Acordurile procurorilor în dosarul furtului de 1,7 milioane de euro de la CEC Bank Zlatna, desfiinţate în instanţă
0
Curtea de Apel Alba Iulia a respins acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de procurori cu Elena Meteşan, una din cele două surori angajate la CEC Bank Zlatna acuzate de furtul a 1,7 milioane de euro. Acordul, acceptat pe fond la Tribunalul Alba, prevedea condamnarea femeii la trei ani de închisoare cu executare.
Decizia Curţii de Apel Alba Iulia a fost pronunţată în 14 februarie şi este definitivă. Prin urmare, dosarul va reveni la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba pentru refacerea urmăririi penal. Pe fond, Tribunalul Alba a aprobat acordul de vinovăţie, iar Elena Meteşan (54 de ani), aflată în detenţie, urma să stea trei ani la închisoare. Reprezentanţii CEC Bank au contestate decizia Tribunalului, iar Curtea de Apel le-a dat dreptate şi a hotărât respingerea acordului de vinovăţie.
Instanţa a respins acordul în baza articoului din Codul de procedură penală potrivit căruia ”nu sunt îndeplinite condiţiile cu privire la toate faptele reţinute în sarcina inculpatului” sau ”soluţia cu privire la care s-a ajuns la un acord între procuror şi inculpat este nejustificat de blândă în raport cu gravitatea infracţiunii sau periculozitatea infractorului”. Cel mai probabil instanţa a considerat că fosta aangajată de la CEC Bank Zlatna nu se face vinovată doar de comiterea infracţiunii de delapidare, în condiţiile în care aceasta a sustras mai sume de bani direct de la oameni, prin faptul că nu le-a mai depus în contul acestora. Acesta a fost unul din motivele pentru care Tribunalul Alba a respins recent acordul de recunoştere a vinovăţiei încheiat între Parchet şi Viorica Popa (48 de ani), sora Elenei Meteşan, care ar fi urmat să fie condamnată la închisoare cu suspendare. Şi în acest dosar soluţia definitivă va fi pronunţată la Curtea de Apel.
Cercetările efectuate în dosar au arătat faptul că în perioada 2005 - 2016, inculpatele Meteşan Elena şi Popa Viorica, angajate în cadrul CEC BANK- Agenţia Zlatna, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, şi-a însuşit mai multe sume de bani, constând în depuneri efectuate de către clienţi cât şi în sume de bani remise de aceştia în vederea depunerii, producând un prejudiciu în valoare de 6.321.886,78 lei şi 273.744 euro. Totalul prejudiciului se ridică la circa 1,7 milioane de euro. În total sunt 126 de părţi vătămate.
Femeile i-au indus în eroare pe unii clienţi ai băncii, pentru care nu ar fi efectuat operaţiuni de depunere a banilor în cont sau nu au deschis conturi de depozit pe numele acestora, însuşindu-şi banii şi eliberându-le documente care atestau, în mod fictiv, că sumele de bani au fost depuse în conturile lor şi au fost introduse în circuitul bancar. Oamenii au descoperit neregulile abia când au mers să ceară extrase de cont şi, iniţial, acestea nu le-au eliberat. Sunt cazuri în care unii clienţi au rămas fără sume ce ajung la aproape 100.000 de euro.
Minuta deciziei de la Curtea de Apel Alba Iulia:
”În baza art. 421 pct.2 lit. (a C.pr.pen. raportat la art. 488 alin.4 lit. (b C.pr.pen admite apelul declarat de Partea civilă CEC BANK S.A. împotriva sentinţei penale nr. 199/05.12.2016 pronunţată de Tribunalul Alba în dosar nr. 4654/107/2016. Desfiinţează sentinţa penală atacată în întregime şi, rejudecând: În baza art. 485 alin. (1) lit. (b C. pr. pen. respinge acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat la data de 01.11.2016 între Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba şi inculpata METEŞAN ELENA, cercetată pentru comiterea infracţiunii de delapidare, prev. de art. 295 alin.1 C.pen. raportat la art. 308 alin.1 C.pen. şi art. 309 C.pen., cu aplic. art. 35 C.pen. în dosarul nr. 819/P/2016 şi trimite dosarul procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba în vederea continuării urmăririi penale. În baza art. 485 alin.3 C.pr.pen. raportat la art. 399 alin. 1 C.pr.pen. menţine arestarea preventivă a inculpatei.”