Alba Iulia: Măceşele din Apuseni iernează în casele nemţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Măceşele sunt folosite de germani în industria alimentară şi cea farmaceutică
Măceşele sunt folosite de germani în industria alimentară şi cea farmaceutică

Peste 50 de tone de măceşe din Alba au luat drumul Germaniei şi aduc în conturile Romsilva peste 21.000 de euro. Nemţii folosesc fructele de pădure pentru dulceţuri şi ceaiuri, dar şi în industria farmaceutică.

Peste 50 de tone de măceşe din Alba au luat drumul Germaniei în această toamnă. Acolo, fructele de pădure sunt folosite pentru dulceţuri şi ceaiuri, dar şi în industria farmaceutică. Sumele care ajung în conturile Romsilva se ridică la peste 21 de mii de euro.

Nemţii dau, în medie, 400  de euro, pentru o tonă de măceşe. Exportul măceşelor în Germania  a devenit o tradiţie în ultimii ani în Alba, iar cererea din partea străinilor a crescut de la an la an. Fructele de pădure au fost colectate la centrul Ocolului Silvic Valea Arieşului.

Pe piaţa noastră desfacerea e slabă

„ Noi am achiziţionat doar vreo 500 de kilograme  de măceşe. Restul cantităţii am colectat-o de la celălalte ocoale din judeţ. Cantitatea de măceşe colectată  este mai mare cu vreo 10 la sută faţă de anul trecut“, a precizat Marius Orlea, şeful Ocolului Silvic Valea Arieşului.

„În total, am adunat cantitatea de 53 de tone de măceşe, care va ajunge în Germania. Măceşele au fost colectate la centrele de achiziţie din judeţ. În Romania este cerere doar  masura în care sunt firme care le fac o mică prelucrare, după care, la randul lor, fac export în Germania“, a declarat Mihai Morar, director Direcţia Silvică Alba.

Sursă de venit pentru nevoiaşi

Pentru culesul fructelor de pădure au fost folosiţi zilieri. Oamenii au  primit 2  lei pentru fiecare Kilogram de măceşe.  Silvicultorii spun că o familie de patru persoane a putut să obţină şi venituri zilnice de peste 200 de lei. Şi asta pentru că  ştiu locurile unde cresc, perioada propice pentru recoltat, au dexteritate şi reuşesc să adune zeci de kilograme de măceşe  fiecare.

Ce nu ajunge la export e indicat să consumăm, spun medicii.  „ Fructul de măceş este o sursă naturală  concentrată de vitamina C şi antioxidanti, care deţine proprietăţi antimicrobiene. Se recomabndă a fi folosit mai alles în cazurile în care este cerut un aport suplimentar de vitamina C. Are totodata şi un efect diuretic şi laxativ slab“, a declarat Cristina Galoş, medic la Direcţia de Sănătate Publică Alba.

Pe lângă măceşe, Direcţia Silvică Alba  a mai trimis peste hotare 235 de tone de afine, în ţări precum în Germania, Italia şi Sanmarino.  Suma încasată se ridică la 350 de mii de euro.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite