Prăbuşirea lordului Manole. Primul baron al Vasluiului, condamnat pentru conflict de interese

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fost preşedinte al Consiliului JudeţeanVaslui, în perioada 1996 – 2004, şi preşedinte al Organizaţiei Judeţene a PSD   Ion Manole este cel dintâi baron al vasluienilor şi cel care în anii ’90 a transformat în cutumă locală afacereile de familie cu statul.

Debarcat de la conducerea judeţului, în urma unei lovituri de graţie a colegilor de partid, şi înlocuit cu un alt pesedist cu veleităţi de baron, Dumitru Buzatu, lui Ion Manole i s-a înfundat odată ce a pierdut influenţa politică. Insetat de gustul puterii, în 2004, Manole era dispus să treacă în barca liberalilor, numai să nu piardă fotoliul de preşedinte al CJ Vaslui. A realizat, însă, că într-un judeţ în care alegătorii votează în masă PSD notorietatea căpătată în opt ani nu i-ar fi fost suficientă pentru a-şi păstra fotoliul de preşedinte, astfel că renunţat la negocierile cu PNL.
Prăbuşit de la cârma Vasluiului, Manole, supranumit Lordul, s-a mulţumit cu funcţii mai mici de conducere, dar strategice. Astfel, în 2007 a fost numit directorul administrativ al celei mai mari unităţi spitaliceşti din judeţ: Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui. Obişnuit cu afacerile de familie, Manole nu a uitat de cutumă şi din funcţia pe care o deţinea a încheiat contracte de achiziţii tocmai cu firma soţiei sale, unde era şi el acţionar. Astfel, în timp ce bolnavii vasluieni veneau la spital cu medicamente şi materiale sanitare de acasă, Manole se ocupa de ornarea spitalului cu arbuşti şi plante ornamentale.

Condamnat pentru conflict de interese

În toamna anului trecut, Curtea de Apel Iaşi l-a condamnat la un an de închisoare cu suspendare pe Ion Manole, fiind găsit vinovat de conflict de interese şi fals în declaraţii.
Potrivit  procurorilor, Ion Manole a avizat, în perioada 7 aprilie – 21 decembrie 2008, 14 contracte de achiziţii produse, printre care arbuşti, plante ornamentale, insecticide, substanţe chimice pentru dezinsecţie şi deratizare, în valoare totală de 69.092 lei, de la o societate comercială la care atât el, cât şi soţia sa, Elena Manole, erau asociaţi.
“Pentru toate aceste achiziţii, inculpatul a urmat procedura de achiziţie directă, valoarea produselor din cadrul fiecărei achiziţii nedepăşind echivalentul în lei a 15.000 euro, valoare de la care este obligatorie parcurgerea unei alte proceduri de achiziţie”, se preciza în rechizitoriul procurorilor.
Totodată, anchetatorii susţin că Ion Manole nu a trecut în declaraţia de interese completată în martie 2010 calitatea lui şi a soţiei sale de asociaţi la societatea cu care Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui avea relaţii comerciale.
Odată izbucnit scandalul la Spitalul Judeţean, lui Ion Manole colegii de partid i-au găsit o altă funcţie de conducere, cea director executiv al Camerei Agricole Judeţene, pe care o ocupă şi în prezent. Instituţia, la fel ca şi Spitalul Judeţean de Urgenţă se află în subordinea Consiliului Judeţean Vaslui.

caricatura manole

Ţeapa Cerealcom

Inginer agronom de profesie, Ion Manole este fost director al Romcereal, societate divizată în Cerealcom SA şi Comcereal SA. În timpul primului său mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean Vaslui, Manone s-a asociat cu controversatul afacerist Gheorghe Strungariu, infractor cu state vechi. Chiar dacă era funcţionar public la acea vreme, Manole a contribuit cu 4 miliarde de lei la acea vreme pentru a achiziţiona 40% din pachetul majoritar al Cerealcom Vaslui. Strungariu, pe atunci preşedinte al Consiliului de Administraţie al Karelconf  SA Piatra Neamţ a contribuit 6 mililioane de lei, 60% din suma maximă ce putea fi licitată pentru a achiyiţiona pachetul majoritar de acţiuni. În urma tranzacţiei parafate în februarie 1999, Ion Manole trebuia sa fie remunerat cu 1.500 de dolari pe lună, pentru managementul Cerealcom SA. Numai că în trei ani, firma a ajuns în pragul falimentului, Ion Manole fiind considerat marele perdant.

Afaceri în numele fiicei

Tot în perioada afacerilor cu Strungariu, numele lui Ion Manole a fost implicat într-un alt scandal. Acesta a fost acuzat că a cumpărat un SRL, unde în numele fiicei sale, pentru a putea derula afaceri tocmai cu instituţia la cârma căreia se afla. In firmă,  pe lângă fiica sa, au fost cooptaţi Corneliu Bichineţ, actualul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Vaslui, socrulacestuia, Ioan Dăriescu, dar şi  Rica Cozma, soţia fostuui primar al oraşului Negreşti. Pentru a putea participa la licitaţiile organizate de instituţiile publice, o firmă avea nevoie de vechime, personal angajat sau cifra de afaceri. Pentru că nu aveau vechime, asociaţii au cumpărat o firmă care avea profil desfacerea de ţuică fiartă, au reprofilat-o şi redenumit-o  SA Comconstrucţii 4 SRL. Firma fiicei fostului preşedinte de CJ a câştigat licitaţii organizate de instituţia condusă de tată, prima lucrare fiind zugrăvirea, faianţarea şi reabilitarea Bibliotecii Judeţene Nicolae Milescu Spătarul. 

ion manole

Citeşte şi:

 SERIAL "ADEVĂRUL" Toate vilele baronilor din România. "Anexa gospodărească" de pe moşia lui Buzatu

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite