Toate problemele cu legea ale baronilor locali. Horea Uioreanu, Adrian Duicu şi fostul deputat Relu Fenechiu se află în spatele gratiilor pentru corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, şi fostul deputat ieşean Relu Fenechiu (de la stânga la dreapta) sunt închişi
Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, şi fostul deputat ieşean Relu Fenechiu (de la stânga la dreapta) sunt închişi

Trimiterea în judecată sau condamnarea la închisoare a unui baron local din România a devenit o ştire banală în România ultimilor ani. adevarul.ro vă propune o sinteză a tuturor problemelor cu legea pe care le au cei mai influenţi politicieni din ţară.

CLUJ. Judeţul a fost zguduit în ultimii doi ani de două mari scandaluri de corupţie privind politicienii. Este vorba despre dosarul în care fostul primar PDL al municipiului, Sorin Apostu, în curs de judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şi dosarul preşedintelui Consiliului Judeţean, liberalul  Horea Uioreanu.

Dacă Apostu folosea 17 cartele telefonice pentru a nu fi prins, Uioreanu a cumpărat o lampă cu ultraviolete.

Sorin Apostu era, din 2009, de când a devenit primar al municipiului Cluj-Napoca, cel mai influent politician PDL-ist din oraş. Horea Uioreanu a câştigat în 2012 funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, ca reprezentant al USL. El a fost arestat, joia trecută, fiind acuzat că a luat mită circa 500.000 de lei de la doi oameni de afaceri.


CONSTANŢA. Cei doi conducători care au pus stăpânire pe aproape tot judeţul, sunt la ora actuală într-o relaţie strânsă cu organele de anchetă. Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu au cunoscut în 2014 ceea ce au reuşit să evite cu succes până acum: poarta arestului. Mazăre a trecut chiar şi dincolo de gratii, pentru o noapte.

Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, a fost trimis marţi, 27 mai, în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obţinere de foloase necuvenite.

Înainte de Paşti, primarul Constanţei, Radu Mazăre, era ridicat de anchetatori de acasă şi dus la Bucureşti cu duba pentru audieri.

mazare si nicusor constantinescu


GORJ. Doar unul dintre foştii baroni ai Gorjului se mai află în închisoare. Ionel Manţog îşi execută o condamnare la cinci ani de închisoare cu executare.

Nicolae Mischie  a fost eliberat din penitenciar în urmă cu peste două săptămâni, iar Dan Ilie Morega încă se află sub supraveghere după ce a fost condamnat în 2011 la trei ani cu suspendare.

Ionel Manţog a fost trimis în judecată de DNA, în anul 2006, alături de Ion Vulpe, fostul director al SNLO, pentru că au beneficiat de informaţii clasificate din interiorul societăţii pe care o conduceau pentru a achiziţiona din timp terenuri şi case în zonele ce urmau a fi expropriate de compania minieră.

În urmă cu două săptămâni, prima persoană din România care a primut titlul de baron, a fost eliberat din închisoare.

Mischie


IAŞI. Toate plângerile penale care vizează Primăria Iaşi, condusă de PSD-istul Gheorghe Nichita, au primit NUP la DNA Iaşi, dar au intrat în cercetare odată ajunse la structura centrală a Parchetului anticorupţie.

Chiar dacă a fost deja trimis la închisoare pentru 5 ani, baronul liberal Relu Fenechiu nu a scăpat de problemele cu legea.

Un ieşean care locuieşte în cartierul de vile construit în Iaşi de Relu Fenechiu a înaintat, la începutul anului 2014, o plângere penală împotriva fostului ministru al transporturilor. Reclamaţia a ajuns la Parchetul General.

Pe de altă parte, primarul Nichita este vizat în acest moment în cel puţin trei dosare instrumentate de DNA Bucureşti.

fenechiu nichita




ZALĂU

. Un primar în spatele gratiilor, unul condamnat – încă nu definitiv – la închisoare cu executare şi mai mulţi cu procese penale şi civile pe rolul instanţelor de judecată. Este bilanţul „infracţional” al edililor din Sălaj.

Cel mai răsunător caz este cel al primarului comunei Meseşenii de Jos, Sandu Bercean, aflat în spatele gratiilor din luna aprilie a acestui an, după ce a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la şase luni de închisoare cu executare pentru conflict de interese în formă continuată şi fals intelectual.

Iniţial, acesta fusese condamnat la patru luni de închisoare cu suspendare de către Curtea de Apel Cluj, însă procurorii care au instrumentat cazul au făcut recurs.


TIMIŞOARA. Chiar dacă nu are calitate de învinuit vreun dosar penal instrumentat de procurori, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin a făcut o vizită la Parchet, la aproximativ un an după ce a fost ales şef al judeţului.

În acest dosar, Titu Bojin a fost nevoit să dea explicaţii în faţa procurorilor pentru nişte contracte încheiate de firma familiei sale, Temadi TMB, cu Direcţia Apelor Banat, instituţie pe care Bojin a condus-o înainte de a ajunge la Consiliul Judeţean.

Potrivit datelor din dosar, procurorii fac investigaţii pentru infracţiuni de evaziune fiscală, existând indicii potrivit cărora, în cadrul contractelor de prestări servicii s-au făcut deconturi fictive sau nu au fost achitate toate taxele către stat.

image


SLOBOZIA. Scandalul provocat de Agenţia Naţională de Integritate în urmă cu doi ani privind la acuzaţiile de conflict de interese aduse lui Ştefan Muşoiu, vicepreşedinte al CJI Ialomiţa , a ajuns la final.

Procesul s-a desfăşurat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, instanţă care a considerat că acuzaţiile ANI privitoare la oficialul ialomiţean sunt adevărate.

Agenţia Naţională de Integritate sesiza în vara anului 2012 faptul că Ştefan Muşoiu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa, a încheiat un număr de 7 contracte de executare a unor lucrări de reparaţie, cu două instituţii din subordinea Consiliului Judeţean Ialomiţa.


BIHOR. Unul dintre cei mai influenţi oameni politici din Bihor şi actualul preşedinte al Consiliului Judeţean, este acuzat de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie că ar fi primit mită sute de mii de euro de la Beniamin Rus, patronul firmei Selina. Este vorba despre Alexandru Kiss, care pare că ar fi prejudiciat Consiliul Judeţean Bihor cu peste 8,6 milioane de euro.

Vicepreşedintele CJ Bihor Alexandru Kiss este acuzat că ar fi primit 600.000 de euro mită de la Beni Rus, patronul firmei Selina.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de suspecţi.


TELEORMAN. Liviu Dragnea, vicepremier şi ministru al Dezvoltării Regionale, este inculpatul principal în procesul ” Fraudă la referendum”. Dragnea este acuzat că, în calitatea sa de  secretar general al PSD şi şef de campanie, şi-ar fi folosit autoritatea şi influenţa pentru a obţine o prezenţă de minimum 60 %  la vot, care să garanteze validarea referendumului. Dragnea riscă închisoare până la cinci ani.

După un an întreg de drumuri şi audieri la DNA, Liviu Dragnea a fost trimis în judecată la data de 7 octombrie 2013.

liviu dragnea la portile de fier I FOTO Corina Macavei


PRAHOVA. La începutul anului 2014, în Prahova, s-a declanşat cel mai răsunător scandal de corupţie de după Revoluţie. Preşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Cosma, a fost reţinut, ulterior pus sub control judiciar şi trimis în judecată pentru infracţiuni de corupţie.

De mai bine de un deceniu, Mircea Cosma, cel mai influent baron al Prahovei şi preşedintele Consiliului Judeţean, a condus şi controlat cu mână de fier judeţul, iar suspiciunile, de orice fel, nu au reuşit să-l atingă şi nici să se concretizeze în anchete penale.

Totul până la începutul anului 2014, când procurorii DNA l-au reţinut pentru corupţie, ancheta dezvăluind o întreagă caracatiţă de licitaţii prin care bani din bugetul Prahovei au mers către familia sa şi afacerişti cu legături în lumea interlopă din judeţ.


CĂLĂRAŞI. Unul dintre cei mai influenţi politicieni din Bărăgan, Răducu George Filipescu, preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi a fost în vizorul Agenţiei Naţionale de Integritate(ANI), la sfârşitul anului 2011.

Filipescu, liderul PNL din Călăraşi, a fost acuzat de ANI că a alocat peste un milion de lei din bani publici pentru mai multe asociaţii conduse chiar de el sau în care era membru. ANI a sesizat parchetul în anul 2011.

La sfârşitul anului 2011, Agentia Naţională de Integritate (ANI) a înaintat către procurori un dosar ce-l privea pe şeful CJ Călăraşi. Răducu Filipescu era suspectat de abuz în serviciu şi s-ar fi aflat în incompatibilitate, după ce acesta, în exercitarea celui de-al doilea mandat, şi-ar fi dat bani singur.


MEHEDINŢI. Baronul PSD de Mehedinţi, Adrian Duicu, se află în arestul Poliţiei capitalei din data de 4 aprilie pentru fapte de corupţie, zilele trecute Curtea de Apel Bucureşti dispunând prelungirea mandatului de arestare preventivă pentru alte 29 de zile.

Scandalul de corupţie în care este implicat Adrian Duicu  a zguduit puternic organizaţia PSD din Mehedinţi, dar şi lumea politică locală. A fost pentru prima dată în judeţul Mehedinţi când procurorii DNA au reţinut un preşedinte de Consiliu Judeţean.

Şi extrem de dezonorant pentru arma poliţiei, în acelaşi dosar a fost arestat şi şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie Mehedinţi, Ştefan Ponea. În arest a ajuns şi omul de afaceri orşovean Constantin Popescu, un apropiat al baronului PSD, fiul acestuia avându-l naş de cununie pe Adrian Duicu.

adrian duicu FOTO Corina Maacvei


BOTOŞANI. Doi dintre cei mai influenţi oameni politici ai judeţului Botoşani, fostul preşedinte al PSD Botoşani şi al Consiliului Judeţean, Constantin Conţac şi actualul şef al judeţului, dar şi al PNL Botoşani, Florin Ţurcanu, au avut de-a face cu legea.

Ambii au fost condamnaţi la închisoare, Conţac cu executare iar Ţurcanu cu suspendare.

Cel care a deschis seria neagră a relaţiei dintre autoritate, partid, influenţă şi în cele din urmă puşcărie a fost fostul şef al PSD Botoşani, Constantin Conţac, un om cu o ifluenţă de necotenstat.


VASLUI. Fost preşedinte al Consiliului Judeţean Vaslui, în perioada 1996 – 2004, şi preşedinte al Organizaţiei Judeţene a PSD, Ion Manole, este cel dintâi baron al vasluienilor şi cel care în anii ’90 a transformat în cutumă locală afacerile de familie cu statul.

Debarcat de la conducerea judeţului, în urma unei lovituri de graţie a colegilor de partid, şi înlocuit cu un alt pesedist cu veleităţi de baron, Dumitru Buzatu, lui Ion Manole i s-a înfundat odată ce a pierdut influenţei politice.

Însetat de gustul puterii, în 2004, Manole era dispus să treacă în barca liberalilor, numai să nu piardă fotoliul de preşedinte al CJ Vaslui. A realizat, însă, că într-un judeţ în care alegătorii votează în masă PSD notorietatea căpătată în opt ani nu i-ar fi fost suficientă pentru a-şi păstra fotoliul de preşedinte, astfel că renunţat la negocierile cu PNL.


VRANCEA. Unul dintre cele mai vechi dosare de corupţi e din România este al preşedintelui Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, care a fost trimis în judecată exact în urmă cu opt ani.

Peste 2.900 de zile au trecut de când baronul de Vrancea, Marian Oprişan, şeful social-democraţilor din Vrancea, a fost trimis în judecată, pentru corupţie, împreună cu alţi cinci funcţionari din Consiliul Judeţean (CJ).

Este practic unul dintre cele mai vechi dosare de corupţie, care încă nu a fost soluţionat nici măcar pe fond, lucru care s-ar putea întâmpla în acest an, având în vedere că a mai rămas de audiar un singur martor în proces.

image


SATU MARE. O serie de politicieni din Satu Mare aşteaptă decizia instanţelor în dosarele în care sunt cercetaţi. Cel mai "greu" dosar care aşteaptă o soluţionare este cel al deputatului Ovidiu Silaghi, cercetat pentru trafic de influenţă şi dare de mită.

Ovidiu Silaghi, actual deputat din partea alianţei PSD+UNPR+PC, este cercetat de ANI privind nejustificarea sumei de 55.000 de euro în declaraţiile sale de avere.

Deocamdată, s-a pronunţat favorabil asupra contestaţiei sale doar prima instanţă, Curtea de Apel Oradea, o hotărîre definitivă urmînd să fie pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.


NEAMŢ. Gheorghe Ştefan Pinalti este urmărit penal de DNA de săptămâna trecută după ce a fost audiat la Bucureşti de procurorii DNA. Primarul de Piatra Neamţ trebuie să respecte regulile impuse de măsura controlului judicar pentru a nu risca să fie arestat la domiciliu sau în arest preventiv.

Problemele primarului Gheorghe Ştefan au început săptămâna trecută, când acesta a fost audiat la sediul DNA Bucureşti.

Miercuri, 28 mai, edilul a fost chestionat de procurorii anticorupţie, iar la scurt timp anchetatorii au emis un comunicat prin care au detaliat motivul cercetărilor.

image


DÂMBOVIŢA. Deputatul Florin Popescu este acuzat de săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, după ce, în 2012, şi-ar fi folosit influenţa ca preşedinte al filialei Dâmboviţa a PDL şi a cerut administratorului unei firme 70 de tone de pui, în valoare de peste 400.000 lei.

Puii erau destinaţi, potrivit DNA, cetăţenilor în campania electorală din iunie 2012, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie.


OLT. Paul Stănescu, preşedintele Consiliului Judeţean Olt şi, totodată, liderul organizaţiei judeţene a PSD Olt, stă ca pe ghimpi, de o vreme încoace, în timp ce aşteaptă finalizarea cercetărilor demarate de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în celebrul “Dosar al Referendumului”, dar nu numai.

Şi măcar dacă acestea ar fi singurele sale temeri.

Şef al Consiliului Judeţean Olt din 2008 încoace, şef peste PSD Olt şi, în general, peste întreg judeţul Olt, baronul Paul Stănescu (57 ani) a fost reconfirmat în fruntea “partidului roşu” la ultimele alegeri interne de anul trecut, concurând fără candidat, ca pe vremea lui Nea Nicu.


BISTRIŢA. Favorizarea infractorului, luare şi dare de mită, deturnare de fonduri, trafic de influenţă, instigare la spălare de bani, toate acestea sunt acuzaţiile care vizează baronii din Bistriţa-Năsăud.

Printre cei care au ajuns în vizorul procurorilor se numără deputatul şi şeful PDL Ioan Oltean sau fostul preşedinte de Consiliu Judeţean Liviu Rusu (PDL).

Perioada în care s-au aflat la guvernare le-a adus probleme cu legea celor mai influente personaje democrat-liberale din Bistriţa-Năsăud. Problemele au început chiar la Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud în anul 2011.

La realizarea acestui grupaj au contribuit: Remus Florescu, Sînziana Ionescu, Alin Ion, Cezar Pădurariu, Alina Pop, Daniel Dancea, Mădălin Sofronie, Claudia Bonchiş, Dana Mihai, Ionela Stănilă, Corina Macavei, Cosmin Zamfirache, Simona Voicu, Ştefan Borcea, Cristina Cîcău, Florin Jbanca, Ionuţ Dima, Mugurel Manea, Bianca Sara, Elisabeth Bouleanu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite