Cronica moravurilor din Ardeal, din urmă cu un secol: „Abuzează de o libertate adesea clandestină”

0
Publicat:

Un articol publicat în ziarul Alba Iulia, în 1929, descrie critic moravurile vremurilor interbelice. Autorul este de părere că „niciodată nu a bântuit mai multă demoralizare ca acum”.

Alba Iulia, în 1935 FOTO Muzeul Unirii
Alba Iulia, în 1935 FOTO Muzeul Unirii

Asemănările cu situația actuală sunt izbitoare, ceea ce arată că și în urmă cu aproape 100 de ani problemele societății în ceea ce privește moralitatea tineretului erau cam aceleași. Perioada interbelică a fost, în general, una de emancipare culturală, marcată profund de o schimbare a moravurilor și a modei.

Autorul articolului publicat în ziarul Alba Iulia susține, printre altele, că „fetițele încep să fugă de acasă în America, amăgite de filme senzaționale de cinematograf, altele delapidează bijuteriile părinților și se duc în tovărășia iubitului, să trăiască în voia soartei sau, mai desnădăjduite, se sinucid”.

Supravegherile profesorilor și circularele ministerelor au ajuns infructuoase. Pe de altă parte, mijloacele părinților de a avea un servitor sau o guvernantă la dispoziția copiilor sunt adesea insuficiente. Astfel că majoritatea copiilor, care ies singuri în oraș, abuzează nu numai de o libertate adesea clandestină, dar mai mult, încearcă printr-o conduită îndrăzneață să vadă dacă nu și-ar putea schimba plictiseala unei existențe mediocre, într-o situație cu perspective mult mai bune”, scrie autorul articolului din 1929.

Articolul publicat în ziarul „Alba Iulia” FOTO Arhivele Naționale Alba
Articolul publicat în ziarul „Alba Iulia” FOTO Arhivele Naționale Alba

Acesta mai afirmă că că „în bună parte, actuala demoralizare a tineretului nu se datorește decât indiferenței cu care cei mai mulți părinți își cresc copiii”.

„Părinții, fie dintr-o naivitate inexplicabilă, fie din slăbiciune, în loc să le deschidă ochii la realitate și să le înfrâneze pornirile, îi lasă în ingnoranța aceea vicioasă care îndeamnă la tentații. (...) Cum mai poți cere unor asemenea copii naivitatea și seninătatea sufletească de care au atâta nevoie între viață și vis de doisprezece ani, când tu de cu vreme le infiltrezi asemenea senzații”, se mai precizează în textul publicat de ziarul Alba Iulia.

Autorul articolului conchide că „sunt niște nenorociți aceia care i-au lăsat să se demoralizeze”.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite