Vremea se schimbă. Un val neobişnuit de căldură aduce temperaturi foarte mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevarul
FOTO Adevarul

.Un val neobişnuit de căldură a cuprins întreaga Europă, mercurul din termometre urmând să ajungă chiar şi la 30 de grade Celsius în unele state. România nu va face excepţie, astfel ca valul de căldură îşi face simţită prezenţa şi la noi, unde temperaturile vor urca şi peste 26 de grade Celsius, neobişnuit pentru această perioadă din an. Iar aceste temperaturi se vor menţine mai bine de o săptămână.

„Valori de peste 20 de grade s-au înregistrat şi în zilele ce au trecut, în special în regiunile intracarpatice, iar acest lucru se va întâmpla şi în zilele imediat următoare. Nu avem niciun motiv de îngrijorare, vremea rămâne stabilă, cea mai mare parte a continentului european este dominată de un câmp de presiune ridicată. Implicit, ţara noastră se află sub influenţa acestui câmp de presiune ridicată. E, de fapt, un anticiclon, motiv pentru care formaţiuni noroase organizate nu vor ajunge să influenţeze ţara noastră sub aspect ploiometric”, a explicat, pentru „Adevărul”, meteorologul de serviciu. 

Ploile vor lipsi din aproape toată ţara

Potrivit acestuia, şi în zilele imediat următoare va fi o vreme frumoasă, cu cer mai mult senin, exceptând primele ore ale zilei de joi, când va fi mai frig în regiunile sudice. Vineri, în regiunile estice sunt aşteptate înnorări temporare. 

„Însă nu vorbim de precipitaţii. Sub aspect termic, e o masă de aer cald, care îşi face simţită prezenţa în Europa centrală şi vestică. Şi în ţara noastră se vor înregistra temperaturi mai mari decât în mod normal în regiunile intracarpatice, adică în partea de vest, nord-vest şi de centru, în timp ce în restul teritoriului se vor înregistra temperaturi normale pentru această perioadă din an”, mai spune meteorologul de serviciu.

Azi vor fi valori de temperatură de până la 25 de grade Celsius, arată specialistul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).„Izolat vor fi temperaturi până la 26 de grade Celsius, în Câmpia de Vest în timp ce în restul teritoriului, mai cu seamă în zona Olteniei, Munteniei, în Dobrogea, temperaturile ajung până la 21 de grade Celsius”, a subliniat specialistul.  

Câte grade vor fi în Capitală

În aceste zile, în Capitală vor fi 22-23 de grade Celsius. „În mod normal, în această perioadă ar trebui să se înregistreze cam 20 de grade Celsius. Cu alte cuvinte, să ne bucurăm de această vreme splendidă, cu temperaturi mai ridicate decât în mod normal în regiunile intracarpatice”, a conchis meteorologul. 

În ceea ce priveşte ţările europene, specialista avertizează că o vreme anormal de caldă va fi şi în Peninsula Scandinavă,  unde temperaturile se vor situa în jurul valorii de 20 de grade, cu 15 grade mai mult decât media lunii octombrie. Masa de aer cald se va extinde inclusiv înspre Oceanul Arctic, unde temperaturile vor fi mai mari cu 15-18 grade decât cele obişnuite.

„Vremea aceasta va persista până pe data de 21 octombrie, când există semnale că vor interveni modificări ale temperaturilor diurne şi nocturne şi în ţara noastră, iar presiunea atmosferică va scădea şi vremea se va răci”, a conchis meteorologul de serviciu. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite