„Taberele ARC” 2025: 7.000 de tineri români din diaspora sunt așteptați vara aceasta în țară pentru activități gratuite
0Peste 7000 de tineri români din diaspora sunt invitați să descopere România printr-o serie de tabere educative, culturale și recreative organizate în nouă locații din țară. Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) a lansat joi, 15 mai, cea de-a XVI-a ediție a Programului „Tabere ARC” și deschide oficial sesiunea de înscrieri pentru vara anului 2025.

Cristina-Lavinia Arnăutu de la DRP a declarat printr-un comunicat de presă, citat de Agerpres: „În acest an, tinerii români de pretutindeni vor avea oportunitatea să cunoască România prin interacţiunea cu meşteri şi artişti populari din diferite zone ale ţării. În cadrul activităţilor programate, ne dorim să transmitem într-un mod cât mai plăcut, accesibil şi distractiv o parte din tradiţiile şi cultura noastră naţională. În fiecare dintre cele nouă locaţii, cele mai multe de până acum, copiii vor avea parte de experienţe diverse, pe măsura curiozităţii şi entuziasmului lor. Îi aşteptăm cu drag în ţară!”.
Înscrierile se desfășoară în perioada 15 mai – 15 iunie 2025, prin intermediul platformei online dprp.arc.inspect.com.ro, care permite înregistrarea grupurilor de până la 12 persoane și alegerea perioadei și locației dorite.
Ediția din 2025 va avea loc în perioada 1 iulie – 2 septembrie, în serii de câte 8 zile, în următoarele centre:
1. Centrul de Agrement Oglinzi, judeţul Neamţ
2. Centrul de Agrement Sângeorz-Băi, judeţul Bistriţa-Năsăud
3. Centrul de Agrement Codrii de Aramă, judeţul Botoşani
4. Centrul de Agrement Căprioara - Moroeni, judeţul Dâmboviţa
5. Centrul de Agrement Gălăciuc, judeţul Vrancea
6. Satul de vacanţă IC Ponor Padiş, judeţul Cluj
7. Centrul Sportiv Naţional "Elisabeta Lipă" Snagov, judeţul Ilfov
8. Centrul Sportiv Naţional Arcul de Triumf, municipiul Bucureşti
9. Mănăstirea Caraiman - Buşteni, judeţul Prahova.
Timp de o săptămână, participanții vor lua parte la ateliere de meșteșuguri tradiționale, activități culturale, sportive și educative, excursii și întâlniri cu autoritățile locale, menite să le îmbogățească cunoștințele despre România și să le dezvolte abilitățile de comunicare în limba română.
Costurile de cazare și masă vor fi acoperite de organizatori, iar transportul până în București și retur rămâne în sarcina participanților.
Tot prin aplicația online, se pot înscrie și tineri români din țară care doresc să devină voluntari în cadrul programului. Aceștia vor avea șansa să lucreze direct cu tinerii din diaspora și să contribuie la promovarea valorilor culturale românești.
Ediţia din acest an este organizată cu sprijinul Agenţiei Naţionale pentru Sport, al Consiliului Judeţean Dâmboviţa şi al Patriarhiei Române.