Cupru Min Abrud caută partener străin pentru 2024. Și în acest an, minereul va ajunge în China

0
Publicat:

Compania minieră Cupru Min Abrud vinde 43.000 de tone de concentrat de cupru uscat, respectiv producția estimată a fi realizată în 2024. Societatea organizează licitația internațională cu valoare estimată de zeci de milioane de dolari.

Cariera minieră din Munții Apuseni FOTO Adevărul
Cariera minieră din Munții Apuseni FOTO Adevărul

Data limită de depunere a ofertelor este 25 ianuarie 2024. Criteriul de atribuire este oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic.

După închiderea combinatelor de prelucrare a concentratului de cupru din România, producția de la Cupru Min (Alba) a fost exportată și prelucrată în China. În 2023, partenerul exploatării miniere din județul Alba a fost compania elvețiană Glencore PLC, cel mai mare operator de tranzacții (trader - engl.) de materii prime din lume.

În perioada 2021 - 2022, partenerul de afaceri al companiei miniere din Munții Apuseni a fost Trafigura Group Pte. Ltd din Singapore. Cantitatea preconizată a fi exploatată în 2024 este mai mare cu 1.000 de tone față de cea din 2023. 

Minereul explotatat din cariera de la Roşia Poieni are un conţinut de 0,37 – 0,4% cupru. În urma prelucrării primare în cele două linii de flotaţie existente la Uzina din Dealul Piciorului, concentraţia ajunge la 20-21%. Societatea din Alba este principalul angajator din zona Munților Apuseni, având circa 600 de salariați.

În 2023, societatea a avut rezultate economice modeste față de profiturile mari din anii anteriori. A avut în primul semestru al anului trecut o pierdere totală de 30 de milioane de lei (6 milioane de euro), potrivit bilanțului contabil. Rezultatul economic contrastează puternic cu profitul de 35,7 de milioane de lei (7 milioane de euro) pe care l-a avut în perioada similară a anului 2022.

Probleme provocate de energia electrică și cursul leu-dolar

Cupru Min a avut în cele șase luni din 2023 cheltuieli totale de 202 milioane de lei, mai mari cu 27 de milioane raportat la primul semestru din 2022. Pierderea financiară a fost de 7,5 milioane de lei, în timp ce pierderea din exploatare a fost de 22,5 milioane de lei. Reprezentanții societății preconizau reducerea semnificativă a pierderilor până la sfârșitul anului.

A fost un an foarte greu, cu volum mare de probleme, care s-au accentuat pe fondul condițiilor din imediata apropiere – Rusia, dar și Ucraina care este un furnizor de materii prime și materiale pentru noi. Avem un an pe care-l putem încheia cu succes, deși problemele și provocările au fost și sunt în continuare”, a declarat directorul Cupru Min, Tiberiu Rațiu, în decembrie 2023, la Radio Alba24.

Potrivit acestuia, probleme au fost și cu costul energiei electrice și cursul de schimb leu-dolar.

„Începând cu august-septembrie-octombrie, am redresat problema, pentru că energia electrică a scăzut pe plan național. Cu costuri mai mici, ne-am înscris în prețul final al vânzării de cupru. Vindem cuprul prin traderii internaționali, care țin cont de bursa de la Londra. Noi vindem în dolari, iar produsele de pe piață le cumpărăm în lei. Schimbul valutar nu ne-a avantajat în acest an. Dolarul a fost mai slab cotat, cuprul a fost mai jos cotat, intrările noastre au scumpe, produsul finit a fost mai ieftin”, a completat Tiberiu Rațiu.

Alba Iulia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite