Administratorii unei societăţi din Apuseni arestaţi pentru spălare de bani şi evaziune fiscală de 2,3 milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patronul unei societăţi comerciale din comuna Sălciua judeţul Alba a fost arestat preventiv la Tribunalul Alba pentru evaziune fiscală şi spălare de bani. Fonoage Nicolae Eugen este acuzat că, împreună cu alte şapte persoane printre care şi soţia sa Fonoage Elena, a produs un prejudiciu a la bugetul de stat în valoare de peste 2,3 milioane de lei.

Decizia de aresatare a fost luată în 25 noiembrie 2014. Fonoage Elena este cercetată în arest la domiciliu, iar alţi doi inculpaţi – Mihai Romică şi Bimbai Ion, sub control judiciar. Dosarul este instrumentat de Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Alba.

Potrivit IPJ Alba, în perioada 2008 - 2010, Fonoage Nicolae Eugen împreună cu soţia sa, Fonoage Elena, de 44 de ani, în calitate de reprezentanţi ai unei societăţi comerciale cu sediul în comuna Sălciua, judeţul Alba, au înregistrat în evidentele contabile cheltuieli fictive emise de 4 societăţi comerciale din Strehaia, judeţul Mehedinţi. Pentru crearea unei aparenţe de legalitate a tranzacţiilor, cei 4 furnizori au înregistrat, la rândul lor, achiziţii de la 38 de persoane juridice, cu sediul social declarat în mai multe judeţe din ţară, care exprimau un comportament de tip “firmă fantomă”. Atât achiziţiile cât şi livrările au fost înregistrate în contabilitate şi declarate la instituţiile statului, urmărindu-se prin acest mod de operare neatragerea controalelor fiscale.  

”Ca stare de fapt s-a reţinut că inculpaţii Fonoage Nicolae Eugen şi Fonoage Elena, în calitate de administratori şi directori generali ai unei societăţi comerciale de transport mărfuri şi-au înregistrat cheltuieli fictive de achiziţii şi, totodată, au scăzut pe cheltuieli, investiţii efectuate pe societate, fără evidenţierea corectă a veniturilor şi TVA-ului colectat, iar în acest mod s-au sustras de la plata obligaţiilor fiscale către stat. Distinct s-a mai reţinut că în perioada în care au administrat societatea, cei doi inculpaţi, pentru a da o aparenţă legală operaţiunilor de achiziţii au dispus efectuarea de plăţi din conturile societăţii către furnizorii de facturi, respectiv inculpaţii Mihai Romică şi Bimbai Ion, banii fiind reintroduşi în circuitul economic sub formă de creditare societate, urmate de operaşiuni de restituire împrumut”, se afirmă într-un comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba. Societatea comercială deţinută de soţii Fonoage este Autogyp Spedition SRL Sălciua de Jos.

Prejudiciul total calculat de poliţişti şi procurori se ridică la 2.351.646 lei. Pentru documentarea activităţii infracţionale a persoanelor implicate, în data de 24 noiembrie 2014, au fost efectuate 4 percheziţii la sediile societăţilor vizate iar 7 persoane au fost conduse la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba pentru audieri. Faţă de acestea a fost luată măsura reţinerii pentru o perioadă de 24 de ore iar în data de 25.11.2014 au fost prezentate Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba. 

Parchetul a dispus măsura controlului judiciar faţă de 3 dintre persoanele cercetate pentru complicitate la infracţiunile de evaziune fiscală şi spălare de bani iar pe Fonoage Nicolae Eugen, Fonoage Elena precum şi pe Mihai Romică, de 29 de ani, din Strehaia şi Bimbai Ioan, de 36 de ani, din Strehaia, ultimii doi cercetaţi pentru complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani, i-a prezentat Tribunalului Alba cu propunerea de arestare preventivă. Decizia Tribunalului Alba poate fi contestată la Curtea de Apel Alba Iulia.

Percheziţii DNA în Alba într-un dosar de corupţie. Sunt vizate infracţiuni de fraudă din fonduri europene

Patronul Carmes Alba achitat într-un proces de fraudă cu fonduri europene. Procurorii DNA invocă un prejudiciu de peste 2 milioane de euro

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite