Valul 4 i-a prins pe jumătate dintre români fără nicio protecţie. De ce consideră autorităţile că vaccinarea nu trebuie impusă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Inquam Photos / Octav Ganea
Imagine: Inquam Photos / Octav Ganea

Jumătate din populaţia României nu are niciun fel de protecţie anti-COVID la debutul valului 4 al pandemiei, în timp ce imunitatea de grup – obţinută prin boală plus cea obţinută prin vaccinare – ar ajunge la 50%, a anunţat medicul Valeriu Gheorghiţă. Pe de altă parte, numărul real de infectări zilnice ar putea fi de până la 8 ori mai mare decât cel oficial. Cu toate acestea, autorităţile consideră că vaccinarea nu trebuie să fie obligatorie.

Şeful Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea (CNCAV), medicul militar Valeriu Gheorghiţă, a anunţat, ieri, că acoperirea vaccinală la nivel naţional a ajuns la 30%, raportat la populaţia rezidentă de 16,9 milioane de români. Bucureştiul a ajuns la o imunizare de 48%, în timp ce 11 judeţe au peste 30% acoperire vaccinală. Românii din alte 27 de judeţe sunt vaccinaţi în proporţie de 20%-30%, iar în 4 judeţe acoperirea vaccinală e de sub 20%. Asta nu înseamnă că nu există comune cu un procent ridicol de acoprerire vaccinală, cum este cazul comunei Ipatele, judeţul Iaşi, în care din 1.300 de persoane s-a vaccinat una singură, şi aceea cu o singură doză. 

Gheorghiţă: Cei 5 milioane de vaccinaţi vor face diferenţa

„Cu siguranţă că cele peste 5 milioane de persoane vaccinate cu cel puţin o doză, până la acest moment, vor face diferenţa în perioada următoare, comparativ cu ce am avut în valurile precedente. Totuşi, cumulat – trecere prin boală şi vaccinate – probabil că ne apropiem de 50% imunitate colectivă. (…) Vom evita multe spitalizări şi decese. Dar, în acelaşi timp, trebuie să înţelegem că avem alte 50 de procente din populaţie care, în momentul de faţă, nu au niciun fel de imunitate: nici post-boală, nici post-vaccinare. Este evident că Europa, în momentul de faţă, este în valul 4. România face parte din Europa. Există un decalaj de timp de câteva săptămâni între ceea ce se întâmplă în ţările din vestul Europei şi situaţia din România, este doar o problemă de timp. Dar, cu siguranţă, vom ajunge acolo”, a avertizat şeful CNCAV. 

Scenariile arată o creştere a numărului de cazuri în luna septembrie de peste 1.500-1.600 de cazuri înregistrate zilnic în a doua parte a lunii septembrie, a afirmat Valeriu Gheorghiţă. În acelaşi timp, în opinia sa, „în momentul de faţă”, vaccinarea anti-COVID nu trebuie să fie obligatorie, deoarece societatea românească nu este pregătită pentru acest tip de abordare.

Cât de multe infectări ar exista în realitate

La rândul ei, şefa Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), dr. Adriana Pistol, a etimat care ar putea fi numărul real al persoanelor infectate, având în vedere că tulpina Delta este mult mai contagioasă. Oficial, în bilanţul dat ieri publicităţii, se vorbea despre 312 cazuri noi în 24 de ore, dar estimările autorităţilor spun că numărul ar putea fi mult mai mare. 

„Tulpina Delta este mult mai transmisibilă, responsabilă pentru până la 8 cazuri de la un caz cunoscut. Prin urmare, dacă înmulţim 300 de cazuri cu 8 este foarte posibil să avem acel număr de cazuri reale. Sigur că aici este o îmnulţire brută, pur aritmetică. Nu ştim, într-adevăr, care este realitatea, dar este ceea ce gândim cu toţii. Trendul acesta contează, pentru că dacă înmulţim de 8 ori cu numărul de cazuri confirmate din fiecare zi, la un moment dat s-ar putea să devină un număr important. Ca atare, câtă vreme nu vor fi cazuri severe şi câtă vreme nu vom înregistra decese, cred că acesta trebuie să fie obiectivul nostru: nu există alte căi, decât să ne vaccinăm, cu şanse foarte mari să nu facem o formă severă. E ca şi cum am decide să jucăm sau nu la loto, având şanse de 80% să câştigăm şi 20% să nu câştigăm, iar noi alegem ultima variantă – să nu câştigăm.

De la ce prag putem vorbi despre transmitere comunitară a tulpinii Delta 

Întrebată dacă putem vorbi despre o transmitere comunitară a tulpinii Delta, având în vedere că ieri s-au înregistrat 312 cazuri noi, dr. Adriana Pistol a răspuns: „Mi se pare îngrijorătoare creşterea numărului de cazuri, deşi nu este foarte mare, este un semnal de alarmă. Trendul este vizibil crescător şi acest lucru ar trebui să ne facă pe toţi să fim mai vigilenţi, deşi este soare afară şi este vacanţă. Tulpina Delta, din fericire – încă – nu putem să spunem că a devenit comunitară, deşi este majoritară între tulpinile care au fost secvenţiate. Este majoritară şi pentru că selectăm persoanele care necesită acest tip de analiză. 39,9% din cazuri au fost parte a unor focare, ale căror legături le-am găsit şi care proveneau din deplasări. Numai la 32% dintre cazuri nu am găsit nicio legătură epidemiologică. De la 32% nu mai este mult până să ajungem, probabil, să nu mai putem identifica sursele de infecţie şi în acel moment vom vorbi despre transmitere comunitară”, a declarat dr. Adriana Pistol.

România ar atinge pragul de imunizare colectivă dacă s-ar vaccina şi cei trecuţi prin COVID-19

Numărul total de persoane vaccinate cu minimum o doză este mai mic decât numărul celor care s-au îmbolnăvit de COVID-19, dar care nu au avut nevoie de asistenţă medicală, astfel încât nu se regăsesc în statisticile oficiale. Din rândul acestor persoane sunt multe care se bazează pe imunitatea naturală, deşi studiile arată că aceasta e mai slabă decât cea oferită de vaccin. Dacă şi aceste persoane s-ar vaccina, România ar atinge, teoretic, pragul de minimum 60% din populaţie imunizată. 

Campania de vaccinare din România a ajuns la 5.077.639 persoane vaccinate cu cel puţin o doză şi 4.934.807 imunizate cu schema completă, ceea ce reprezintă în jur de 25-26% din totalul românilor eligibili. 

Pe de altă parte, numărul total de persoane care au trecut prin boală este, oficial, de 1.085.412. Dar până şi oficialităţile recunosc că numărul real al românilor care au avut COVID-19 ar putea fi mult mai mare. Cu cât anume, depinde de estimare. 

„Avem aproape 5 milioane de persoane care au un anumit grad de imunitate. Dacă ne uităm la estimarea numărului real al celor care au trecut prin infecţia cu SARS-CoV-2, probabil că vom ajunge la circa 8-9 milioane de persoane care au un anumit grad de imunitate. Dar asta nu înseamnă că s-a rezolvat problema, pentru că riscul de reinfecţie este crescut, pentru acele tulpini virale mutante”, a spus dr.col. Valeriu Gheorghiţă pe data de 25 mai. 

Dr. Octavian Jurma, biostatistician, e de părere că autorităţile sanitare ar trebui să adapteze mesajul campaniei de vaccinare special pentru cei care au trecut prin boală, dar fie au fost asimptomatici, fie au făcut o formă uşoară de COVID-19 pe care nu au declarat-o. „Majoritatea persoanelor reticente la vaccin în România este formată din cei care au trecut prin infecţie. Aceasta numără între 4 şi 7 milioane de persoane, mai multe decât cele care s-au vaccinat până acum.Acest grup ar fi trebuit adresat cu un alt tip de comunicare decât «vaccinarea aduce fericirea»”, a scris pe Facebook Octavian Jurma.

Cercetătorul e de părere că autorităţile sanitare ar trebui să le dea posibilitatea românilor care au trecut prin boală să se vaccineze chiar şi cu o singură doză, ca rapel. 

„Le-am fi putut explica că, în cazul lor, prima doză de vaccin a fost chiar virusul, iar a doua e vaccinul, adică tot o bucată de virus, dar inactivată. Ar fi însă şi mai bine să se vaccineze cu ambele doze. Îi putem asigura că astfel vor avea o imunitate chiar mai bună decât cei la care prima doză a fost tot un vaccin. Cu alte cuvinte, să îi ajutăm să îşi imagineze cum ei vor deveni super-eroii pandemiei şi cum virusul se izbeşte neputincios de platoşa lor forjată din aliajul infectare-vaccinare... şi încă putem, pentru că e încă adevărat”, mai arată dr. Octavian Jurma.

Bilanţ COVID: Un record de noi infectări în ultimele 77 de zile

312 cazuri noi au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, ceea ce reprezintă cel mai mare număr de îmbolnăviri COVID-19 din data de 26 mai până ieri, ridicând totalul persoanelor infectate cu SARS-CoV-2 de la începutul pandemiei la 1.085.412. Numărul total de persoane internate cu COVID-19 în spitale este de 664, iar dintre acestea, 86 sunt în stare gravă la ATI. În ultimele 24 de ore, 4 persoane au murit, totalul deceselor ajungând, astfel, la 34.323. În izolare la domiciliu se aflau, ieri, 1.775 de persoane confirmate cu infecţie cu noul coronavirus, iar 831 de persoane se află în izolare instituţionalizată. De asemenea, 59.674 de persoane se aflau în carantină la domiciliu, iar în carantină instituţionalizată – 79 de persoane. Datele au fost centralizate pe baza a 14.207 teste RT-PCR şi 19.993 de teste rapide antigenice.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite