VIDEO adevarul.ro va trimite în Parlament o petiţie contra ratificării ACTA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ACTA a coborât generaţia Facebook în stradă
ACTA a coborât generaţia Facebook în stradă

adevarul.ro, unul dintre cele mai importante site-uri de ştiri din România în prezent, ia poziţie faţă de controversatul Acord Comercial de Combatere a Mărfurilor Contrafăcute (ACTA), semnat la sfârşitul lunii ianuarie 2012 de către Ministrul Plenipotenţar al României la Tokio, Petre Stoian, şi cere Parlamentului României respingerea acestuia ca neconstituţional şi nul de drept.

image

Demersul adevarul.ro are mai multe componente: analiza constituţionalităţii, lansarea petiţiei şi dezbaterea publică, depunerea petiţiei la Parlament precum şi urmărirea reacţiilor Legislativului.

Juriştii Adevărul Holding au făcut o analiză a prevederilor acordului, care demonstrează caracterul anti-constituţional al ACTA.

Astfel, în opinia noastră, ACTA, în forma sa actuală, încalcă o serie de articole din Constituţia României, respectiv articolele 24, referitor la dreptul la apărare, 26, cu referire la dreptul fiecăruia dintre noi la viaţa intimă, familială şi privată, 28, care face referire la secretul corespondenţei, şi 30, care garantează libertatea de exprimare.

În plus , acest tratat este nul de drept. Din regula stabilită de Convenţia privind dreptul tratatelor, potrivit căreia "este nul orice tratat care, în momentul încheierii sale este în conflict cu o normă imperativă a dreptului internaţional general " (art.53), rezultă ca statele nu pot să încalce sau să modifice printr-un tratat o normă internaţională de jus cogens.

Principiile consacrate în Carta O.N.U. au fost afirmate şi în Declaraţia Adunării Generale O.N.U. din 1976, fiind considerate norme imperative (de "jus cogens" ) de la care statele nu pot deroga prin convenţii contrare. Mai multe amănunte puteţi afla accesând acta.adevarul.ro.

image

Divizia Online Adevărul, în colaborare cu jurnaliştii trustului, a iniţiat o petiţie online, pe care o puteţi citi şi semna pe acta.adevarul.ro .

Petiţia prin care se solicită neratificarea ACTA, cu argumente bazate pe analiza Constituţiei României, va fi depusă la Parlamentul Romaniei după strângerea unui număr cât mai mare de semnături.

Tratatul ACTA a fost iniţiat în 2006 de către Japonia şi negociat în secret ani de zile. El propune, printre altele, o modificare esenţială a legislaţiei internaţionale, în vederea protejării proprietăţii intelectuale, şi anume înfiinţarea aşa numitei poliţii a internetului, în baza căreia companiile private ce furnizează servicii de internet vor fi silite să ofere necondiţionat deţinătorilor de drepturi de autor informaţii despre utilizatorii de internet.

Acest lucru a dat naştere în ultima perioadă de timp unei serii de proteste din ce în ce mai puternice la nivelul mapamondului, dat fiind că intruziunea în viaţa privată a unei persoane este interzisă în multe state democratice şi poate conduce, în timp, la încălcarea drepturilor individuale.

Parlamentul European va analiza ACTA în această vară, urmând ca tratatul să fie apoi supus dezbaterii şi ratificării şi de către Parlamentul României.

CLICK AICI PENTRU A SEMNA PETIŢIA!

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite