Problemele cu justiţia ale primarilor sălăjeni în funcţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un primar se află deja în spatele gratiilor, altul aşteaptă pronunţarea definitivă a instanţei
Un primar se află deja în spatele gratiilor, altul aşteaptă pronunţarea definitivă a instanţei

Un primar în spatele gratiilor, unul condamnat – încă nu definitiv – la închisoare cu executare şi mai mulţi cu procese penale şi civile pe rolul instanţelor de judecată. Este bilanţul „infracţional” al edililor din Sălaj.

Cel mai răsunător caz este cel al primarului comunei Meseşenii de Jos, Sandu Bercean, aflat în spatele gratiilor din luna aprilie a acestui an, după ce a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la şase luni de închisoare cu executare pentru conflict de interese în formă continuată şi fals intelectual.


Iniţial, acesta fusese condamnat la patru luni de închisoare cu suspendare de către Curtea de Apel Cluj, însă procurorii care au instrumentat cazul au făcut recurs. Potrivit rechizitoriului, în perioada 2007-2012, Bercean, în mod repetat, a achiziţionat mărfuri de la SC Bercean Impex SRL, „cunoscând că la această societate este asociată (...) soţia sa, cu scopul de a realiza un folos material indirect pentru aceasta din urmă, în sumă de 145.122 lei". În rechizitoriu se arată că în perioada 2011-2012, primarul din Meseşenii de Jos, „în mod repetat, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale a achiziţionat mărfuri de la SC Albeno Star SRL", ştiind că la această societate asociat unic este fiul său, cu scopul de a realiza un folos material indirect pentru aceasta din urmă, în sumă de 15.262 lei. Mărfurile au fost cumpărate pentru aprovizionarea Centrului de Zi aflat în subordinea Primăriei Meseşenii de Jos.


Condamnat la închisoare este şi primarul comunei sălăjene Bocşa, Ioan Barou, însă în cazul acestuia sentinţa nu este definitivă, apelul declarat de edil afându-se, în prezent, pe rolul Curţii de Apel Cluj. Primarul este condamnat pentru corupţie, după ce ar fi ajutat o familie din Bocşa să obţină, ilegal, o subvenţie de la stat pentru construirea unei locuinţă (în baza OUG 51 din 2006). Ioan Barou a fost acuzat de procurori că şi-a îndeplinit defectuos sarcinile de serviciu prin aprobarea subvenţiei şi că a eliberat acte prin care familia respectivă a dovedit, scriptic, că imobilul vechi a fost demolat. Nici membrii familiei care a beneficiat de complicitatea primarului nu scapă de închisoare, cu atât mai mult cu cât vorbim despre fostul secretar al comunei şi nora sa, devenită între timp secretar în locul socrului său. Fostul secretar, în funcţia la momentul săvârşirii infracţiunii, a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi la şase luni de închisoare pentru fals intelectual, având de executat pedeapsa cea mai grea, de trei ani, însă cu suspendare pe un termen de încercare de cinci ani. Tot trei ani de închisoare, dar cu executare, a primit fiul secretarului, iar nora acestuia trei ani cu suspendare. Cei patru au mai fost obligaţi de instantă să achite în solidar suma de 53.455 de lei către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, ceea ce reprezintă subvenţia obţinută ilegal pentru construcţia locuinţei.


Primarii incompatibili ai Sălajului


Dintre primarii din actualul mandat, trei au probleme legate de incompatibilităţi, sesizate de Agenţia Naţională de Integritate. Primul este Radu Căpîlnaşiu, primarul municipiului Zalău care, potrivit ANI, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 17 mai 2010 – 01 august 2013, precum şi în perioada 26 iulie 2010 – prezent, întrucât a deţinut, simultan, funcţia de Primar al Municipiului Zalău, Judeţul Sălaj, şi calitatea de reprezentant al Municipiului Zalău în cadrul Adunării Generale a Asociaţilor S.C. E-STAR ZA DISTRITERM S.R.L., precum şi în cadrul Adunării Generale a Asociaţilor S.C. CITADIN ZALĂU S.R.L. Primarul a contestat decizia agenţiei, dosarul afându-se pe rolul Curţii de Apel Cluj.


Nominalizaţi de ANI cu incompatibilităţi sunt şi primarul comunei Dragu, Claudiu Lazăr, şi cel al comunei Crişeni, Major Andrei, primul pentru că şi-a angajat mama în funcţia de consilier personal al primarului, iar cel de-al doilea că şi-a pus fiul în aceeaşi funcţie.

Citeşte şi Primarul Zalăului, Radu Căpîlnaşiu, declarat incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate

Primarul Zalăului, Radu Căpîlnaşiu, "campion" la averi între aleşii locali

Primar în funcţie, condamnat la patru ani de închisoare cu executare

Zalău

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite