Obiceiuri străvechi din Maramureș. Focurile din noaptea de Înviere și „mersul în tez” FOTO

0
Publicat:

Sărbătorile Pascale au un farmec aparte în așezările rurale, iar în satele din Maramureș cu atât mai mult, căci tradițiile s-au păstrat de-a lungul generațiilor. Unele dintre cele mai interesante obiceiuri sunt strigatul peste sat și focurile din noaptea de Înviere.

Focuri uriașe aprinse în noaptea de Înviere la Groși  FOTO EMM
Focuri uriașe aprinse în noaptea de Înviere la Groși FOTO EMM

În Groși, localitate aflată în vecinătatea orașului Baia Mare, se mai păstrează un obicei vechi, de când lumea.

În noaptea de Înviere, aici cetele de tineri se adună pe un deal de la marginea localității, unde adună vreascuri și, înainte de miezul nopții, aprind focuri mari. Tinerii strigă apoi „Hristos a înviat”, în timp ce alte cete sau credincioșii aflați deja la biserică din vale răspund „Adevărat a înviat”.

Apoi, cetele de tineri coboară în vale, la biserică, unde vor participa la slujba de Înviere. Ei coboară de pe deal cântând pricesne și tot satul participă la aceste ritualuri.

Focul, în vechea noastră cultură, avea rol purificator, completând purificarea prin apă. În alte zone din județ, focurile ritualice se aprind la răscruci de drumuri, după care cei prezenți sar peste focuri, crezând că așa vor fi sănătoși întreg anul.

Mersul în tez, obicei rezervat copiilor

A doua zi, în unele sate din Maramureșul istoric se păstrează obiceiul „mersului în tez”. Acesta are loc duminică, în ziua de Paște și, contrar ideii ca în ziua de Paște nu se fac vizite (ziua se petrece acasă, în familie), copiilor le e permis să meargă în sat.

Ei vor intra din casă în casă, vestind învierea Domnului. Când intră în casă, copiii spun „Hristos a Înviat”, iar gazdele răspund „Adevărat a Înviat”, apoi le oferă copiilor ouă roșii.

Etnologul Nicoară Mihali spune că este vorba despre un obicei foarte vechi. „În dimineaţa de duminică, copiii se trezesc, se spală pe faţă în apă adusă din fântână de dimineaţă, în care s-a pus un bănuţ şi un ou colorat, îşi iau trăistuţele şi pleacă pe uliţele aşezării, intră din casă”, menționează el.

Însă doar copiilor mici li se permit aceste vizite în sat. Dacă cei mai mari sunt surprinși de gazde, aceștia primesc „pedepse” simbolice. Etnologul mai arată că un copil trecut de zece ani este deja considerat prea mare pentru a mai merge „în tez”.

Astfel, acestora, gazda nu le va oferi ouă roșii, ci o lopată cu care se scoate pâinea din cuptor sau pranicul cu care se băteau rufele la râu ori cociorva, cu care se scot cărbunii din cuptor.

Baia MarePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite