Tot mai mulți copii inspirați de frații Tate. Care-i pericolul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Succesul fraților Tate, acuzați de autorități de crimă organizată și proxenetism, crește de la o zi la alta în rândul copiilor din toată lumea. De exemplu, autoritățile din Marea Britanie se plâng de o creștere fără precedent a numărului de cazuri de misoginism și hărțuire sexuală, în școli, la elevi de doar 9 ani. Iar micuții agresori îi invocă pe frații Tate când sunt trași la răspundere pentru acțiunilor lor.

Frații Tate, un pericol / Foto: Shutterstock
Frații Tate, un pericol / Foto: Shutterstock

Experții au explicat pentru „Adevărul“ de ce „influencerii“ precum frații Tate se bucură de succes în rândul copiilor, dar și la ce trebuie să avem grijă atunci când urmărim astfel de modele.

Profesorii din Marea Britanie sunt sfătuiţi de guvern să nu discute cu elevii despre Andrew Tate, „regele masculinităţii toxice“, influencerul din social media, în ciuda faptului că şcolile raportează un număr tot mai mare de misoginism şi hărţuire sexuală din partea băieţilor de numai 9 ani, relatează „The Guardian“. Nu mai puțin de 25 de apeluri pe săptămână primește organizaţia caritabilă Diversify de la şcoli din Anglia care cer ajutor pentru a face faţă hărţuirii sexuale în rândul elevilor mici. Mulţi citează influenţa lui Tate, care se află în arest la domiciliu în România pentru trafic de persoane şi crimă organizată. Videoclipurile TikTok ale lui Tate le spun băieţilor că o femeie aparţine iubitului ei, că fetele care nu stau acasă sunt „târfe“ şi că victimele violurilor trebuie să „poarte responsabilitatea“ pentru atacurile asupra lor.

Sara Cunningham, co-fondatoarea organizaţiei caritabile Diversify, estimează că într-o clasă medie de 30 de copii, opt băieţi îl admiră pe Tate. Ea este frustrată de faptul că oficialii de la Departamentul pentru Educaţie (DfE) i-au sfătuit pe directorii de şcoli care au cerut ajutor să nu încurajeze discuţiile despre opiniile lui Tate în cadrul lecţiilor de educaţie personală, socială şi de sănătate (PSHE) şi refuză să ofere orice fel de formare sau resurse. „Am fost recent într-o şcoală primară din sudul Londrei, iar elevii cu vârsta de doar 10 ani ştiau multe despre arestarea lui Tate şi acuzaţiile de viol. Un băiat de 10 ani a spus că aceste femei au consimţit la sex pentru că s-au întors la casa lui Tate“, a arătat ea.

O mică şcoală primară a chemat recent organizaţia caritabilă pentru a vorbi cu elevii după ce patru băieţi de 9 ani au închis o fată într-un dulap, au ameninţat-o cu violul şi apoi au obligat-o să se uite la filmuleţe porno.

Şcoala a însărcinat Diversify să organizeze trei ateliere de lucru cu elevii pe tema misoginiei şi a consimţământului, în timpul cărora mai mulţi băieţi l-au menţionat pe Tate şi au spus că nu văd nicio problemă cu opiniile sale. Directorul adjunct al unei şcoli secundare din sud-estul Angliei a cerut organizaţiei caritabile să vorbească cu elevii ei după ce a luat măsuri împotriva unui băiat pentru că a hărţuit o fată, trimiţându-i o avalanşă de mesaje ameninţătoare şi sexuale explicite, în timp ce se afla în faţa casei ei.

Profesoara a spus că, în timpul atelierului de hărţuire, acest elev a făcut frecvent referire la Tate, spunând: „Nu ar trebui să accepţi un refuz (din partea unei fete), deoarece asta arată slăbiciune“. „Am fost şocată de numărul mare de băieţi tineri, aparent drăguţi, care arătau acelaşi punct de vedere (…) Sunt îngrijorată de numărul de copii din şcoala mea care cred în acest nebun. Nu este vorba doar de clickbait. Este modelarea modului în care copiii noştri văd lumea“, a adăugat ea.

Profesoara de gimnaziu Heather Mary James a primit mai mult de o mie de răspunsuri de la profesori pe Twitter când s-a oferit să împărtăşească resursele sale de predare PSHE despre Tate. „Prin faptul că nu discutăm despre acest lucru, îi lăsăm pe tineri vulnerabili la aceste idei josnice şi insidioase, incapabili să le recunoască ca fiind extreme şi să le împărtăşească mai departe“, a spus ea.

Deşi arestarea lui Tate în România, în decembrie, l-a adus în lumina reflectoarelor media, James a spus că băieţii din şcoli, inclusiv din a ei, îl urmăreau de cel puţin un an. Ea a descris capacitatea lui Tate de a „ademeni“ băieţii tineri pentru a-l apăra şi a-l susţine pe reţelele de socializare ca fiind „fără precedent“.

Keir Starmer a declarat săptămâna trecută că Partidul Laburist va introduce în programa şcolară lecţii despre tratarea cu respect a femeilor şi fetelor, ca parte a angajamentului de a reduce la jumătate violenţa împotriva femeilor.

Frații Tate, mai celebri ca niciodată

Că frații Tate sunt mai celebri ca niciodată o arată și numărul de vizualizări pe care aceștia le strâng pe rețelele de socializare. Bani, mașini, lucruri scumpe și opinii ferme despre ce înseamnă un bărbat adevărat și, mai ales, o femeie, par să fie să fie rețeta succesului acestor frați, cu mare priză la public. Cu toate că au fost acuzați de trafic de persoane și de viol, ei sunt văzuți în continuare ca niște victime. Psihologul Mihai Copăceanu spune că, din păcate, notorietatea personajelor controversate crește chiar în situația unor condamnări penale și executării unor pedepse, iar faima lor depășește limitele legii. „Influența din mediul online le-a adus celebritatea, și pozează în victime, astfel că sunt mai credibili decât acțiunea organelor statului“, explică specialistul.

E nevoie de moderație

Problema este că influencerii sunt văzuți ca niște lideri, nu ca simpli oameni care pot greși. „Suntem extrem de influențabili și dăm crezare unor discursuri ale unor personaje devenite rapid influenceri. Suntem atrași de acest profil deoarece ne exprimă putere (socială, financiară), prestigiu și mai ales invincibilitate, astfel, persoanele ca frații Tate devin eroi și modele“, precizează Mihai Copăceanu.

La rândul ei, psihologul Keren Rosner spune că în cazul influencerilor vorbim de o relație între ei și admiratori. „Cei din urmă caută persoane cu care să rezoneze, care să le pună gândurile în cuvinte sau care, prin gesturile lor, să pună în acțiune ceea ce ei își doresc“. Când vine vorba de faptele influencerilor, psihologul explică faptul că, atunci „când venerăm pe cineva, evităm să spunem că face ceva rău, pentru că ne-am asocia cu acesta, deoarece avem aceleași principii sau idealuri, iar dacă noi nu le vedem greșite, nu îl judecăm nici pe el”.

În privința felului în care ne raportăm la influenceri, sociologul Gelu Duminică spune că avem nevoie de „moderație“. „Să ne uităm la ei ca la un agent comercial. Nu trebuie să fie luat acasă și transformat în sfânt, dar, din păcate, mulți ne uităm la ei ca la niște lideri. Îi vedem ca un etalon. Asta e greșit. Problema este și la consumatori. Totul trebuie consumat cu moderație și responsabilitate. Dacă transformi viața influencerului în dorința ta, înseamnă că valorile tale sunt atât de slabe, încât ai nevoie de ghidaj pentru tot ceea ce faci“.

Mesajele „liderilor“

Gelu Duminică spune că mesajele persoanelor publice ar trebui să fie exprimate cu responsabilitate și considerație față de eventualele reacții ale audienței. „Responsabilitatea asupra mesajului este fundamentală, dar responsabilitatea nu este singulară. Când celelalte instituții ale statului au eșuat în a transmite valorile corecte, e o problemă, pentru că e treaba instituțiilor să transmită valori care duc spre pacea socială. Ele sunt sprijinite de societatea civilă, dar ea nu trebuie să ia locul instituțiilor prin influenceri, de exemplu“, menționează sociologul pentru Euronews.

Un punct de vedere asemănător are și Mihai Copăceanu, care este de părere că, deși în aparență influencerii sunt atenți și receptivi la comentariile și sugestiile urmăritorilor, în realitate ei nu pot fi convinși de gravitatea faptelor lor. „Este sarcina și obligația instituțiilor statului de a sancționa drastic derapajele în mediul online și de a condamna infractorii“, arată acesta.

Ce spun sondajele

Un sondaj realizat de fundația World Vision România arată că mesajele produse în mediul online de personaje precum Andrew Tate sunt extrem de periculoase mai ales pentru copiii și tinerii din mediile dezavantajate. „Grijile pe care părinţii le resimt le transmit inevitabil către copii. Şi-atunci social-media devine un spaţiu de evadare de la greutăţile de zi cu zi. Altă problemă este că personaje precum Andrew Tate le oferă iluzia că şi ei pot face foarte uşor bani şi să-şi îndeplinească orice altă dorinţă“, a declarat Vlad Rusu, psiholog care activează în comunităţile World Vision România.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite