Arhiepiscopia Romano-Catolică nu se lasă. Dosarul prin care cere retrocedarea Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia a ajuns la ÎCCJ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dosarul prin care Arhiepiscopia Romano-Catolică solicită retrocedarea Bibliotecii Batthyaneum şi a colecţiilor de carte din incinta acesteia a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Instanţa care va pronunţa sentinţa definitivă în această cauză a înregistrat dosarul în 5 noiembrie 2018. Cauza se află în procedura de filtru, urmând ca un termen să fie alocat ulterior.

Din practica ÎCCJ rezultă că procesul ar urma să dureze cel puţin 2 ani. Recursul a fost formulat de Arhipiscopia Romano-Catolică, după ce Curtea de Apel Alba Iulia a respins, în 4 august 2018, cererea reprezentanţilor instituţiei de cult. Se solicită în justiţie restituirea în natură a clădirii în care funcţionează Biblioteca Batthyaneum, precum şi a bunurilor mobile din interiorul acesteia.

Este vorba despre fondul de carte, fondul manuscriselor, fondul incunabulelor, colecţia de obiecte liturgice, arhiva Capitlului romano-catolic de Alba Iulia şi a conventului de Cluj, observatorul astronomic cu toată dotarea, colecţia de picturi, colecţia de vestimentaţie ecleziastică, colecţia de minerale, colecţia de numismatică, mobilierul. Instituţia religioasă a ”atacat” în instanţa de contecios administrativ şi a solicitat anularea deciziei prin care Comisia specială de retrocedare a unor bunuri imobiliare care au aparţinut cultelor religioase din România a respins, în septembrie 2015, cererea acesteia de retrocedare în natură a bunurilor mobile şi imobile din cadrul Bibliotecii Batthyaneum.

Curtea de Apel a constatat că imobilul în care funcţionează Observatorul Astrologic şi Biblioteca Batyaneum, împreună cu colecţiile de obiecte, carte şi documente, evidenţiate în inventarele depuse, au constituit patrimoniul Fundaţiei Batyaneum, aşa cum rezultă fără dubiu din traducerea testamentului contelui episcop Ignaţiu Batthyany, iar Arhiepiscopia Romano-Catolică nu a putut demonstra că a deţinut bunurile la momentul la care au trecut în proprietatea Statului Român. 

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite