Asistentă de la spitalul din Alba Iulia despre noul vaccin: ”Am aşteptat cu emoţie această zi. Am zărit şi luminiţa mult aşteptată de la capătul tunelului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campania de vaccinare împotriva COVID-19, la centrul organizat în incinta Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia va începe luni, 4 ianuarie 2020, de la ora 8.00.

Prima persoană căreia i se va administra vaccinul va fi directorul medical al SJU Alba Iulia, medic primar în radiologie şi imagistică medicală, Dan Crainic, care face parte din echipa de coordonare a activităţii de tratare a pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus. Imunizarea va continua cu personalul angajat în domeniile sănătăţii şi social – sistem public şi privat. (populaţia prioritizată pentru vaccinare în etapa I, conform reglementărilor naţionale). 

”Cercetători din întreaga lume au lucrat, de la începutul crizei sanitare, pentru a fabrica un vaccin împotriva noului coronavirus SARS-CoV-2. Acesta a primit, la sfârşitul anului 2020, toate aprobările din partea instituţiilor medicale abilitate şi, din toate informaţiile existente, este un vaccin sigur. În momentul de faţă vaccinarea este o modalitate viabilă de a ajunge la o viaţă normală. Suntem la început de un nou drum şi, în continuare, trebuie să respectăm recomandările specialiştilor în sănătate publică. Este o decizie personală, a fiecăruia în parte, însă eu recomand imunizarea prin vaccin”, a spus dr. Dan Crainic.  

Pentru buna desfăşurare a campaniei, a fost desemnată o echipă medicală care să verifice starea de sănătate a persoanelor programate înainte şi după vaccinare. Astfel, înainte de imunizare, se va efectua triajul epidemiologic şi triajul medical, iar dacă se identifică o contraindicaţie temporară la vaccinare (exemple: temperatură corporală, infectare recentă), pacientul primeşte recomandarea de a se reprograma. Dacă la triaj nu se identifică nicio contraindicaţie, persoana în cauză citeşte şi semnează un formular de consimţământ informat şi ulterior este direcţionată către cabinetul de vaccinare. După vaccinare, pacientul va primi o adeverinţă şi va fi supravegheat medical timp de 15 minute. Dacă nu apar reacţii post-vaccinale va fi programat, pentru administrarea celei de-a doua doze, conform metodologiei. 

Coordonatorul centrului de vaccinare de la nivelul SJU Alba Iulia este dr. Simona Căbulea – medic primar epidemiolog. Centrul are două puncte de vaccinare care funcţionează în clădirea principală a spitalului, la parter (adresa: Bulevardul Revoluţiei 1989, nr. 23). Recepţia vaccinului s-a realizat duminică, 3 ianuarie, când la SJU Alba Iulia au fost aduse 390 de doze. În primele zile, conform programărilor, vor fi administrate 120 de vaccinuri pe zi, ceea ce reprezintă numărul maxim de imunizări la cele două puncte (cu respectarea timpilor triajului iniţial, pregătirii imunizării, supravegherii post-vaccinale, respectiv evitării aglomerării în actualul context epidemiologic). Alte vaccinuri vor fi solicitate, ulterior, în funcţie de programările existente. 

”Aştept cu nerăbdare procesul de vaccinare la nivelul întregii comunităţi”

Tot luni, în prima parte a procesului de vaccinare, a fost programată asistenta şefă a secţiei de Boli Infecţioase, Marcela Vîlcan, membră a echipei medicale care tratează pacienţi confirmaţi cu COVID-19 şi internaţi în spital. 

”Am aşteptat cu emoţie şi speranţă această zi. Dacă în urmă cu ceva timp spuneam că nu zăresc luminiţa de la capătul tunelului, odată cu apariţia vaccinului, am zărit şi luminiţa mult aşteptată. Decizia de vaccinare este una personală şi de aceea trebuie să fim responsabili, să cântărim cu atenţie beneficiile şi riscurile şi să decidem în consecinţă. La mine, beneficiile au cântărit mai mult şi, de aceea, decizia mea a fost PRO vaccinare. Aştept cu nerăbdare procesul de vaccinare la nivelul întregii comunităţi deoarece fiecare dintre noi avem în familie membri care sunt încadraţi în diferite categorii de risc (vârsta, boli asociate etc). Sfatul meu pentru populaţie este ca fiecare să se informeze corect, din surse sigure şi să ia cea mai bună decizie pentru ei şi pentru familiile lor”, a spus as. şef al secţiei de Boli Infecţioase, Marcela Vîlcan. 

De asemenea, între primele cinci cadre medicale care vor primi vaccinul se numără şi şeful Unităţii de Primiri Urgenţe, medicul primar Aurel Crişan. Cu ocazia începerii campaniei de vaccinare, tot din linia întâi în lupta cu virusul, un mesaj a fost transmis şi de către şeful secţiei de Boli Infecţioase, dr. Maniu Corina (doctor în ştiinţe medicale): ”Populaţia trebuie informată ce înseamnă vaccinarea. Dacă oamenii înţeleg că prin acest proces organismul creează «soldăţei» – anticorpi contra virusului – şi că asta este o şansă extraordinară de a nu permite îmbolnăvirea, atunci practic se va reduce circulaţia virusului de la o persoană la alta şi implicit cazurile de boală, respectiv de deces din cauza acestui virus”. 

Vă mai recomandăm şi:

 

Turismul s-a prăbuşit în anul pandemiei. Numărul de cazări în Alba, mai mic cu aproape 32% faţă de 2019

 

Tanti Fica, femeia singură de 76 de ani, cu pensie de 15 lei, a primit alimente şi un frigider nou FOTO

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite