Victimele violenței domestice și traficului de persoane vor fi sprijinite în procesul de angajare. Legea a fost adoptată în Parlament

0
Publicat:

Parlamentul a adoptat miercuri, 26 martie, o lege care sprijină victimele violenței domestice și traficului de persoane în procesul de angajare și formare profesională. De asemenea, angajatorii care recrutează victimele beneficiază de un stimulent financiar.

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Potrivit proiectului inițiat de deputatele USR Oana Țoiu și Monica Berescu, victimele vor fi incluse pe lista persoanelor pentru care angajatorii primesc de la stat stimulent financiar dacă creează și mențin locuri de muncă.

Anul trecut au fost peste 100.000 de apeluri la 112 pentru cazuri de violență domestică, de cele mai multe ori copii și femei care strigau după ajutor. Doar că, după vieți de abuz, nu au nevoie de acest ajutor doar o dată, ci până își reconstruiesc autonom viețile. Mai ales că, în unele cazuri, abuzatorii sunt cei care le-au forțat să renunțe la muncă și le-au oprit din șansele de formare profesională.

E timpul să le dăm șansa la viitor înapoi. Avem și 600 de victime ale traficului de persoane, pe al căror corp traficanții au făcut averi, cu care și-au permis bolizi de lux. Odată salvate din lanțul lor, acestea victime nu au la ce loc de muncă să se întoarcă și nici un venit. De acum, vor avea un ajutor pentru a reconstrui, ca angajate, o viață independentă din munca proprie”, declară deputata USR Oana Țoiu, co-inițiatoare a legii și membră în Comisia comună a Parlamentului pentru combaterea traficului de persoane.

De asemenea, prin noua lege, victimele violenței domestice și victimele traficului de persoane vor avea acces la formare profesională, iar angajatorii care le recrutează beneficiază de un stimulent financiar de 2.250 de lei lunar, pe o perioadă de un an, cu condiția ca angajatul să ocupe postul respectiv pentru cel puțin 18 luni.

Sunt extrem de bucuroasă că acest proiect de lege a fost adoptat astăzi. Violența domestică este o dramă care afectează anual peste 130.000 de români, iar numărul victimelor continuă să crească îngrijorător. Pentru mulți dintre cei care trăiesc sub teroarea abuzului, independența financiară poate însemna șansa reală de a se elibera definitiv.

Această lege reprezintă un pas esențial în sprijinirea persoanelor care au trecut prin traume profunde, oferindu-le nu doar protecție, ci și șansa unei reintegrări reale în societate, iar accesul la un loc de muncă este esențial în acest proces.

Cred cu tărie că prin această lege creăm un cadru legislativ mai echitabil și mai uman, care să le ofere acestor persoane posibilitatea de a-și construi un viitor mai bun. Nimeni nu ar trebui să fie prizonierul propriei vieți din cauza violenței sau exploatării”, afirmă deputata USR Monica Berescu, co-inițiatoare a legii și membră a Comisiei pentru muncă și protecție socială.

În pachetul de legi USR pentru siguranța femeilor s-au asigurat și:

- dublarea duratei ordinului de protecție, la inițiativa deputatelor USR Monica Berescu și Oana Țoiu;

- acces la locuințe sociale, propunere co-inițiată de deputata USR Oana Țoiu.

Peste 2.000 de cazuri de violență domestică semnalate

Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi (ANES), anunța în ianuarie că, în 2024, din cele 6.000 de apeluri la helpline-ul dedicat violenței domestice, 2.835 erau în domeniul acestui tip de violență, iar 31 privind traficul de persoane.

De asemenea, victimele sunt cele care au apelat cel mai des, în număr de 2.038, iar 693 au fost martori.

Tot ANES anunța că, în luna ianuarie 2025, s-au înregistrat aproape 668 apeluri la helpline-ul 0800.500.333, destinat victimelor violenței domestice. Din cele 453 preluate, 180 apeluri au fost în domeniul violenței domestice, iar 2 în domeniul traficului de persoane.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite