Campionii crimei: Fostul campion naţional de judo Dorel Tamaş, judecat pentru înşelăciune, delapidare şi spălare de bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul campion naţional la judo, miliardarul Dorel Tamaş din Alba Iulia, este implicat în mai multe dosare penale în care riscă ani mulţi de închisoare. Bărbatul este dat în urmărire internaţională.

Dorel Tamaş a fost campion naţional la şi a reprezentat România la campionate europene şi mondiale. A renunţat la sport imediat după Revoluţie cu banii câştigaţi prin practicarea unui sport de performanţă. A deschis primului salon Bingo din Alba Iulia, dar şi mai multe săli de jocuri electronice.

La vremea respectivă acest tip de afacere oferea câştiguri substanţiale. Are o relaţie specială de prietenie cu Marius Vizer, preşedintele Federaţiei Internaţionale de Juso.

Firme falimentate

Potrivit unui top prezentat de revista Forbes, averea omului de afaceri este estimată la 10 milioane de euro. Neoficial suma ar fi cel puţin dublă. A intrat în afaceri imediat după Revoluţie. Fabrica de încălţăminte Ardeleana a fost prima investiţie importantă a miliardarului. Ulterior a preluat şi falimentat ale societăţi importante.

Cele mai importante firme ale afaceristului, aflate în procedură de insolvenţă, sunt Ardeleana SA, Cristian Prodimpex SA şi Lider Prodcarn SRL. Datoriile Ardeleana SA sunt în valoare de 57,6 milioane de lei (aproximativ 13,4 milioane de euro). Cristian Prodimpex SRL are restanţe financiare de 5,2 milioane de lei (1,2 milioane de euro). Lider Prodcarn SRL are de returnat creditorilor peste 10 milioane de lei, ceea ce înseamnă mai mult de 2 milioane de euro.

Este dat în urmărire internaţională, în condiţiile în care Curtea de Apel Alba Iulia a emis pe numele său un mandat de arest preventiv. Se presupune că se află în Dubai. A lăsat în România datorii ce depăşesc 20 de milioane de euro.

În judecată pentru înşelăciune

A fost trimis în judecată în dosarul „Continenatal“. Dorel Tamaş este acuzat de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, două infracţiuni de complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani, în formă continuată, delapidare, în formă continuată, două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Este vorba despre dosarul vânzării Hotelului Continental din Cluj-Napoca, afacere în care a dat o „ţeapă“ de 2 milioane de euro. A fost „ajutat“ de decanul Baroului de Avocaţi Alba, Doina Scutea. Tot în acest dosar mai este acuzat de înşelăciune în dauna Băncii Comerciale Române cu un prejudiciu de 100 de milioane de lei, alături de un notar şi alte trei persoane care au lucrat la un moment dat pentru el.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite