UPDATE Salariile medicilor, majorate cu 25% din octombrie. Premierul se gândeşte cum să legalizeze şi atenţiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii ameninţă cu grevă din septembrie FOTO Adevarul
Medicii ameninţă cu grevă din septembrie FOTO Adevarul

Premierul Victor Ponta a anunţat, marţi, că săptămâna viitoare va fi adoptată o Ordonanţă de Urgenţă privind majorarea cu 25% a salariilor pentru tot sistemul medical, de la 1 octombrie. El a menţionat că se gândeşte să legalizeze şi atenţiile. Asta după ce astăzi, Ponta s-a întâlnit cu miniştrii Sănătăţii, Finanţelor şi Muncii la Guvern unde au discutat problema medicilor care ameninţau cu greva generală.

UPDATE Sindicatele din învăţământ salută decizia Guvernului de majorare a salariilor din Sănătate şi cer ca de acelaşi tratament să beneficieze şi cei din Educaţie, altfel vor face grevă. Ca răspuns, ministrul Sorin Cîmpeanu a precizat că „tocmai am încheiat discuţii cu sindicatele şi am agreat împreună propunerile pe care Ministerul Educaţiei le va susţine în raport cu proiectul legii salarizării”.

UPDATE Reacţiile pe grupul de Facebook care a pornit revoluţia halatelor albe nu au întârziat să apară. Medicii din grup sunt nemulţumiţi de rezultatul negocierilor şi spun că 25% este un procent prea mic, având în vedere că este impozitabil. „Înlocuirea definitivă a plicului cere un minim de 100%”, scrie un medic membru al grupului. 

„Dacă le scot 25% dintr-o tumoră îs fericiţi? Dacă le dau 25% dintr-un tratament salvator e de ajus?”, se întreabă un alt medic pe acelaşi grup. 

În opinia altui utilizator, majorarea de 25% „este pomană”. „Însă denotă că le este frică de o grevă. Trebuie grevă, solicitare de creştere salarială mai mare, rezolvarea problemei gărzilor. Ceea ce au făcut ei acum a fost praf în ochi, plus promisiunea de legalizare a plicului pentru că statul nu vrea să finanţeze sănătatea aşa cum a făcut şi până acum”, a mai arătat medicul. 

UPDATE Premierul Victor Ponta a anuntaţ, marţi, la finalul discuţiilor privind sectorul sanitar, că va fi adoptată o Ordonanţă de Urgenţă în şedinţa de Guvern de săptămana viitoare privind majorarea de 25% a salariilor pentru tot personalul sanitar, de la 1 octombrie.

Acesta a mai precizat că, pentru şedinţa de Guvern de pe 26 august, se va pregăti atât OUG privind majorarea salariilor angajaţilor din sistemul sanitar, cât şi un proiect de lege privind responsabilitatea medicilor. „Putem de la 1 octombrie să aplicăm o creştere de 25% la salariul actual pentru tot personalul din sistemul medical", a spus Ponta. 

Premierul a menţionat că vor beneficia de aceste majorări aproximativ 181.000 de persoane în reţeaua Ministerului Sănătăţii şi autorităţilor publice locale şi peste 13.000 de persoane din ministerele care au reţea proprie de sănătate.

El a precizat că impactul bugetar anual al acestor majorări salariale este de 1,7 miliarde de lei. 

De asemenea, acesta a adăugat că pentru anul acesta, resursele sunt asigurate din sumele economisite, dar este nevoie în octombrie de o rectificare bugetară astfel încât, din noiembrie, personalul din sistemul de sănătate să primească salariile majorate.

Totodată, premierul a anunţat că în 2016, dar şi în anii următori, vor mai avea loc creşteri cu câte 25%, decizia urmând a fi cuprinsă într-un proiect de lege care va fi trimis Parlamentului şi, după aprobare, aceasta va fi reflectată în bugetul de stat.

„În acelaşi fel, 25% anual, până când se ajunge la o dublare a venitului actual pentru medicii, asistente şi restul personalului", a mai spus Ponta. 

„O chestiune importantă e legată de statutul medicilor şi personalului medical. Medicii nu mai sunt funcţionari prin decizia pe care guvernul a adoptat-o anul trecut, ordonanţa 2 din 2014, legea a fost aprobată de către Parlament, deci pe statutul medicului nu avem ce să schimbăm în plus, e vorba de responsabilitatea penală. Am discutat cu ministrul Justiţiei, care împreună cu reprezentanţii sistemului medical, va veni cu un proiect de lege, nu cu ordonanţă de urgenţă, e o chestiune delicată care trebuie discutată mai mult în Parlament care să prevadă pe înţelesul tuturor că acele contribuţii suplimentare pe care pacienţii vor să le aducă pentru medic, asistent etc. cu îndeplinirea cumulativă a trei condiţii: să nu fie condiţionată, să fie după încheierea actului medical şi să fie declarate şi impozitate”, a mai arătat premierul.

Bănicioiu: Majorările, posibile după implementarea cardului

Majorările salariale pentru cadrele medico-sanitare au fost posibile după implementarea cardului de sănătate şi ele pot continua şi pot fi asumate de toate guvernele viitoare cu o condiţie: cardul de sănătate trebuie să rămână obligatoriu, a declarat ministrul Nicolae Bănicioiu.

"Vreau să vă spun că toate aceste lucruri au fost posibile după o serie de măsuri implementate în România. Vorbim aici de cardul electronic de asigurări de sănătate şi vreau să vă spun că aceste măsuri pot continua şi pot fi asumate de toate guvernele viitoare cu o singură condiţie: cardul de sănătate trebuie să rămână obligatoriu", a declarat Bănicioiu, după ce premierul Victor Ponta a anunţat, marţi, majorarea salariilor din sistemul sanitar cu 25 la sută de la 1 octombrie.

Bănicioiu a precizat că majorarea este posibilă datorită economiilor făcute prin implementarea cardului de sănătate.

El a mai precizat că spre deosebire de acest an, în 2016 cardul va fi funcţional tot anul.

UDPATE  Miniştrii Sănătăţii şi Finanţelor, Nicolae Bănicioiu şi Eugen Teodorovici, au ajuns, marţi, la sediul Guvernului, unde urmează să fie discutate, potrivit unor surse oficiale, propunerile de majorare a salariilor medicilor, într-o întâlnire la care ar urma să participe şi premierul Victor Ponta.

De asemenea, ministrul Muncii, Rovana Plumb, a sosit la Palatul Victoria în jurul orei 12.00.

Legea medicului ar putea ajunge în CSAT

Exodul masiv al medicilor ţine de siguranţa naţională şi ar trebui analizat la cel mai înalt nivel, a declarat marţi adjunctul Avocatului Poporului, Ionel Oprea, precizând că a transmis acest lucru şi reprezentanţilor Federaţiei Sindicatelor Medicilor, care vor discutarea în CSAT.

Adjunctul Avocatului Poporului, Ionel Oprea, a precizat că reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Medicilor „Dr. Ioan Cantacuzino” i-au solicitat o audienţă pentru a discuta despre problemele sistemului sanitar.

„Exodul masiv al medicilor aduce sistemul de sănătate în situaţie critică şi mă gândesc că ar fi fost un subiect bun de discuţie la nivelul vârfurilor factorilor decidenţi. Este o opinie personală, pentru că ei au spus că se pleacă masiv (din sistemul sanitar, n.r.) şi atunci am spus că se dereglează tot sistemul. Înţeleg că au discutat la nivel de ministru. Trebuie făcută o analiză foarte exactă a realităţii din sistemul public. Este nevoie de o lege privind statutul medicului, în care să se spună dacă este funcţionar public sau profesie liberală. Cred că problema trebuie tratată serios, pentru că este vorba de strategia naţională pe sănătate. Ce se întâmplă dacă avem nevoie de intervenţia masivă a medicilor în caz de, să zicem, o pandemie? Chestiunea este serioasă şi chiar ţine de siguranţa naţională”, a spus Ionel Oprea.

Acesta a precizat că preşedintele Federaţiei Sindicatelor Medicilor „Dr. Ioan Cantacuzino”, dr. Florin Chirculescu, a declarat, marţi, că după discuţia pe care a avut-o cu adjunctul Avocatului Poporului, a solicitat atât la Ministerul Sănătăţii, cât şi la Administraţia Prezidenţială ca problemele din sistemul sanitar, dar şi o Lege a medicului să fie discutate în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării.

Sindicalişti: „Nu am discutat procente” 

Marius Sepi a precizat că până acum nu s-a discutat despre procentele de creştere, urmând ca acest lucru să fie discutat şi negociat în cursul zilei de marţi, când ministrul Sănătăţii ar trebui să aibă întâlniri cu alţi actori din domeniu, dar şi cu premierul Victor Ponta.

„Noi nu am discutat procente. Ce pot să vă spun este că, dacă pentru bugetari, până în acest moment, ştim că ar fi trei etape de creştere, pentru sănătate se prefigurează patru etape de creştere pentru a fi sustenabil. Dacă noi am spune acum colegilor noştri, peste 200.000 de salariaţi, că de mâine se dublează sau se triplează salariile în condiţiile în care vedem cifrele avansate de Ministerul Sănătăţii şi Ministerul de Finanţe, ar fi o prostie din partea noastră. Suntem lideri responsabili, avem în spate 110.000 de membri de sindicat care ne-au dat mandat ca, eşalonat, să le crească salariile. Suntem interesaţi să creştem repede salariile mici din sănătate, să asigurăm condiţii mai bune pentru spitale”, a spus Sepi.

El a mai spus că în draftul Legii salarizării este prevăzută o creştere de 73% pentru întreg sistemul sanitar, dar totul depinde de Codul fiscal şi de Legea bugetului.

„Pe noi ne interesează care este economia făcută prin introducerea cardului naţional de sănătate. Vrem nişte calcule clare pe care să şi le asume Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări, împreună cu premierul şi cu cei de la Ministerul de Finanţe, prentu că vrem să avem o lege sustenabilă”, a mai spus liderul sindical.

Întâlnire maraton la sediul Ministerului Sănătăţii

Întâlnirea maraton între reprezentanţii corpului medical şi cei ai Ministerului Sănătăţii a debutat ieri, la primele ore ale dimineţii. La masa discuţiilor au fost sindicaliştii de la Sanitas, conducerea Federaţiei Sindicatelor Medicilor „Dr. Ioan Cantacuzino”, reprezentanţii Asociaţiei Medicilor Rezidenţi precum şi profesori universitari. 

Potrivit unor oficiali din Ministerul Sănătăţii, s-au vehiculat mai multe soluţii prin care veniturile medicilor să fie majorate, însă negocierile nu se vor termina aici, ci ele vor continua şi în zilele ce urmează. „Starea de nervozitate în sistem este atât de mare încât se poate ajunge la situaţii necontrolabile”, a explicat doctorul Florin Chirculescu, şeful Sindicatului „Dr. Ioan Cantacuzino”. 

Monica Macovei cere reformarea Sănătăţii 

Şi fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei, a venit cu o serie de propuneri pentru reformarea sistemului sanitar. „Când sistemul va fi reformat, iar pregătirea şi munca medicilor vor fi corect răsplătite, va dispărea de la sine practica plicului, umilitoare pentru medici şi pentru pacienţi”, a declarat Macovei. 

Printre altele, partidul condus de aceasta, M10, propune liberalizarea profesiei medicale şi creşterea salariilor medicilor. În opinia acesteia, medicina trebuie considerată un serviciu şi nu un drept, dar susţine că statul este principalul vinovat pentru deficitele la bugetul asigurărilor de sănătate. Totodată, partidul condus de Macovei arată că finanţarea trebuie să urmeze pacientul şi nu furnizorul. „Cerem ca unităţile medicale de stat să fie finanţate în relaţie directă cu actele medicale realizate”, se arată în comunicatul oficial M10. 

Totodată, partidul Monicăi Macovei solicită definirea urgentă a unui pachet minimal de servicii acoperit, realist şi sustentabil, din asigurările de sănătate obligatorii, dar şi gândirea unui program naţional de prevenţie. De asemenea, M10 solicită redefinirea listei medicamentelor compensate în sensul pachetului minimal şi cere un audit extern independent al sistemului medical de stat pentru a identifica pierderile cauzate de corupţie. „Pentru a fi corect, sistemul de sănătate trebuie să fie transparent în faţa contribuabililor”, au notat M10 în comunicat. 

„Sunt lucruri mult mai grave decât greva, putem să nu ajungem la un consens, dar asta înseamnă că peste patru ani nu vor mai fi 13.500 de medici în spitale, s-ar putea să mai rămână 6.000, ceea ce este o consecinţă cu mult mai gravă decât o grevă”, a declarat Florin Chirculescu, şeful Secţiei de chirurgie toracică de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

„Se doreşte ca aceste majorări să se aplice din septembrie sau octombrie, nu s-a stabilit un cuantum, pentru că trebuie să se discute cu Ministerul de Finanţe, dar aceste majorări vor fi substanţiale”, au precizat oficiali din Ministerul Sănătăţii.

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România va susţine demersurile revendicative ale medicilor.

„Înţelegem perfect că rabdarea medicilor a ajuns la final. Sunt puţini, muncesc extrem de mult şi sunt plătiţi foarte prost. Îmi doresc ca medicul care mă operează să nu se gândească în acel moment cu ce plăteşte facturile, îmi doresc să fie preocupat exclusiv de actul medical. Pacienţii sunt alături de medici în ceea ce fac în acest moment şi nu se vor întoarce împotriva lor păstrând puternică relaţia medic pacient”, a declarat Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România.

„Ca pacient, îmi doresc în egală măsură tratamente performante, servicii medicale de calitate şi medici bine pregătiţi. Nu aş vrea ca toţi medicii valoroşi să lucreze în străinătate. Consider că acest lucru se poate face doar prin alocarea a 6% din PIB către sănătate”, a continuat Gănescu.

Bănicioiu, pe Facebook: „Ca medic, sunt alături de colegii mei”

„Am observat, analizat şi dezbătut problema salariilor medicilor şi a personalului medical în fiecare zi de când sunt la minister. Am văzut în aceste zile reacţia medicilor şi voi face tot posibilul pentru ca meseria aceasta să primească respectul cuvenit. Ca medic, sunt alături de colegii mei care lucrează zi de zi pentru binele tuturor pacienţilor, în condiţii şi cu salarii care nu reflectă importanţa medicilor şi a personalului mediu sanitar”, a scris Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii, pe pagina sa oficială de Facebook. 

Acesta urmează să aibă întâlniri cu liderii de sindicate chiar la începutul acestei săptămâni, pentru a găsi soluţii prin care să majoreze lefurile cadrelor medicale, dispuse să pună halatele în cui încă de la data de 1 septembrie. 

„Mă voi întâlni săptămâna viitoare cu reprezentanţii sindicatelor din sănătate şi ai medicilor, dar şi cu premierul Victor Ponta şi ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, şi sunt convins că vom găsi soluţii pentru majorarea veniturilor medicilor! Este o misiune în care vom reuşi, şi cred că am arătat în aceşti ani că îmi respect angajamentele!”, a mai spus Bănicioiu. 

Creştere salarială etapizată în următorii trei ani 

Ministrul Sănătăţii a adus în discuţie o propunere legislativă ce prevede că leafa medicilor care au acum o bază a salarială de 1.000 de lei să crească eşalonat, în următorii trei ani. Despre acest proiect a vorbit la Adevărul Live doctorul Florin Buicu, preşedintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor. 

„Creşterea ar fi una predictibilă. Concret, majorăm începând din 2016 cu 1,5 puncte procentuale salariile medicilor. Este o iniţiativă pe domeniul sănătate nu are legătură cu legea salarizării. Dacă un medic are, de exemplu, un venit de 1000 lei în 2015, în 2016 va avea 1500, în 2017 va avea 2250 lei, iar în 2018 va avea 3370”, a explicat Buicu la Adevărul Live. 

Acesta a precizat că banii vor provenii din bugetul de stat prin transferuri pe fondul de echilibrare la Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate. O altă prevedere din proiect este ideea ca serviciul medical să fie plătit separat, iar onorariul medicului separat. 

„Medicul va fi plătit tot de casa de asigurări de sănătate, din fond, dar suma care vine să plătească salariile medicilor va veni din bugetul de stat. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că la actuala decontare a cazurilor medicale vom putea plăti cu aceeaşi sumă doar serviciul medical, iar partea de salar de onorariu a medicului să fie cumva separată”, a completat Buicu.

Care sunt solicitările medicilor 

Zilele trecute, pe Facebook a fost creat un grup de discuţii care a devenit viral, intitulat „Medici gata de greva generală. Solicităm salarii decente!”. În primul rând, medicii cer să nu mai fie consideraţi funcţionari publici, să li se creeze un statut de medic, să aibă un salariu de bază de 1.000 de euro şi să fie plătiţi pentru gărzile efectuate. De asemenea, ei cer să aibă la dispoziţie medicamentele necesare pentru a-şi trata pacienţii şi să nu le lipsească mănuşile care acum „reprezintă un lux” în multe spitale. 

„Vrem aparatura pe care o au colegii noştri din alte ţări şi spitale, nu cazemate în care ne cade tavanul în cap şi miroase a mucegai”, spune unul din membrii grupului, medic rezident la Spitalul Colentina din Capitală, nemulţumit că nu i se respectă contractul de muncă ce prevede că doctorul este nevoit să stea doar şapte ore în spital, timp în care consultă pacienţii şi face intervenţiile chirurgicale necesare. 

„De multe ori muncim gândindu-ne la pacienţi, muncim de ne sar capacele, dar de ce să nu ne gândim şi la viaţa noastră puţin? Unii au familie...cu ce o întreţin? Să mai zic şi de copii? Da, e adevărat din şpagă pentru că din salariu nu ajunge nici pentru chirie...Până când vom accepta prostituţia medicală? Vreţi să ajungeţi cu toţii la închisoare, <<funcţionarilor>>, pentru că aţi vrut să trăiţi?”, le-a scris medicul rezident colegilor săi de breaslă. 

Membrii grupului s-au gândit şi cum pot pune în practică o grevă, în condiţiile legii. Unii susţin că lupta lor nu trebuie să fie una cu pacientul, ci cu guvernanţii. Alţii, în schimb, sunt de altă părere.

„Pentru început, sfatul nostru este să lucrăm exact după orarul de funcţionar public, 8.00-14.00, şi o singură gardă obligatorie. Nu mai faceţi consultaţii în plus. Sau operaţii. Sau anestezii. Nicăieri în lume medicul nu are statut de funcţionar public”, scrie, revoltată, o doctoriţă de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

În schimb, un alt medic de la Institutul Naţional de Neurologie afirmă că asocierea noţiunii de grevă cu profesia de medic contravine principiilor de bază ale medicinei. 

„Refuzul de a lucra nu are aceleaşi consecinţe ca la poştaşi, mineri sau chiar profesori. Poşta poate întârzia, producţia poate stagna, copiii pot încerca să recupereze materia pierdută, în absenţa îngrijirii medicale adecvate pacienţii mor sau se agravează”, scrie specialistul.

Semnal de alarmă pentru autorităţi

Aproape 500 au răspuns afirmativ solicitării de a intra în grevă de avertisment pe 1 septembrie, însă puţini au fost cei care au spus că ar demisiona în bloc, aşa cum au făcut câteva mii de medici cehi în 2011, când au blocat sistemul de sănătate. În opinia specialiştilor în sănătate publică, grupul de Facebook ”Medici gata de greva generală. Solicităm salarii decente!” poate reprezenta un pericol pentru autorităţi.

„Creşte cu o viteză incredibilă pentru România. Poate fi doar un foc de paie, însă poate fi şi o ameninţare politică directă. Grupurile de pe internet nu au lideri, sunt pline de persoane care scriu sub pseudonim şi care nu au forţă lăuntrică de a-şi asuma opiniile atunci când trebuie să-şi dezvăluie identitatea. Nemulţumirea care răzbate este însă indubitabilă”, a scris pe blogul său de pe adevarul.ro medicul Sorin Paveliu, expert pe Sănătate al Societăţii Academice Române (SAR).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite