Tot mai multe firme sunt interesate să angajeze deținuți. Patron: „Sunt foarte mulțumit de ei. Peste așteptări!”

0
Publicat:

Persoanele private de libertate sunt tot mai căutate pe piața muncii din România. Pe lângă stabilitate, firmele beneficiază și de alte avantaje dacă angajează deținuți.

Deținuții sunt căutați pe piața muncii Foto: Penitenciarul Mioveni/Facebook
Deținuții sunt căutați pe piața muncii Foto: Penitenciarul Mioveni/Facebook

Trei firme din Argeș au încheiate contracte de prestări servicii cu Penitenciarul Mioveni, în urma cărora persoanele private de libertate lucrează fie în interiorul unității de detenție, fie în cadrul societăților.

Este vorba despre compania Leoni care oferă o linie de producție pentru realizarea de cablaje auto, firma Anepal Ambalaje care oferă o linie de producție pentru recondiționarea paleților din lemn. Pentru a treia societate, Plast Mould Part, care se ocupă cu asamblarea de piese din material plastic pentru aspiratoare, deținuțiii lucrează chiar în Penitenciar cu materia primă furnizată de companie.

Dintre cei 700 de deținuți de la Mioveni, aproape 100 lucrează la angajatori.

Avem repartizate la muncă 96 de persoane private de libertate la cele trei puncte de lucru", precizează subcomisarul de poliție penitenciară Patric Ghebaru, directorul Penitenciarului Mioveni.

Pe timpul desfășurării activității în exteriorul unității, deținuții sunt supravegheați de polițiști de penitenciare. Aceștia sunt responsabili de buna desfășurare a activităților productive, în colaborare cu reprezentanții firmelor.

Deținuții sunt văzuți ca o forță de muncă constantă, disciplinată și eficientă

Patronii sunt mulțumiți de activitatea deținuților. Este și cazul lui Dan Vasile, managerul firmei Anepal Ambalaje, care a încheiat cu penitenciarul, de la 1 noiembrie 2023, un contract pentru 20 de persoane private de libertate.  

Sunt foarte mulțumit de ei. Sunt peste așteptări! Comparativ cu angajații pe care îi am, sunt cu două clase peste. Sunt disciplinați și sunt o forță de muncă sigură!”, precizează Dan Vasile.

Acesta dorește să angajeze mai multe persoane. „Sunt prea puțini, vreau să extind. De la 1 martie aș vrea să pornesc cu 50 de angajați”, mai spune acționarul societății.  

Și compania Leoni a solicitat suplimentarea cu un nou schimb de muncă, dorind să înființeze un punct de lucru chiar în incinta unității de detenție, informează Penitenciarul Mioveni.

Beneficiile angajării de persoane private de libertate

Avantajele sunt pentru toate părțile: deținuții sunt utili și activi, iar penitenciarul primește bani pentru munca lor. Din veniturile obținute, 40% sunt alocate persoanei condamnate şi 60% revin administraţiei penitenciarului.

Din cota de 40%, deținuții au transferat bani familiilor, au achiziționat produse alimentare sau au economisit pentru momentul liberării. Din cota noastră de 60%, am început să modernizăm condițiile de muncă, instalând sisteme de supraveghere performante, actualizând echipamentele necesare și reconfigurând spațiile existente. Ne propunem să îmbunătățim și parcul nostru auto, având în vedere buna gestionare a resurselor. ", transmit reprezentanții Penitenciarului Mioveni, pe Facebook.

Beneficii sunt și pentru angajatori pentru că deținuții pot fi plătiți cu salariul minim pe economie, iar pentru aceștia nu se plătesc contribuții la stat. Nu mai este necesară plata contribuțiilor față de bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor de sănătate sau fond de șomaj.

Nu se încheie un contract individual de muncă, ci unul cu penitenciarul „ca furnizor de forță de muncă”. Astfel, pe timpul contractul compania are asigurat, în mod constant, același număr de personal nefiind afectat fluxul de producție. Un alt avantaj pentru angajator îl constituie stabilitatea forței de muncă.

În 2023, Penitenciarul Mioveni a realizat venituri obținute prin muncă cu persoanele private de libertate în valoare de 1.567.565 lei, fără TVA.

Cum poate să muncească un deținut în afara penitenciarului

Persoanele încarcerate sunt repartizate în punctele de lucru ale societăților după ce parcurg etapele de selecție în cadrul comisiei constituită în scopul acesta. Selectarea acestora se efectuează în funcție de mai multe criterii: starea de sănătate, regimul de executare al pedepsei, vârsta, conduita acestora (situația disciplinară, interesul față de activitățile de reintegrare socială și muncă), calificarea profesională, interdicțiile ce decurg din hotărârea de condamnare.

Se pot comanda produse din lemn direct la penitenciar

În Penitenciarul Mioveni sunt custodiate persoane private de libertate în regim semideschis. Aceste persoane pot presta muncă în regim de prestări de servicii pentru persoane fizice sau persoane juridice, în interiorul ori exteriorul penitenciarului, în regie proprie, pentru activităţi cu caracter gospodăresc necesare penitenciarului, în caz de calamitate, în caz de voluntariat etc.

Piese realizate de persoanele încarcerate Foto: Penitenciarul Mioveni/Facebook
Piese realizate de persoanele încarcerate Foto: Penitenciarul Mioveni/Facebook

La Penitenciarul Mioveni se realizează și muncă în regie proprie, într-un atelier de tâmplarie. Sunt patru deținuți care fac mobilă și se pot solicita sau comanda produse din lemn, direct la penitenciar. Din mâinile persoanelor încarcerate au fost realizate foișoare, băncuțe, dulapuri, dar și alte obiecte decorative.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite