„Tun” de sute de mii de dolari din programe TV retransmise pentru românii din diaspora

0
0

Un român a obținut cel puțin 276.000 de dolari retransmițând pe internet, fără să aibă dreptul, programe TV. Pentru că fapta este infracțiune, bărbatul s-a ales cu dosar penal. După mai mulți ani de anchetă, dosaul încă nu este finalizat.

Un român a obținut sute de mii de dolari retransmițând pe internet programe TV FOTO Shutterstock
Un român a obținut sute de mii de dolari retransmițând pe internet programe TV FOTO Shutterstock

Un bărbat din județul Brașov, trimis în judecată pentru că a retransmis pe internet programe de televiziune, fără să aibă dreptul, încasând în schimb abonamente în valoare de sute de mii de dolari a încheiat cu procurorii un acord de recunoaștere a vinovăției prin care a acceptat o pedeapsă de șase luni cu suspendare și plata unei amenzi penale de 15.000 de lei. Acordul a fost respins, însă, în instanță de judecători care au constatat că înțelegerea nu vizează și latura civilă. Mai exact, prin acord nu s-a dispus confiscarea sumei despre care s-a stabilit că a fost încasată ilegal.

livetvonline.ro și vadlive.com

Ancheta din acest caz a fost declanșată în iulie 2016 în urma unui denunț prin care se cerea tragerea la răspundere a persoanelor care dețin site-ul www.livetvonline.ro „prin intermediul căruia sunt puse la dispoziția publicului opere protejate - programe de televiziune cu acces condiționat- solicitându-se plata unui abonament în schimbul acestui serviciu”.

Ancheta procurorilor a scos la iveală că utilizatorii site-ului livetvonline.ro sunt direcționați către un alt site vadlive.com, care oferea acces la aproximativ 96 de canale TV românești și străine, solicitând plata unui abonament de 30 zile în cuantum de 9,99 dolari sau 119,88 pentru un an întreg. Banii erau încasați printr-un cont Pazpal deschis de „creierul” afacerii pe numele unei românce din Italia.

Încasări de aproape un milion de dolari

Bărbatul care se afla în spatele întregii afaceri ilegale a declarat în cadrul anchetei că „în cursul anului 2014, observând că punerea la dispoziție prin internet a canalelor de televiziune contracost este o activitate de viitor, ce poate aduce câștiguri importante, a luat hotărârea de a desfășura și el o astfel de activitate, fără a-și propune să facă din aceasta principala sa sursă de venit”.

Bărbatul a mai declarat că a fost ferm convins că „dacă nu va pune la dispoziție canalele TV cetățenilor români care locuiesc în România, ci doar celor care locuiesc în afara României, nu va încălca drepturile titularilor”. Pentru stabilirea sumei încasate de „furnizorul de televiziune” a fost realizată o expertiză din care a reieșit că veniturile în perioada supusă verificării bărbatul a avut încasări de 956.000 de dolari.

Despre mare parte din sumă experții au arătat că „reprezintă probabil achiziții de licență TV, luând în considerare faptul că plătitorii sunt aceiași cu cei care anterior au declarat că au plătit licență TV, că sumele de bani corespund cu cele din tranzacțiile declarate ca abonamente Tv iar plățile au fost efectuate la intervale regulate de timp”. Cu privire la suma de 276.161 de dolari, provenită din 28.380 tranzacții, experții au stabilit cu certitudine că aceasta provine din achiziții de licență Tv.

Acordul de recunoaștere a vinovăției a fost respins

În cursul anchetei, în momentul în care au vrut să instituie sechestru pe sumele deținute, procurorii au constatat că bărbatul „nu deține bunuri mobile sau imobile impozabile și nici conturi bancare al căror cuantum să reflecte banii dobândiți din comiterea infracțiunilor”.

Astfel, s-a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției pentru șase luni de închisoare cu suspendare și 15.000 de lei amendă penală, dar fără dispunerea confiscării sumei de 276.000 de dolari, cu privire la care s-a constatat că a fost obținută din infracțiunea de  retransmiterea prin cablu a operelor purtătoare de drepturi conexe și racordarea fără drept la servicii de programe cu acces condiționat.

Judecătoria Făgăraș și Curtea de Apel Brașov au dispus definitiv respingerea acordului încheiat de inculpate cu procurorul de caz.

„Era obligatoriu a se dispune confiscarea echivalentului în lei a acestei sume de bani, neavând relevanță suma de bani indisponibilizată în conturile inculpatului, prin instituirea sechestrului asigurator”, au arătat judecătorii.

Știri Interne


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri