Casa cu acoperiş de paie din Munţii Apuseni, veche de peste 100 de ani, transformată în muzeu FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locuinţa din Olteni - Râmeţ a fost transformată în muzeu. Foto Facebook/ Dorin Bunea
Locuinţa din Olteni - Râmeţ a fost transformată în muzeu. Foto Facebook/ Dorin Bunea

O locuinţă ridicată în urmă cu mai bine de 20 de ani, aflată în comuna Râmeţ, în munţii Trascău, a fost cumpărată de un întreprinzător din Aiud care a deschis o expoziţie muzeală.

Vizitatorii pot vedea cum se trăia în urmă cu 100 de ani, obiectele utilizate de oamenii acelor vremuri şi pot gusta din mâncărurile preparate atunci.

Iniţiatorul proiectului vrea să amenajeze în această zonă sălbatică cel mai mare şi mai frumos muzeu în aer liber din zona Munţilor Apuseni şi speră să transforme zona într-o atracţie turistică, pentru a scoate din anonimat frumuseţea locurilor.

Zona viitorului muzeu în aer liber se află într-un real paradis, care face parte din aria protejată a Munţilor Trăscău şi care oferă vizitatorilor peisaje montane incredibil de pitoreşti. 

„Am ales această locaţie pentru peisajul pe care-l oferă, dar şi pentru faptul că zona s-a păstrat destul de bine, nefiind agresată de acele «case de vacanţă» cu termopan şi acoperişuri moderne, case care se potrivesc «ca nuca în perete» cu peisajul şi arhitectura tradiţională. 

Deocamdată am doar o gospodărie, dar intenţionez să strămut aici alte câteva case şi şuri tradiţionale, care să adăpostească colecţia de unelte şi instrumente radiţionale care, pentru început, a ajuns la peste 850 de piese.

casa muzeu trascau apuseni

Foto Facebook/ Dorin Bunea

Mulţi oameni nu vor să-şi vândă casele bătrâneşti pentru că, aşa cum se spune, ar exista credinţa că nu e bine să faci asta. Mulţi dintre ei preferă să le lase în ruină până când sunt complet distruse de intemperii, carii şi ciuperci. O casă veche cu acoperişul făcut ţăndări nu mai poate fi recuperată, pentru că apa care a pătruns la interior i-a degradat structura. Cu greu convingi proprietarii unor astfel de case să le vândă, deşi le explici intenţia”, spune Ştefan Varo, întreprinzătorul care a iniţiat muzeul în aer liber din Râmeţ, situat în satul Olteni, la câţiva kilometri de centrul comunei.

casa muzeu trascau apuseni

Foto Facebook/ Dorin Bunea

În locuinţă află aici strânse una lângă alta sute de obiecte, de la unelte specifice vieţii de zi cu zi, până la ceramică sau costume populare vechi de peste 100 de ani, ce pot fi admirate de vizitatori Au fost expuse piese tradiţionale, şi anume un „canapei” din lemn, acoperit cu „lepedeie” vechi, multicolore, „blide” din ceramică veche, paturi vechi din lemn, acoperite cu “cergă” şi perne îmbrăcate în pânză de in cusută artizanal cu motive în diferite culori.

casa muzeu trascau apuseni

Foto Facebook/ Dorin Bunea

De asemenea, pot fi admirate „păretare”, o masă de lucru, „vârtelniţă”, „sucale” şi „suveici”, fuse, furcă de tors cu „caiere” din lână, costume populare de femei şi de bărbaţi, o veche maşină de cusut, un „tiglăzău”, diverse instrumente meşteşugăreşti şi obiecte gospodăreşti tradiţionale, dar şi icoanele vechi care au ocrotit dintotdeauna mocanii şi ţăranii zonei. Multe dintre aceste denumiri sunt regionalisme ale locuitorilor din aceastră zonă a Apusenilor.

Muzeul va avea rolul de a pune în valoare cele mai reprezentative mărturii despre specificul satelor de pe valea Mureşului şi zona Munţilor Apuseni, în special din arealul aflat în zona Munţilor Trăscău, una dintre puţinele din România unde s-au păstrat case vechi din lemn acoperite cu paie.

Comuna Râmeţ are doar 500 de locuitori, fiind una dintre cele mai mici din România din punct de vedere a numărului populaţiei. Locuitorii au plecat spre oraşe, unde aveau posibilitatea să găsească un loc de muncă. O speranţă pentru revenirea acestei zone spectaculoase din punct de vedere turistic este modernizarea drumului judeţean denumit Transalpina de Apuseni. Lucrarea ar trebui să fie gata în 2023.

Vă mai recomandăm:

 

„Întindeam mâinile spre medici să mă salveze”. Mesajul unei femei de 33 de ani cu COVID-19, însărcinată, aflată la un pas de moarte

 

Disputa în instanţă pentru sintagma „100% natural” de pe o etichetă de miere. De ce a pierdut OPC procesul

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite