Foto Castelul din Ardeal care se prăbușește „cu încetinitorul”. Retrocedat urmașilor unui grof maghiar, monumentul este abandonat FOTO
0Un castel din Alba, care are părți din construcție vechi de aproape 600 de ani, se prăbușește „cu încetinitorul”. A fost retrocedat urmaşilor fostului proprietar, dar noii proprietari nu s-au prezentat pentru a fi puși în posesie.
„Saga” judiciară a castelului Teleki din Ocna Mureş nu s-a încheiat nici după 20 de ani de la depunerea cererii de revendicare. Curtea de Apel Alba Iulia a dispus în 2019 restituirea în natură a castelului şi a capelei, fără pământul de sub acestea, aflat în proprietatea statului, respectiv a Primăriei Ocna Mureș.
Administrația locală a mai încercat să anuleze decizia pe căi extraordinare de atac, dar a pierdut definitiv. Castelul este monument istoric.
Noii proprietari sunt doi cetăţeni din Ungaria şi Canada, urmaşi ai lui Samuel Teleki, nepotul grofului Adam Teleki, cel care a deţinut castelul în proprietate la începutul seculului XIX. În urmă cu trei ani, foștii proprietari au transmis că sunt de acord să vândă castelul Primăriei Ocna Mureș, dar nu s-au mai prezentat pentru a se încheia tranzacția.
Primarul Silviu Vințeler susține că este interesat în continuare de achiziția monumentului istoric, dar proprietarii nu s-au prezentat încă pentru punerea în posesie, ca umare a rămânerii definitive a hotărârii judecătorești. „Suntem în blocaj. Am încercat să iau legătura cu proprietarul din Ungaria prin intermediul unui pastor local. Le-am transmis că atunci când se vor hotărî să vândă nu vor mai avea ce, pentru că se va prăbuși”, a spus Silviu Vințeler.
Pentru oraș, castelul ar însemna foarte mult din punct de vedere turistic. Aici se va inaugura în perioada următoare o bază de tratament balnear, care va deveni atracția principală a orașului. În starea în care se află, costurile cu restaurarea ar fi foarte mari. Singura soluția ar reprezenta-o, cel mai probabil, fondurile europene.
Castelul de la Uioara de Sus, localitate componentă a oraşului Ocna Mureş, a fost amintit pentru prima dată în documente din anul 1290 sub numele de Novum Castrum („Castelul Nou”). Mihai Viteazul a donat castelul de la Uioara de Sus sfetnicului său, banul Mihalcea. Castelul medieval a fost dărâmat parţial, în locul său ridicându-se între anii 1850-1860 un impunător castel neogotic pentru familia nobiliară Banffy, edificiu care a intrat ulterior în proprietatea conţilor Teleki.
Construcţia este alăturată unor locuinţe anexe destinate personalului auxiliar de administrare şi întreţinere a domeniului. În perimetrul curţii există o pivniţă de vinuri şi o capelă, care, iniţial a fost dotată cu o orgă.
Din iniţiativa familiei Teleki în jurul castelului a fost amenajat un parc cu alei si arbori, printre care specii aclimatizate, unele fiind rarităţi dendrologice. Pe frontispiciul castelului există încă o placă cu o inscripţie în limba maghiară: „Această clădire a fost executată din ruinele cetăţii contelui Mikes Istvan din Zabola (Zăbala, jud. Covasna) în anul 1713. (Castelul) s-a ruinat din nou în 1848, fiind refăcut de contele Miko Imre în anul 1855”.