Ce înseamnă dezvoltarea personală, conceptul neînţeles pe deplin în România. „Chiar şi în perioada socialistă au existat lucrări vizând auto-educarea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimii ani s-a dezvoltat foarte mult şi în România conceptul de ”dezvoltare personală”. Există ”traineri” care ţin cursuri cu această temă şi mai există zeci de bloguri unde se pot citi articole care arată care este cea mai bună modalitate de dezvoltare personală.

Teoretic, dezvoltarea personală include activităţi şi experienţe care au scopul final de a îmbunătăţi starea de conştientizare, dezoltare a talentelor şi abilităţilor personale, îmbunătăţirea calităţii vieţii şi contribuirea la realizarea aspiraţiilor şi viselor personale. Cunoscut şi sub denumirea de "self help" sau "evoluţie personală", conceptul include şi activităţi formale sau informale pentru a dezvolta în alţii roluri precum cel de profesor, ghid, consilier, manager, coach sau mentor.

Chiar dacă această mişcare a crescut cel mai mult în secolul XX, dorinţa omului de a se dezvolta, de a se depăşi pe sine nu este ceva nou. Încă din antichitate oamenii înţelepţi îi cunoşteau importanţa şi aveau pincipii puternice în acest sens.

„Anticii care au dorit să ilustreze virtutea în tot regatul, au ordonat în primul rând statele lor proprii. Din dorinţa de a comanda bine statele lor, au reglementat mai întâi familiile lor. Dorind să reglementeze familiile lor, au cultivat mai întâi persoanele lor”, spunea filosoful chinez Confucius, care a trăit în secolele V-VI. î. Hr. În timp, majoritatea religiilor au inclus şi includ elemente de dezvoltare personală ca rugăciunea, muzica, dansul, cântatul, incantaţiile, poezia, scrisul, sporturile şi artele marţiale. Aceste practici au avut şi au în continuare scopuri diverse, cum ar fi o mai bună sănătate sau un aspect estetic mai frumos, dar ele sunt legate şi de "golurile finale" ale dezvoltării cum ar fi descoperirea sensului vieţii sau trăirea unei vieţi fericite.

”Scrieri pentru dezvoltarea personală a indivizilor au existat încă de la începutul secolului XX, inclusiv în România. Chiar şi în perioada socialistă au existat lucrări ştiinţifice care vizau auto-educarea prin adresarea problematicii educării cetăţenilor. Spre deosebire de cele din perioadele capitaliste, acestea puneau în discuţie şi responsabilitatea şcolii, a familiei dar, în special, a statului pentru dezvoltarea indivizilor în societatea socialistă”, afirmă sociologul Elena Trifan.

Cercetătoarea mai susţine că procesul de dezvoltare personală implică un consum ridicat de timp şi bani. ”Pe lângă acestea, există şi un consum emoţional deoarece poate provoca suferinţă emoţională sau nemulţumire legate de unele practici. Cu toate acestea, în cele din urmă, cei pasionaţi consideră toate acestea necesare pentru eficienţa procesului – consumul de bani justifică şi încurajează consumul de timp dedicat procesului, iar consumul emoţional validează şi potenţează succesul procesului. Pe lângă relaţiile sociale, procesul influenţează modul în care este experimentat prezentul, limbajul, gândurile şi emoţiile celor implicaţi”, precizează sociologul.

Dezvoltarea personală este un instrument prin care se guvernează cetăţenii în capitalismul avansat. Principalul indemn ”Tu eşti cea mai importantă persoană din viaţa ta!” este interpretat prin ”Tu eşti singura persoană responsabilă de viaţa ta”. În discursul dezvoltării personale, individul este singurul care poate interveni asupra propriei existenţe. Alina Trifan mai spune că ”dezvoltarea personală oferă instrumente prin care persoanele pot să îşi depăşească problemele şi să îşi atingă scopurile, care sunt construite strict prin propunerea transformării persoanei, de la modificarea relaţiilor sociale, profesionale, la modificarea limbajului, emoţiilor şi gândurilor”

Un prim pas ar fi conştientizarea că o persoană are nevoie de ceva în plus. Urmează definirea a ceea ce se doreşte a fi îmbunătăţit. Pentru fiecare este importantă să cunoască zona în care vrea să crească. Există mai multe modalităţi prin care se poate îmbunătăţi calitatea vieţii, relaţiile, sănătatea, cariera, nivelul de spiritualitate. Strategia poate să înceapă cu lectura unor cărţi de specialitate, participarea la evenimente sau diferite întâlniri pe domeniile de interes, participarea la un curs sau sesiuni de coaching. În realitate, dezvoltarea personală presupune mult mai mult decât cititul de cărţi şi bloguri sau participarea la cursuri. Este mai mult un concept despre ceea ce face, ceea ce simte şi ceea ce este fiecare persoană.

Citiţi şi:

Zece ani în carcera Aiudului. Calvarul îndurat de un preot ortodox în închisorile comuniste

Memoria constructorului Cetăţii Alba Carolina „secerat“ de ciumă,  scoasă din cenuşa uitării

Povestea celei mai vechi grădini botanice înfiinţate pe lângă o şcoală secundară din lume. Superlativul, găsit de edilii din Blaj

Ce înseamnă şi cum se folosesc simbolurile ® şi TM. Cum se poate obţine o marcă înregistrată

„Cel mai fioros cap“ al Răscoalei din 1784 într-o imagine rară: înarmat „până-n dinţi“ şi însoţit de un câine de luptă Legende cu vâlve şi holoangări în viaţa aurarilor din Apuseni Alba Iulia, transfigurată de ciumă la începutul anilor 1700. Blestemul bolii asupra celor care au proiectat Cetatea Primele curse cu maşini organizate în România acum un secol. Raliul Feleacului era cunoscut în toată Europa

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite