UPDATE ANM a emis, pentru marţi, un Cod galben de caniculă şi un Cod galben de furtuni, dar şi o informare de ploi pentru toată ţara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe judeţe din nord, centru şi sud-vest se află marţi, până la ora 18.00, sub Cod galben de furtuni, în timp ce 11 judeţe din sud şi sud-est se află sub Cod galben de caniculă. Totodată, meteorologii au emis marţ şii o informare de ploi, vânt şi grindină valabilă până miercuri pentru toată ţara.

UPDATE Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis o atenţionare de Cod galben de inundaţii valabil până marţi la ora 24.00. 

Aceasta vizează râuri din bazinele hidrografice: Bega – bazin superior amonte S.H. Făget (judeţul Timiş), Timiş – bazin superior amonte S.H. Caransebeş, Bistra, afluenţii mici ai Timişului aferenţi sectorului S.H. Caransebeş – S.H. Brod, Pogăniş (judeţele Timiş şi Caraş-Severin), afluenţii Mureşului aferenţi sectorului S.H. Gelmar – S.H. Săvârşin (judeţele Hunedoara şi Arad), Crişul Alb – bazin superior amonte S.H. Gurahonţ (judeţele Hunedoara şi Arad). 

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele hidrografice: Timiş – bazin superior amonte S.H. Caransebeş, Bistra, Cerna (afluent al Mureşului) şi Strei. 

Tot până marţi la ora 24.00 mai este în vigoare o avertizare de Cod galben de inundaţii emis pentru râuri din bazinele hidrografice: Crasna – bazin superior amonte S.H. Supuru de Jos (judeţele Sălaj şi Satu Mare), afluenţii Someşului aferenţi sectorului S.H. Răstoci – confluenţă cu râul Lăpuş (judeţele Sălaj şi Maramureş), Someşul Mic – bazin superior amonte Cluj-Napoca (judeţul Cluj), Barcău – bazin superior amonte S.H. Marca (judeţul Sălaj), Crişul Repede – bazin superior amonte S.H. Ciucea, afluenţii Crişului Repede aferenţi sectorului S.H. Ciucea - S.H Vadu Crişului, Crişul Negru – bazin superior şi mijlociu, judeţele Bihor şi Cluj.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate mai mare pe unele râuri mici din bazinul superior al râului Crişului Repede – amonte S.H. Ciucea.

O avertizare de Cod galben de inundaţii, valabilă până marţi la ora 24.00, a fost emisă şi pentru afluenţii mici ai râului Trotuş aferenţi sectorului S.H. Ghimeş Făget – amonte confluenţă râu Dofteana, judeţele Bacău şi Harghita.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate mai mare în bazinul superior al râului Uz.

UPDATE În perioada marţi, ora 18.00 - miercuri, ora 18.00, este în vigoare o atenţionare de furtuni.

Specialiştii anunţă că instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în zona Carpaţilor Orientali, în estul Carpaţilor Meridionali, în estul şi sud-estul Transilvaniei şi local în Moldova, Muntenia şi Dobrogea. 

Vor fi averse, însoţite de descărcări electrice, intensificări ale vântului şi, izolat, grindină. Cantităţile de apă vor depăşi local 15 - 20 de litri pe metru pătrat şi izolat 30 - 40 de litri pe metru pătrat.

ANM a emis şi o atenţionare de Cod galben de furtuni, valabilă până marţi, ora 18.00, pentru centrul, nordul şi sud-vestul ţării.

Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată, la început în sud-vestul, nord-vestul şi, parţial, centrul ţării, iar din a doua parte a nopţii îndeosebi în centru, nord şi nord-est, precum şi la munte. 

„Vor fi frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului ce pot lua aspect de vijelie, averse şi pe arii restrânse grindină. Cantităţile de apă vor depăşi local 15 - 20 de litri pe metru pătrat şi punctiform 30 - 40 de litri pe metru pătrat”, anunţă specialiştii.

Mai mult, în noaptea de marţi spre miercuri (2/3 august), manifestări ale instabilităţii atmosferice se vor semnala şi în sud-estul ţării.

image

Cod galben de caniculă

De altfel, marţi este în vigoare şi o atenţionare de Cod galben de caniculă este valabilă marţi pentru Bucureşti şi mai multe judeţe din sudul şi sud-estul ţării. Specialiştii anunţă că vremea va fi în continuare caniculară în Dobrogea şi cea mai mare parte a Munteniei, unde se vor mai înregistra temperaturi maxime în jurul a 35 de grade şi izolat 37 de grade. 

Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi, iar disconfortul termic se va menţine accentuat. 

În restul zonei extracarpatice, doar izolat indicele temperatură – umezeală (ITU) va mai atinge pragul critic de 80 de unităţi.

image

Sfaturile IGSU: scăldaţi-vă doar în locuri special amenajate

Din cauza temperaturilor ridicate, multe persoane aleg să se răcorească la scăldat. Din acest motiv, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a emis un comunicat de presă prin care cer oamenilor să fie atenţi.

„În ultima perioadă, echipajele operative ale inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă au executat misiuni de căutare-salvare şi acordarea primului ajutor celor aflaţi în dificultate, în doar 7 zile, salvatorii fiind solicitaţi pentru recuperarea unui număr de 20 de persoane din  medii acvatice şi pentru căutarea altor 4 date dispărute”, se arată în documentul citat.

Astfel, aceştia au emis o listă cu câteva sfaturi preventive:

  • supravegheaţi permanent copiii aflaţi în apă sau în apropierea acesteia;
  • scăldaţi-vă doar în locuri special amenajate şi respectaţi avertizările privind interzicerea scăldatului;
  • evitaţi scăldatul solitar, fără a avea alte persoane prin apropiere, mai ales dacă nu ştiţi să înotaţi sau nu aveţi deprinderile necesare;
  • evitaţi scăldatul în râuri, lacuri, canale de irigaţii sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, iar curenţii sunt foarte puternici;
  • nu vă aventuraţi în apă dacă aţi consumat alcool, seara târziu sau pe timp de noapte;
  • nu săriţi de pe platforme, poduri sau alte construcţii. 

Sfaturi pentru şoferii care circulă în condiţii de ploaie

Pentru a preveni producerea accidentelor rutiere pe drumurile publice,şoferii sunt sfătuiţi să manifeste prudenţă sporită la volan, să adapteza viteza de deplasare condiţiilor concrete de drum, să mărească distanţa în mers şi să nu se angajeze în efectuarea unor manevre riscante în trafic .

În condiţii de carosabil acoperit cu apă, în urma ploilor torenţiale, specifice anotimpului cald, în cazul pneurilor de vară, fenomenul de acvaplanare apare mai frecvent decât în cazul celor de iarnă sau „all season”, dată fiind configuraţia acestora. 

De asemenea, distanţa de frânare creşte, iar riscul de derapaj în curbe este ridicat, astfel că viteza trebuie să fie redusă.

„În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza stropilor de ploaie, folosirea luminilor de către ceilalţi conducători auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers. De aceea, recomandăm ca luminile de întâlnire să fie folosite şi pe timpul zilei, pentru a fi mai vizibili în trafic”, se arată într-un comunicat emis de Centrul Infotrafic al Poliţiei Române.

De asemenea, este necesar ca fiecare manevră în trafic să fie făcută numai după o temeinică asigurare. Totodată, trebuiesc evitate oprirea/staţionarea în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor (sau a panourilor publicitare), deoarece vântul puternic îi poate rupe.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite