Afaceristul Franţi Itul din Alba, achitat într-un nou dosar de înşelăciune. Infracţiunea a fost dezincriminată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Franţi Itul a scăpat de dosarele de înşelăciune în care a fost cercetat în urmă cu peste 10 ani
Franţi Itul a scăpat de dosarele de înşelăciune în care a fost cercetat în urmă cu peste 10 ani

Afaceristul Franţi itul din Alba Iulia scapă de ultimul dosar penal de înşelăciune instrumentat şi trimis în judecată de DIICOT în urmă cu aproape 10 ani. Tribunalul Alba l-a achitat pentru infracţiuni de înşelăciune şi fals. Decizia poate fi contestată, dar poate fi anticipată o posibilă soluţie de achitare definitivă dacă procurorii vor formula apel.

Decizia Tribunalului Alba pronunţată în 30 martie 2015 se bazează pe articolul 10 din codul de procedură penală, care prevede achitarea pe motiv de dezincriminare a faptelor. Pe lângă Franţi Itul a mai fost achitat şi Han Ilie Cristian. Alţi doi inculpaţi în dosar, Filip Popescu şi Ciucă Gheorghe, au primit aceeaşi decizie, în urmă cu aproximativ trei săptămâni.

”Încetat procesul penal împotriva inc. Itul Franţi şi Han Ilie Ciucă pentru infracţiunea de înşelăciune; achitat inc. pentru infracţiunea prev. de art. 297 alin. 1 Cp (înşelăciune privind calitatea mărfurilor – n.r.); încetat procesul penal pentru infracţiunea de fals”, se afirmă în minuta instanţei de judecată.

Dosarul a fost trimis în judecată în 2010, după ce anterior a mai fost pe rolul instanţelor, dar judecătorii au dispus retrimiterea cauzei la parchet pentru refacerea rechizitoriului. Faptele incriminate sunt din anul 2006 şi se referă la presupuse infracţiuni de contrabandă cu ţigări. Procurorii DIICOT şi poliţiştii de la Crimă Organizată au descoperit la Iaşi o fabrică clandestină de ţigări care ar fi aparţinut afaceristului Franţi Itul. Acesta nu era străin de afacerile în domeniu, Itul fiind implicat activ după 1990 în producţia locală şi importul de ţigări. 

În fabrica de la Iaşi s-au descoperit la momentul percheziţiei sute de mii de timbre false, tone de tutun şi câteva sute de mii de pachete de ţigări care erau vândute pe piaţă sub denumirea falsă de Carpaţi Green. Iniţial, dosarul a fost trimis în judecată şi cu privire la fapte de înşelăciune cu cafea. După refacerea rechizitoriului, cauza a fost împărţită în două dosare. Infracţiunile de contrabandă cu cafea au fost judecate separat, inculpaţii fiind achitaţi definitiv în 2014. De altfel, dosarul privind contrabanda cu ţigări nu a fost judecat până la soluţionarea celuilalt.

Doi inculpaţi judecaţi pentru înşelăciune în dosarul afaceristului Franţi Itul, achitaţi de Tribunalul Alba

Omul de afaceri Franţi Itul din Alba Iulia, achitat definitiv pentru infracţiuni de criminalitate organizată

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite