Ziua în care Apostolul Toma se convinge de Învierea Mântuitorului. Oamenii pregătesc mese în cimitir sau lângă biserică

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima duminică de după Paște este închinată Sfântului Apostol Toma. Această zi mai poartă numele și de Duminica Tomii, făcând referire la momentul în care Iisus se arată apostolilor.

Duminica Tomii Foto: Dexologia
Duminica Tomii Foto: Dexologia

Duminica Tomii pune capăt Săptămânii Luminate a Învierii. Sărbătoarea poartă numele apostolului Toma, numit și „Toma Necredinciosul”. Totul a început când Toma, nefiind de față la prima arătare a lui Iisus înviat, nu a putut crede fără o dovadă palpabilă.

Biserica Ortodoxă îl sărbătorește în duminica a doua, după Paște,, pe Sf. Apostol Toma. În această zi, Mântuitorul s-a arătat ucenicilor prin ușile încuiate, pentru a doua oară după Înviere. Pentru că Toma nu credea în Învierea Mântuitorului, Iisus l-a îndemnat să-i atingă semnele rămase pe corp în urma răstignirii Sale. După acest moment, Toma îl mărturisește fără nicio îndoială pe Iisus Hristos ca Domn și Dumnezeu, realitatea Învierii Domnului fiind dovedită astfel încă o dată pentru cei care nu puteau crede”, scrie etnologul Sorin Mazilescu, pe Facebook.  

Tradiții și obiceiuri

Sărbătoarea amintește tuturor credincioșilor cât de important este să creadă în Înviere. În Duminica Tomii, credincioșii sfințesc ouă și colaci, dau de pomană și cinstesc morții. Bisericile oficiază slujba specială a Utreniei și Sfânta Liturghie.

În această zi de sărbătoare, credincioșii îi pomenesc pe cei care au trecut la cele veșnice. În acest sens, oamenii merg la biserică cu alimente care vor fi sfințite. Ulterior, le oferă pentru sufletele celor care au murit. 

De asemenea, în unele regiuni ale țării, oamenii pregătesc mese în cimitir sau lângă biserică, întrucât în această zi se crede că pot sta la masă cu cei care au plecat dintre ei. După încheierea slujbei, femeile oferă de pomană colaci, ouă roșii și lumânări. 

În schimb, în alte părți, preotul sfințește în timpul slujbei colacii și ouăle pe care le aduc oamenii la biserică. Apoi, acestea sunt oferite lângă o apă curgătoare copiilor și săracilor.  În Banat, oamenii pun pe râuri pachete cu mâncare pentru sufletele celor adormiți.

Ce nu se face în această zi

Mulți credincioși obișnuiesc să meargă la cimitir și să aprindă o lumânare, să rostească o rugăciune și să întindă chiar o masă cu bucate la căpătâiul celor plecați. Se spune că masa întinsă lângă morminte sau la biserică aduce noroc familiilor și sănătate, ca și cum morții s-ar fi bucurat împreună cu noi de Înviere.

Duminica Tomii vine cu o poruncă nescrisă: trebuie să stăm liniștiți. În această zi nu se face curățenie generală, nu se spală rufe, nu se coase. De asemenea, se evită certurile sau discuțiile aprinse.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite