Vasile Bănescu, săgeți spre Teodosie: „Invocarea aprinderii Sfintei Lumini e compromițătoare intelectual, teologic și moral”

0
Publicat:

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, a calificat cererea unor personalități apropiate de BOR ca Paștele să fie celebrat odată cu catolicii drept „ideal absolut dezirabil”, dar a adăugat că decizia depinde de celelalte biserici ortodoxe.

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR
Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, a revenit cu precizări în legătură cu idea legată de inițiativa celebrării sărbătorii Paștelui în același timp cu catolicii și protestanții.

El a ținut să-l critice pe Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie,

„Invocarea minunii aprinderii Sfintei Lumini ca argument pentru menținerea unui calendar eronat și depășit este compromițătoare intelectual, teologic și moral. Calendarul nu este o emisie a Revelației dumnezeiești, ci exclusiv expresia unor imperfecte calcule astronomice omenești. Ca urmare, orice calendar trebuie ajustat și adecvat în timp. Reținerea și zbaterea unora care sacralizează calendarul, confundându-l grosolan cu un adevăr de credință, oameni care arată aparent compătimitor cu degetul (gest reprobabil mereu) spre faptul că doar ortodocșii primesc Sfânta Lumină, invocând în mod inept ideea că dacă am sărbători Paștele corect din punct de vedere calendaristic Sfânta Lumină nu s-ar mai aprinde, ca și cum minunea lui Dumnezeu e condiționată de calendar și nu de credință, trădează inclusiv o perfidă gelozie și patologică zgârcenie confesională: dacă am sărbători Paștile împreună, toți creștinii din lume, ar trebui să împărțim Sfânta Lumină cu alții și am pierde din prestigiul singularității cu care ne place să facem paradă. Nu în acest tip de creștinism s-ar putea recunoaște Hristos, Cel care ne-a dat în Sfânta și Marea Joi din Săptămâna Sfintelor Sale Pătimiri cea mai înaltă poruncă: «Să vă iubiți unul pe altul. Precum Eu v-am iubit pe voi, așa și voi să vă iubiți unul pe altul. Întru aceasta vor cunoaște toți că sunteti ucenicii Mei, dacă veți avea dragoste unii față de alții.»”, a scris Vasile Bănescu pe pagina sa de Facebook.

Universitarul clujean Adrian Papahagi a anunțat că va cere Sinodului BOR să calculeze data Paștilor pe calendarul gregorian, astfel că ortodocșii români vor sărbători Învierea în aceeași zi cu credincioșii catolici. La această idee a aderat și fostul ministru de Externe Teodor Baconschi.

Mitropolitul Clujului, ÎPS Andrei, a declarat luni, 10 aprilie, că salută un astfel de demers, însă va fi foarte greu de explicat tuturor credincioșilor ortodocși o astfel de schimbare.

Patriarhia Română a transmis un punct de vedere cu privire la propunerea exprimată de mai mulți intelectuali creștini „real și onest implicați în viața Bisericii”, de discutarea la nivel sinodal pe marginea problemei sărbătoririi Paștelui la o dată comună în toată lumea creștină.  

Soluționarea acestei probleme, care nu este una de natură dogmatică, ci una de unitate inter-bisericească, presupune reînceperea unor consultări între Bisericile Ortodoxe și decizia unui viitor și necesar Sinod pan-ortodox, arată instituția bisericească.

Însă Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, ÎPS Teodosie, respinge categoric ideea calculării datei Învierii Domnului (Paștele) după calendarul gregorian.

„Adevărat este că noi sărbătorim Paștele după calendarul neîndreptat, că așa a hotărât Sinodul de la 1923, de la Constantinopol, când s-a îndreptat calendarul în parte de Răsărit. În parte de Apus s-a îndreptat calendarul în secolul al XVII-lea. Dar, acolo este Paștele adevărat unde vine Sfânta Lumină. Au catolicii Sfântă Lumină? N-au. Au alții Sfântă Lumină? N-au. Toți se adună la lumina ortodocsilor și strigă Adevărata Lumină a ortodocsilor. Dar nu îndrăznesc să vină că e greu la ortodocsi. Sunt posturi mari, aspre, metanii, rânduieli de slujbă mai lungi. Totul este simbolic, au lumină materială. Lumina care coboară la noi e realitate nu e simbol. Nu vreau să-i judec că nu e treaba mea, nu îi compătimesc”.

SocietatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite