Așezarea botezată după un regiment al Armatei Române. Legătura cu Marea Unire de la Alba Iulia

0
Publicat:

O localitate din județul Alba își datorează denumirea evenimentelor care s-au succedat după Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, de la Alba Iulia. Aici se află și un nod de cale ferată, care face legătura între două mari orașe din Ardeal.

Gara în 1925, când se numea Feldioara Războieni FOTO Arhivele Naționale Alba
Gara în 1925, când se numea Feldioara Războieni FOTO Arhivele Naționale Alba

Este vorba despre Războieni, în prezent localitate componentă a orașului Ocna Mureș din Alba. Aici se află un nod important de cale ferată, care face joncțiunea între magistralele 300 și 400, spre Cluj-Napoca și Târgu Mureș.

În data de 6 decembrie 1918, „Regimentul 15 Războieni" al Armatei Române sub comanda maiorului Vasile Nădejde a trecut Mureșul.

„Toată populația satului îmbrăcată în costume naționale a primit armata cu urale și strigate de bucurie, cu cântece și îmbrățișări”, astfel descria atmosfera un martor ocular rămas anonim.

Satul Războieni în prezent FOTO Facebook
Satul Războieni în prezent FOTO Facebook

Ocupând gara, care pe atunci se numea „Kocsard” („Cucerdea"), maiorul Vasile Nădejde s-a adresat mulțimii spunând: „Această gară și acest nod de cale ferată, fiind ocupate de unități ale Regimentului 15 Războieni, se vor numi de acum Războieni”.

Atunci, un membru local al gărzii naționale, anume Ioachim Mureșan, a înlocuit tabla cu vechea denumire, cu o alta, pe care era scris numele care dăinuie până astăzi. Acestui nume i se va adăuga mai târziu și prima denumire, aceea de Cetate. Iar localitatea se numește Războieni-Cetate. Până la acel moment Războieniul se numea Feldioara. În prezent, satul are circa 1.100 de locuitori.

Gara Războieni FOTO Facebook
Gara Războieni FOTO Facebook

Pe o terasă din apropierea satului s-au găsit urmele unei așezări din epoca bronzului și a fierului, urmate de cele ale castru roman auxiliar (legiune de cavalerie), cunoscut de istorici sub denumirea de Castrul roman de la Războieni-Cetate. Din epoca romană provin multe monede, resturi de ceramică etc, ceea ce a făcut ca locuitorii din zonă să denumească dealul respectiv „Cetate”.

Pe acest deal s-a aflat castrul unei unități de cavalerie, numită „Ala I Batavorum Milliaria”. De asemenea, au staționat, după cum indica materialul arheologic descoperit soldați din Legiunea a XIII-a Gemina și Legiunea a V-a Macedonica. 

Cercetări arheologice în zona castrului roman FOTO Historia
Cercetări arheologice în zona castrului roman FOTO Historia

Prin localitatea Războieni trecea un drum construit de romani, care lega cele două mari orașe romane Apulum (Alba Iulia) și Potaissa (Turda). Se vede și acum drumul șerpuind peste dealuri, iar localnicii îl numesc „Drumul lui Traian”.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite