Turul al II-lea al alegerilor din Republica Moldova, unul extrem de dificil pentru Maia Sandu. Care este cheia succesului
0Calculele privind turul II al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova arată că Maia Sandu va câștiga alegerile, dacă va reuși să mobilizeze un număr record de voturi din diaspora. Care ar fi acesta, explică analistul politic Cristian Hrițuc.

Turul al II-lea al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova se anunță a fi unul extrem de dificil pentru Maia Sandu.
În primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, președinta în exercițiu, Maia Sandu, a acumulat 42,45% din voturi, iar candidatul susținut de PSRM, Alexandr Stoianoglo, a obținut 25,98%. Turul 2 are loc pe 3 noiembrie.
Competiția a intrat în faza pe dezbateri publice. După prima înfruntare televizată Maia Sandu - Alexandr Stoianoglo, câștigată de către actualul președinte, analiștii par optimiști.
„După dezbaterea Sandu-Stoianoglo de astăzi: Haideți, moldoveni, că se poate!”, a scris pe Facebook, profesorul Valentin Naumescu, de la UBB.
„Cel mai probabil că inclusiv alegătorii lui Stoianoglo l-au văzut mai slab, cu multe emoții, cu mâini care tremurau și cu ochi în lacrimi. Aș vedea această dezbatere ca un test de rezistență pentru candidatul Stoianoglo pe care nu l-a trecut”, a explicat pentru „Adevărul” Andrei Curăraru, expert al Comunității WatchDog.md.
„Ce să mai vorbim de schimonosirea limbii române pe care o vorbește acest candidat la președinția Republicii Moldova și cetățean al României, prin comparație cu fluența sa în rusă – fie și numai această jignire la adresa românilor din Republica Moldova și a românilor din România e de ajuns ca să-i justifice titlul de om al Moscovei, cum l-a numit repetat dna Sandu fără ca Stoianoglo să nege vreodată”, a comentat Cristian Tudor Popescu.
Calculele turului II al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova
„Adevărul” a analizat șansele Maiei Sandu în turul al II-lea al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova cu Cristian Hrițuc, analist politic specializat pe Republica Moldova.
El a explicat că 70.000 de alegători au venit la prezidențiale, dar au făcut boicot și n-au votat la referendum: „Pe aceștia putem să-i catalogăm, să-i identificăm în tabăra NU, fiind vorba despre o greșeală de strategie a taberei pro-ruse. Dacă acești alegători vor fi mobilizați de Stoianoglu, Maia Sandu este în pericol să piardă alegerile, pentru că votul acela de boicot este și împotriva președintei. În acest moment trăim într-un risc, adică Maia Sandu are nevoie cam de 100.000 - 150.000 de voturi noi”
Astfel, spune analistul, pentru ca Maia Sandu să câștige alegerile e nevoie ca Diaspora să iasă masiv la vot. „Diaspora trebuie să furnizeze circa 350.000 Acolo, e bazinul principal al Maiei Sandu”.
Mai există bazin de alegători în Moldova. Cei circa 94.000 de alegători care au ales opțiunea DA, dar nu au votat pentru Maia Sandu. „14.000 dintre aceștia au votat cu candidatul unionist Octavian Țâcu. Sunt oameni care ar vota cu Maia Sandu. Restul de 80.000 au sancționat-o pe Maia Sandu în primul rând. Acolo au existat voturi diverse. Eu zic că Maia Sandu ar putea să-i recâștige deoarece acei oameni nu-și doresc o întoarcere către Est. Sunt oameni care, indiferent de supărările lor, au votat pentru referendum”, explică analistul.
Stioaianoglo, președintele Moscovei
Unul dintre motivele pentru care Hrițuc crede că vorbim despre alegători pe care Maia Sandu poate să-i mobilizeze este că Stoianoglo este un candidat pro-est. Astfel, cei care au dat un vot pentru aderarea la UE nu vor putea vota un candidat cu vederi pro-Kremlin.
Despre contracandidatul Maiei Sandu, Hrituc îți aduce aminte de o analiză pe care a făcut-o cu privire la acesta, în momentul în care a fost numit procuror general și care, în mare parte este valabilă și astăzi, intitulată „Moscova și-a numit procurorul general”.
„Dacă până nu demult, Federația Rusă se mulțumea să sprijine un lider politic care gestiona sau controla instituțiile statului, după era Plahotniuc, mai ales după apariția imaginilor cu un Igor Dodon abonat la kuliokul lui Plahotniuc, Moscova preferă să dețină direct controlul unor instituții. Și cum în Republica Moldova procuratura generală poate rezolva inclusiv probleme politice, Moscova nu a ezitat să-și pună direct, folosind vulnerabilitățile sistemului, omul în fruntea principalei structuri coercitive a statului. (...) Stoianoglo este dependent de Moscova”, arată analistul.
La ordinul rușilor, Stoianoglo l-a eliberat pe Veaceslav Platon, care fusese condamnat la 25 de ani de pușcărie pentru mai multe capete de acuzare, printre care și faptul că a realizat operațiunea prin care s-au spălat 22 miliarde de dolari, în Moldova, între anii 2011-2014.
„Politicienii servili sunt buni de folosit, dar și mai buni sunt oameni precum Stoianoglo, care au o dependență și mai mare de Moscova”, a concluzionat, în 2020, analistul Cristian Hrițuc.
Poate Maia Sandu câștiga alegerile în Republica Moldova?
Hrițuc a concluzionat că Maia Sandu va câștiga dacă va reuși să-i determine pe oamenii care au votat la referendum DA și care i-au acordat un vot de blam și n-au votat-o în primul tur și va reuși să mobilizeze un record de voturi din diaspora - circa 350.000 de alegători.
„Lucrurile nu par atât de negre pentru Maia Sandu, dar nici nu e momentul să deschidem șampania. Ai 74.000 de oameni care au făcut boicot la referendum, și nu au votat deloc și care sunt pro-est. Aceștia, să zicem că se pot compensa cu cei circa 94.000 care au votat DA la referendum, dar nu au votat-o pe Maia Sandu. Astfel, miza rămâne diaspora”, a concluzionat analistul.
Dacă în urmă cuu 4 ani, Maia Sandu a fost votată de de 250.000 de moldoveni din diaspora, Hrițuc susține că ar fi nevoie de circa 350.000 de voturi din străinătate astfel încât Maia Sandu să câștige fără emoții mari, precum cele de la referendum.
Hrițuc a mai susținut că pe de altă parte, spre deosebire de acum 4 ani, există o dezamăgire la nivelul populației față de guvernarea PAS, partidul care o susține pe Maia Sandu: „Nu putem pune voturile anti-europene numai pe seama propagandei rusești. A existat această campanie de dezinformare și un războii hibrid în care Rusia a investit foarte mulți bani, dar oamenii au nemulțumiri și vis-a-vis de guvernarea PAS. A fost cam cum a fost în România CDR-ul, cu cei 15.000 specialiști care nu au existat de fapt”.
El a susținut că au fost și scandaluri de corupție în PAS și s-au făcut multe greșeli, precum aducerea ministrului de Externe al Ungariei în vizită la Chișinău, care a declarat, spuns Hrițuc, că de fapt cancelariile din Occident nu doresc Republica Moldova în UE.
„A fost propagandă, manipulare, pe care nimeni nu le contestă, dar au fost și cauze interne. Cauze interne însemnând proastă guvernare, lipsa îndeplinirii unor așteptări create în timp și atitudinea în special a partidului de guvernare, o atitudine de genul cine nu e cu noi e împotriva noastră care a dus până la urmă la o polarizare foarte adâncat societății”, a explicat analistul.
În concluzie la întrebarea poate Maia Sandu câștiga alegerile în Republica Moldova?” Hrițuc răspunde:
„Situația nu e disperată, cred că în Republica Moldova, Maia Sandu va pierde. Cheia este în mobilizarea diasporei”.