Ce om de afaceri din Alba nu se mai regăseşte în topul Forbes 500 Miliardari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dorel Tamaş
Dorel Tamaş

Ediţia 2011 a Topului Forbes 500 Miliardari nu a inclus unul dintre cei mai controversaţi oameni de afaceri din Alba, cercetat penal şi trimis în judecată pentru infracţiuni economice. A pelcat din ţară şi se bănuieşte că se află în Dubai. Avea în 2010 o avere estimată la 10 milioane de euro.

Omul de afaceri Dorel Tamaş (42 ani) avea în 2010, potrivit Topului Forbes 500 Miliardari, o avere estimată la 10 milioane de euro. În prezent este trimis în judecată în dosarul privind vânzarea Hotelului Continental din Cluj-Napoca, dosar în care este acuzat de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, două infracţiuni de complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani, în formă continuată, delapidare, în formă continuată, două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată. Pe numele său există un mandat internaţional de arestare preventivă emis de Curtea de Apel Alba Iulia.

Clădirea din Cluj a fost preluată în 2005 prin intermediul societăţii Ardeleana din Alba Iulia, aflată în prezent în procedură de insolvenţă. Ea a fost scoasă la vânzare în vara lui 2008. A fost închiată o tranzacţie prin care o firmă din Cluj a plătit un avansa de 2 milioane de euro, fără să ştie că imobilul era revendicat de foştii proprietari.

Ce scria revista Forbes în 2010 despre miliardarul Dorel Tamaş

„Ardeleana a depus o cerere de deschidere a procedurii de insolvenţă la Tribunalul din Alba în vederea reorganizării. Nici celelalte firme deţinute de afacerist nu sunt într-o situaţie mai bună. Tămaş a depus o cerere la DNA în care susţine că reprezentanţii finanţelor din Alba i-au refuzat o cerere de rambursare de TVA. Evenimentul a avut loc în 2007, când firma Cristian Prodimpex, acţionarul majoritar Ardeleana, a fost executată silit pentru o datorie la buget de 1,6 milioane de lei. Aceasta cumpărase fabrica de zahăr din Teiuş în 2002.

Se pare că nu a achitat întreaga sumă promisă la preluare, deoarece a constatat lipsa unor bunuri din dosarul întocmit la vânzarea unităţii. În consecinţă, finanţele locale au demarat procedura de executare silită împotriva firmei Cristian Prodimpex pentru a acoperi datoriile acesteia la bugetul de stat. Reprezentanţii statului spun că în prezent cele patru societăţi din grupul deţinut de Dorel Tamaş (Cristian Prodimpex, Lider Prod Carn, Decar şi Ardeleana) au datorii de peste 100 de miliarde de lei vechi la bugetul de stat şi se află în procedură de faliment.

Nici Tamaş nu a stat însă cu mâinile în sân. S-a constituit parte civilă cu opt milioane de euro în această cauză, pentru că a avut «ofertă de cumpărare a bunurilor la această valoare», după cum el însuşi spune. Chiar şi aşa Tamaş rămâne unul dintre cei mai bogaţi oameni din zonă. El mai are acţiuni şi la singurul mall din Alba Iulia, Alba Mall, alături de alţi doi investitori locali. Tamaş are afaceri şi în Emiratele Arabe Unite, unde a investit în cumpărarea de proiecte de apartamente în Dubai“.

Vezi care sunt cei mai bogaţi oameni din Alba în Topul Forbes 500 Miliardari ce poate fi cumpărat de la toate chioşcurile de ziare.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite