este necesară ca urmare a creșterii cotei iazului FOTO Facebook/ Județul Alba
Investiția este necesară ca urmare a creșterii cotei iazului FOTO Facebook/ Județul Alba

„În vederea creșterii capacității de depozitare a iazului Valea Sesei este necesară proiectarea și construirea unui nou sistem de evacuare ape limpezite, la o cotă superioară celui existent. Sistemul va prelua apele limpezite din iazul de decantare captate prin sondele inverse de versant și le va evacua în canalul deversor de coastă”, se precizează în documentație. Cererea a fost depusă la APM Alba încă din august 2023, dar a primit „undă verde” doar în ianuarie 2024.

Sistemul de evacuare proiectat va fi alcătuit din conductă colectoare pozată la sol si un sistem de sonde inverse amplasate pe versantul drept al iazului, sistem racordat la conducta colectoare. Lungimea totală a conductei este de 896 de metri, iar amplasarea acesteia se va face la cota de  700 de metri altitudine.

Iazul Valea Șesei este un iaz de vale, amplasat în extravilanul satului Geamăna, sat care a fost acoperit integral de steril, comuna Lupșa (Alba), la 4 km amonte de confluența pârâului Valea Șesii cu râul Arieș. 

Terenul pe care este amplasat acest iaz este proprietatea CupRu Min, de la începerea lucrărilor de construcţie proprietarii terenurilor fiind expropriaţi şi recompensaţi conform legislaţiei de la vremea respectivă, suprafaţa expropriată a avut în vedere construcţia iazului până la cota finală de 710 de metri, reprezentând o suprafaţă de 221 de hectare. În amonte de iazul Valea Şesei sunt amplasate haldele de steril de la Cariera Roşia Poieni. Capacitatea maximă de depozitare este de 103 milioane tone de steril.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite